Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : M.Σάββατο 22/4/06

By on 25/04/2006

Σύσκεψη για την σχολική στέγη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τα θέματα που αφορούν τη σχολική στέγη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης με τον Αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Αλκιβιάδη Καλογήρου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για τα σχολικά κτίρια που θα ενταχθούν στα ΣΔΙΤ καθώς και γι’ αυτά που υπολείπονται για να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λεούδης, αποφασίστηκε το 4ο Λύκειο Κοζάνης να χρηματοδοτηθεί από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ το 7ο Γυμνάσιο Κοζάνης να μπει στη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Από την πλευρά του ο κ. Καλογήρου επισήμανε ότι ο ΟΣΚ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι φέτος δαπανήθηκαν περίπου 49 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοπλιστούν τα σχολεία όλης της Ελλάδας. Σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης του αμιάντου και των αλεξικέραυνων σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας και γνωστοποίησε ότι είναι υπό ίδρυση μία κινητή μονάδα για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα σχολεία με σκοπό να τοποθετηθούν αισθητήρες και ειδικές εγκαταστάσεις, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στα σχολεία και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης.

Επισκέψεις αγάπης του Νομάρχη Κοζάνης το Πάσχα

Ο νομάρχης Κοζάνης κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης θα επισκεφθεί αύριο Κυριακή του Πάσχα τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές και δώρα με τους ασθενείς, τους γιατρούς, το διοικητικό προσωπικό και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Πιο συγκεκριμένα αύριο στις 10:30 το πρωί θα επισκεφθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας και στις 11:30 το πρωί το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Πάσχα με το … κοτσαγκέλ’

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων της Αρδασσας διοργανώνει, εορταστική εκδήλωση, με τίτλο “Πάσχα στην Αρδασσα με το κοτσαγκέλ'” αύριο Κυριακή του Πάσχα. Η εκδήλωση , θα ξεκινήσει, μετά την δεύτερη Ανάσταση, και θα κορυφωθεί στις 5 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού όπου, θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με γνωστούς πόντιους καλλιτέχνες.

Πασχαλινή Εκδήλωση στη Σιάτιστα

Εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Σιάτιστας, τη Δευτέρα του Πάσχα 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας. Θα εμφανιστεί ο Χορευτικός Σύλλογος Γυναικών από το Γκρέμιτς της Γερμανίας, παρουσιάζοντας ρυθμούς και χορούς από τη Γερμανία και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Ξυλόγλυπτο στην Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά Καστοριάς

Στη Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά Καστοριάς, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, πιστοί προσέρχονται για να προσκυνήσουν το μοναδικό μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας ξυλόγλυπτο του. Το ξυλόγλυπτο του Αγίου Γεωργίου ύψους 2,86 μέτρων και μήκους 0.68, είναι φτιαγμένο από ξύλο καρυδιάς, φέρει στεφάνι, πανοπλία και στολή Ρωμαίου Αξιωματικού και βρίσκεται στο εσωτερικό του Ναού. Λέγεται μάλιστα ότι το μετέφεραν εκεί μετά την ανέγερση του ναού, τον 13ο αιώνα από τα Γιάννενα δύο αδελφές μοναχές πάνω σε έλκηθρο που έσερναν δύο γεροδεμένοι ταύροι. Οι προσκυνητές ακολουθώντας την παράδοση που υπάρχει εναποθέτουν ένα νόμισμα στο ξυλόγλυπτο. Λένε μάλιστα πώς αν το νόμισμα σταθεροποιηθεί είναι πιστοί. Η πανέμορφη Εκκλησία στην οποία οφείλει και το όνομα του το χωριό ανεγέρθη στα τέλη του 11ου αιώνα με αρχές του 12ου αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, το οποίο απέχει από την πόλη της Καστοριάς μόλις 20 χιλιόμετρα.

Γενική απογραφή αστέγων στην Εορδαία

Γενική απογραφή των Αστέγων , διενεργεί, στην Εορδαία, ο Οργανισμός Εργατικής κατοικίας ,με στόχο την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, είτε, με διανομή εργατικών κατοικιών σε οικοδομές που, ήδη , αναγείρονται, είτε, με την χορήγηση δανείων αυτοστέγασης. Οι δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορούν να συμπληρώσουν σχετική αίτηση, την οποία θα παραλάβουν από το γραφείο του Ο.Ε.Κ και από το Εργατικό κέντρο Πτολεμαίδας. Η απογραφή θα διαρκέσει μέχρι τις 29-8-2006.

«Αυγομαχίες» στα Κομνηνά Ν. Κοζάνης

Ο Ποντιακός – Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών και ο φυσιολατρικός Όμιλος «Οι φίλοι του Βουνού» διοργανώνουν και φέτος το έθιμο «Αυγομαχίες», την Δευτέρα του Πάσχα, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία των Κομνηνών, στον Δήμο Βερμίου. Ο νικητής, εκτός από το κύπελλο, θα λάβει και χρηματικό έπαθλο, ενώ, για τους επισκέπτες θα υπάρχει μπουφές καθώς και διάφορες εκπλήξεις .

Πηγή:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.