giapraki.com

Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Τρίτη 1/11/05

Οι αρχαιολογικοί χώροι του νομού Κοζάνης μπορούν να λειτουργήσουν ως δίκτυο

Μόλις 80.000 ευρώ διέθεσαν οι τοπικοί φορείς την τελευταία τριετία – από το 2003 και μετά – για την ανασκαφική δραστηριότητα και την ανάδειξή της στο νομό Κοζάνης, σε αντίθεση με τις 900.000 ευρώ περίπου (300 εκατομμύρια δραχμές) τα οποία δόθηκαν την προηγούμενη επταετία, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις της η Διευθύντρια της Λ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων του νομού Κοζάνης κα Γεωργία Καραμήτρου. Η αρχαιολόγος που ηγείται των ανασκαφών σε όλο το νομό Κοζάνης, μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε πως υπάρχουν ήδη ανασκαφές σε δέκα περίπου σημεία σε όλο το νομό, εκ των οποίων πέντε στην Εορδαία, και οι συγκεκριμένοι χώροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν δίκτυο για επισκέπτες, εφόσον υλοποιηθούν τα έργα πρόσβασης, ανάδειξης και προστασίας των χώρων. Ο πλέον πρόσφατος χώρος ανασκαφής είναι στην Σπηλιά του Δήμου Αγίας Παρασκευής όπου την 28η Οκτωβρίου 2005 ανακαλύφθηκε οικογενειακός τάφος των ελληνιστικών χρόνων και σύμφωνα με την κα Καραμήτρου αναδεικνύει τις ταφικές συνήθειες της συγκεκριμένης εποχής, αφορά μια μάλλον εύπορη οικογένεια και είναι από τους λίγους ασύλητους λαξευτούς τάφους της περιοχής. Η κα Καραμήτρου επίσης τόνισε πως τα κτερίσματα, τα ειδώλια ερώτων, οι μακεδονικοί αμφορείς και όλα τα κτερίσματα που βρέθηκαν θα μεταφερθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, ο τάφος θα σφραγιστεί αλλά πολύ εύκολα θα μπορεί να αναδειχτεί εφόσον υλοποιηθούν τα έργα προστασίας του.
Οι φορείς στην Σπηλιά Εορδαίας του νομού Κοζάνης
Χτες το χώρο της ανασκαφής του οικογενειακού τάφου των ελληνιστικών χρόνων που ανακαλύφθηκε στην Σπηλιά Εορδαίας επισκέφτηκαν ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Σάββας Ζαμανίδης. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής θα κατασκευαστεί ο δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο ενώ τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθεί μέσω του 3ου ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας το έργο για την κατασκευή και τοποθέτηση του στεγάστρου. Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Ζαμανίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Αγίας Παρασκευής κάτι που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο της Εορδαίας αλλά και την Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας

Τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας επισκέπτεται σήμερα αύριο ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος ύστερα από οδηγίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα. Ο κ. Ευσταθόπουλος θα επισκεφθεί αρχικά την Κοζάνη και τα Γρεβενά και στη συνέχεια τη Φλώρινα και την Καστοριά. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για οργανωμένη και συστηματική επικοινωνία με τους παράγοντες των νομαρχιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού και παραγωγικού ιστού κάθε περιφέρειας της χώρας. Ο κ. Ευσταθόπουλος θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τους νομάρχες Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, τον αναπληρωτή νομάρχη Γρεβενών, καθώς και τους προέδρους τοπικών Επιμελητηρίων και Συνδέσμων Επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές.

Κίνδυνος απένταξης έργων από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης

Ορατός είναι ο κίνδυνος απένταξης από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης έργων που έχουν λάβει έγκριση – ένταξης από την Επιτροπή Παρακολούθησης αλλά δεν υπάρχει ακόμη νομική δέσμευση, δηλαδή δεν έχει υπογραφεί σύμβαση. Το πρόβλημα προέκυψε με την ισχύ της νέας Υπουργικής Απόφασης για την διαχείριση του Τοπικού Πόρου. Αυτή η εξέλιξη απασχόλησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Κοζάνης, κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνεδρίασης. Αποφασίστηκε να συζητηθεί το πρόβλημα με τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Κοζάνης και δήμαρχος Πτολεμαϊδας κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης. Ο κ. Τσιούμαρης σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά το τέλος της συνεδρίασης , τόνισε ότι ο κίνδυνος απένταξης έργων από το Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης αφορά πολλά έργα σε Δήμους του Νομού, ενώ υπενθύμισε πως η τελευταία απόφαση της Τ.Ε.Δ.Κ. αφορούσε την κατανομή 5.000.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο. Επίσης, κατά την συνεδρίαση της Τ.Ε.Δ.Κ. συζητήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την διεξαγωγή του ετήσιου τακτικού συνεδρίου του οργάνου που θα γίνει την Παρασκευή στις 9:30 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα στην Κοζάνη.

Συνάντηση πρόεδρου ΕΒΕ Κοζάνης με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Τα προβλήματα που θα ανακύψουν για την περιοχή, μετά το νέο νόμο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2005 και αφορά το θέμα εισαγωγής σπουδαστών με βάση το 10, συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Παναγιώτης Αποστολίδης με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Στέργιο Γκανάτσιο. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ αναφέρθηκε στις ακαδημαϊκές επιπτώσεις των ιδρυμάτων τις οποίες έκρινε θετικές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικονομικές επιβαρύνσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες λειτουργούσαν με συγκεκριμένο αριθμό σπουδαστών. Ο κύκλος εργασιών στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας του ΤΕΙ είναι τεράστιος, όπως δήλωσε και οποιαδήποτε μείωση θα δημιουργήσει προβλήματα, ενώ έκανε λόγο για ενίσχυση του ΤΕΙ από τους τοπικούς φορείς. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ συμφώνησε για στήριξη των φορέων του ΤΕΙ αλλά και του Πανεπιστημίου. Έκανε λόγο για νέα οικονομική κατάρρευση στην περιοχή και μίλησε για σκληρές κινητοποιήσεις από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων.

Εκλογές του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τέσσερις παρατάξεις θα διεκδικήσουν σήμερα για μια ακόμη χρονιά την ψήφο των 700 μελών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης που αναμένονται να προσέλθουν στις κάλπες από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Γεώργιος Κονταρής. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά το τέλος της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του συλλόγου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Κοβεντάρειο. Τις 9 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου στις εκλογές θα διεκδικήσουν η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ, η Αυτόνομη παρέμβαση και η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Φανή Κακουλίδου η οποία μίλησε στο Δίκτυο ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας χθές το βράδυ αποφασίστηκε στην Αθήνα από την Δ.Ο.Ε σαρανταοκτάωρη απεργία στις 10-11 Νοεμβρίου σε Πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαζί με την ΟΛΜΕ.

www.ert.gr

Exit mobile version