Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων :Δευτέρα 27/2/06

By on 27/02/2006

Δέκα περιπτώσεις νεκρών πτηνών την εβδομάδα στο νομό Κοζάνης κανένα κρούσμα γρίπης

Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα της εξέτασης του πελεκάνου που βρέθηκε στην περιοχή κατασκευής του φράγματος του Ιλαρίωνα και εστάλη στο εργαστήριο αναφοράς της Θεσσαλονίκης και το οποίο εμφάνιζε συμπτώματα γρίπης σύμφωνα με την αντινομάρχη Κοζάνης Τάσα Μπούρτσου. Η κα Μπούρτσου σε δηλώσεις σήμερα στο Δίκτυο της ΕΡΑ τόνισε πως η προσπάθεια της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για ενημέρωση απέδωσε αποτελέσματα και πως καθημερινά οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες δέχονται κλήσεις για νεκρά πτηνά τα οποία αποτεφρώνονται και απολυμαίνεται ο χώρος είτε εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης είτε όχι. Τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν τις εξετάσεις μιας αγριόπαπια η οποία βρέθηκε στην παραλίμνια περιοχή της Καισαρειάς το περασμένο Σάββατο και εστάλη στο Εργαστήριο αναφοράς στην Θεσσαλονίκη.

Η απενεχοποίηση του αμιάντου

Δεν υπάρχει πρόβλημα στην εναπόθεση του αμίαντου στα ορυχεία της ΔΕΗ, αρκεί στην διαδικασία ταφής να έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, και να έχει εκπονηθεί μελέτη ανάπλασης του χώρου. Στην δήλωση αυτή προέβη ο μηχανολόγος – περιβαντολόγος κ. Χρήστος Γανδής, εισηγητής στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Ρύπανση του περιβάλλοντος στην Δυτική Μακεδονία – Αμίαντος” που διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Πολιτική Κίνηση του Συνασπισμού στην Πτολεμαϊδα. Ανέφερε ακόμη ο κ. Γανδής ότι η περιοχή των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποδέκτης αμιαντούχων υλικών και στη συνέχεια να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Ο έτερος των εισηγητών, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τέως βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Παπαδάκης, πρότεινε την δημιουργία ενός αρχείου υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως μονίμου θεσμού επιδημιολογικής παρακολούθησης, που θα καταγραφεί και θα συσχετίζει τις περιβαλλοντικές συνθήκες με την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού της περιοχής.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Παμμακεδονικό συλλαλητήριο εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 2 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και για την διευκόλυνση μετάβασης όσων θέλουν να συμμετάσχουν θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως και τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας για αύριο Τρίτη, κήρυξε και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην οποία απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ “Σπάρτακος”. Στάση εργασίας στην ΔΕΗ θα γίνει από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι. Επιπρόσθετα, κινητοποίηση για αύριο Τρίτη αποφασίστηκε από τους κλαδικούς συλλόγους των μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι αποφάσισαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην οποία συμμετέχει και η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών της περιοχής.
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς συμμετέχει στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά κέντρα Μακεδονίας και Θράκης την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 4:30 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, την ακρίβεια και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς καλεί τα σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους και να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματείας του Εργατικού Κέντρου.

Αύριο θα συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με την συρρίκνωση στη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ

Σε συνάντηση των τοπικών αρχών του Νομού Καστοριάς που έχει προγραμματιστεί αύριο με τον Πρόεδρο της ΛΑΡΚΟ θα συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με την συρρίκνωση στη δραστηριότητα του εργοτάξιου εξόρυξης και πρώτης επεξεργασίας νικελιούχων κοιτασμάτων της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή της Ιεροπηγής Καστοριάς. Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με Θέμα: “ Συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ στο Ν. Καστοριάς που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων”. Στην ερώτηση του ο κ Πετσάλνικος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι αιφνιδιαστικά η ΛΑΡΚΟ αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής για το 2006 κατά 40% – 45%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, υπογραμμίζει ο κ Πετσάλνικος, τη ραγδαία συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και την ανεργία σημαντικού αριθμού από τους έως τώρα απασχολούμενους και ρωτά τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών , Ανάπτυξης , Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην υπάρξει συρρίκνωση της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ στο Ν. Καστοριάς και απώλεια θέσεων εργασίας.
“Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση που να δημιουργεί πρόβλημα στον Νομό της Καστοριάς. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο ξεκινά από κάποιες εισηγήσεις διευθυντών σε κατώτερα επίπεδα” δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς Ανέστης Αγγελής. Ο κ Αγγελής ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τον Πρόεδρο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και με τον Υπουργό Ανάπτυξης.

www.ert.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: