Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Πέμπτη 19/1/06

By on 19/01/2006

Συναντήσεις του Προεδρείου της ΚΕΔΚΕ με Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει αντίρρηση να παραταθεί η προθεσμία της σύναψης συμβάσεων έργων τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια του 3ου Κοινοτικού πλαισίου στήριξης η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2006 είναι ένα από τα πρώτα συμπεράσματα της συνάντησης του Προεδρείου της ΚΕΔΚΕ με επικεφαλής τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο και της κας Ντανούντα Χούμπνερ της Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική. Όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ ο Δήμαρχος Κοζάνης η παράταση σύναψης συμβάσεων έργων θα δοθεί γιατί υπολείπεται το 37% του 3ου ΚΠΣ και είναι αδύνατο να απορροφηθεί μέσα στο 2006. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τόνισε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για την τήρηση βασικών αρχών υλοποίησης του 4ου ΚΠΣ όπως η απλότητα, η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια στην διαχείριση και η εταιρικότητα, ενώ μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα όπως και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καθορισμός του όρου πόλη, ως κύριου φορέα απορρόφησης πόρων αφού στην Ένωση ζει σε αστικά κέντρα άνω των 15.000 κατοίκων το 83% του πληθυσμού.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την μετεγκατάσταση του Κλείτου

Ως “σημαντική μέρα” για την μετεγκατάσταση του οικισμού Κλείτου χαρακτήρισε την χθεσινή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης σε σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας στη Κοζάνη, κατά την διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των μελετών για την μετεγκατάσταση του οικισμού. Οι μελέτες επεσήμανε ο κ. Λεούδης παραδόθηκαν στην ΔΕΥΑ Κοζάνης που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου και αφορούν μεταξύ άλλων το εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, καθώς και το δίκτυο όμβριων υδάτων με διασφαλισμένες πιστώσεις. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι τα μέσα του 2007 να έχουν μετεγκατασταθεί στον νέο οικισμό κυρίως οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του Κλείτου θα μπορούν να εντάσσονται στο πρόγραμμα των νέων αγροτών μέσω του οποίου θα λάβουν έκπτωση της τάξεως του 50% για τις οικοδομικές άδειες και το ΙΚΑ. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ κ. Κωνσταντίνος Μελάς τόνισε ότι η ΔΕΗ εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των κατοίκων με την ολοκλήρωση των μελετών, ενώ ανέλαβε επίσης και την χρηματοδότηση της νέας εκκλησίας. Ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης τόνισε πως με την νέα σύσκεψη μπήκε ένα ακόμη λιθαράκι για την μετεγκατάσταση του Κλείτου, εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για τη διασφάλιση χρηματοδότησης των έργων και ανακοίνωσε την οδική σύνδεση του νέου Κλείτους με τον Δ.Δ Αργίλου. Τέλος ο Δήμαρχος Ελλησπόντου Κυριάκος Τσανακτσίδης από την πλευρά του έκανε λόγω για ουσιαστική έναρξη της κατασκευής των έργων υποδομής.

Ελεγχομένη η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

“Η κατολίσθηση ήταν ελεγχόμενη, μικρής έκτασης και βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση”. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ κ. Κωνσταντίνος Μελάς αναφορικά με τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο στα Ορυχεία Αμυνταίου της ΔΕΗ. Ο κ. Μελάς χαρακτήρισε την κατολίσθηση ως “συνήθης”, τονίζοντας παράλληλα ότι η παραγωγή έχει εξασφαλιστεί απόλυτα, αφού τα αποθέματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ήδη οι αποθέτες επαναλειτουργούν σταδιακά.

Δεν θα συμμετέχει στις Δημοτικές Εκλογές η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν θα συμμετάσχει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές καθώς δεν υπάρχει – μέχρι στιγμής – καμία απόφαση της γενικής συνέλευσης της οργάνωσης. Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης κ. Λάζαρος Τσικριτζής, χθες (Τετάρτη) κατά την διάρκεια της απολογιστικής συνέλευσης της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Οικολογικής Οργάνωσης, το πιο σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε το 2005 ήταν το θέμα των κλιματικών αλλαγών, ενώ για το 2006 έχει προγραμματίσει στις 5 Φεβρουαρίου την κοπή της βασιλόπιτας στον ψηλό Αη – Λιά, ενώ θα γίνουν εκδηλώσεις για τα μεταλλαγμένα, για την προστασία των δασών, και άλλα.

Καταγγελία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Κοζάνης για το αγελαδινό γάλα

Επιστολή-καταγγελία σε όλους τους φορείς μεταξύ των οποίων στα αρμόδια υπουργεία, τις Νομαρχίες και τους δήμους για την μείωση των τιμών πώλησης του αγελαδινού γάλακτος από τους παραγωγούς στις γαλακτοβιομηχανίες κατά 3 έως 4 λεπτά και αντίθετα την αύξηση των τιμών πώλησης των γαλακτομικών προϊόντων από 4,4% έως 14,3 % στα σουπερμάρκετ, απηύθυνε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Κοζάνης. Μιλώντας σήμερα στο Δίκτυο της ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Κτηνοτρόφων Γιώργος Πουταχίδης και το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Ζαμίχος, εξέφρασαν μεταξύ άλλων όμως και την ικανοποίηση τους για τις ρυθμίσεις των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σχετικά με τις δόσεις των εγγυημένων δανείων τα οποία έληξαν κατά τα έτη 2003 και 2004 και είχαν βεβαιωθεί το 2005 στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Επίσης με υπουργική ρύθμιση εξαιρούνται οι πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες από τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και συνεπώς νομιμοποιούνται χωρίς την επιβολή προστίμου. Ο κ. Πουταχίδης σημείωσε πως αν ισχύσουν οι ρυθμίσεις τότε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στο Ν. Κοζάνης θα μπορέσουν να ηλεκτροδοτηθούν.

www.ert.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: