Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Τρίτη 30/11/05

By on 30/11/2005

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΑΝΗΣ

Επιστολή «καμπανάκι» του δημάρχου Γιώργου Καρακούλα στον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα βυζαντινά μνημεία που καταστρέφονται απροστάτευτα, κρούει ο δήμαρχος Αιανής με επιστολή του στον υφυπουργό Πολιτισμού, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.
Στην επιστολή του προς τον Πέτρο Τατούλη, ο δήμαρχος Γιώργος Καρακούλας, αναφέρει ότι η Αιανή διαθέτει σημαντικό αριθμό βυζαντινών μνημείων, «τα οποία δυστυχώς έχουν αφεθεί σε ολοσχερή εγκατάλειψη». Επισημαίνει μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις με εκπροσώπους της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στις οποίες «προέκυψε επιτακτικά η αναγκαιότητα συντήρησης και διάσωσης αυτών των μνημείων. Αυτό που βεβαίως απαιτείται είναι η εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων και πιστώσεων προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους». Με δηλώσεις του στον «Π» ο δήμαρχος Αιανής εξέφρασε την οδύνη του για την καταστροφή του πολιτιστικού πλούτου και των μνημείων της περιοχής. Σημείωσε ότι τα βυζαντινά μνημεία είναι έρμαια της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης από τους αρμόδιους φορείς, ενώ επισήμανε την ανάγκη χρηματοδότησης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες σωστικές παρεμβάσεις και να σωθούν τα μνημεία.
Με το ίδιο έγγραφο στον υπουργό Πολιτισμού, ο δήμαρχος Αιανής Γιώργος Καρακούλας, ζητά τον αποχαρακτηρισμό των Αρχαιολογικών Ζωνών Α της περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Ειδικότερα επισημαίνει: «…Δυστυχώς η διαδικασία χαρακτηρισμού των αρχαιολογικών ζωνών έχει χαρακτηρίσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από το μουσείο ως ζώνη Α. Αυτό έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα στο δήμο Αιανής. Κατ’ αρχάς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας στον τομέα εμπορίας αναμνηστικών ειδών, οικολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, αλλά και χώρων αναψυχής στην περιοχή γύρω από το μουσείο όπου διέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών». Και καταλήγει η επιστολή: «Είναι τουλάχιστον τραγικό, ο πολιτιστικός μας πλούτος να θέτει τροχοπέδη σε αναπτυξιακές προσπάθειες. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό να επανεξεταστεί το θέμα της Ζώνης Α, με δυνατότητα αποχαρακτηρισμού».

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Σειρά επαφών και συσκέψεων είχε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, με θέμα του σχεδίου νόμου που αφορά την «επιτάχυνση της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας», του οποίου είναι εισηγητής εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Στόχος των συσκέψεων ήταν να ακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις των εμπλεκομένων στην ενέργεια προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις με σκοπό την προσθήκες για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ο Γ. Κασαπίδης πραγματοποίησε συσκέψεις στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, στο ΤΕΕ με τη συμμετοχή διευθυντών της ΔΕΗ, στον Ελλήσποντο και στο δημαρχείο Πτολεμαϊδας. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η πληρέστερη προσαρμογή των διατάξεων του νόμου 2773/1999 προς τους κανόνες της νέας οδηγίας 5472003 της Ε.Ε.». Πέραν όμως των τεχνικών διατάξεων, ο βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εξόχως πολιτικό νομοθέτημα που προκαλεί σημαντικές θεσμικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».
Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο των βασικών αξόνων της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, ο ίδιος κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόταση για την ανάδειξη του ενεργειακού λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας, ως κέντρο ενεργειακών εξελίξεων με έδρα το νομό Κοζάνης. Επίσης ο Γ. Κασαπίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ψηφισθέν επί της αρχής νομοσχέδιο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλου όγκου επενδύσεων στη χώρα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης, τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, δίνοντας έτσι απάντηση στα σημερινά προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να έρθει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, περίπου σε μία εβδομάδα. Πάντως, ο εισηγητής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης, χαρακτήρισε χρήσιμες τις επαφές και το διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Αρχές Φεβρουαρίου η λειτουργία της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας

Κοινές περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας και Αστυνομικών.Το θέμα της λειτουργίας της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαϊδας, καθώς και το έργο των δημοτικών αστυνόμων βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης με τον στρατηγό ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ σε θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Κώστα Τζέκη, παρουσία του Διευθυντή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Πτολεμαϊδας Τρύφωνα Ούρδα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Σχολή Δημοτικής αστυνομίας αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2006.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου και του κ. Τζέκη, στο νέο Σχέδιο νόμου το οποίο θα εισαχθεί για ψήφιση μέσα στον Δεκέμβριο, το οποίο αναφέρεται στη Δημοτική Αστυνομία, στα προσόντα και στο καθεστώς πρόσληψης και τα προβλήματα για τη λειτουργία της, προβλέπεται και η ίδρυση της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαϊδας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Σχολή θα λειτουργήσει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2006, αμέσως δηλαδή μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις νέες προσλήψεις των εκπαιδευτών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσιούμαρη, το οικοδομικό μέρος στο κτίριο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας είναι έτοιμο, οι διάφορες δημοπρασίες είναι σε εξέλιξη και μέχρι τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός. Ανέφερε ότι έχει απευθύνει έγγραφο στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και στον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας με το οποίο κοινοποιεί ότι η Δημοτική Αστυνομία θα ειναι ετοιμη μέχρι 31 Δεκεμβρίου, «οπότε θα είμαστε πανέτοιμοι να δεχθούμε τους νέους που θα εκπαιδευτούν στη Σχολή Δημ. Αστυνομίας, με την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα έχει στείλει τους 40 περίπου εκπαιδευτές που απαιτούνται για τη λειτουργία της Σχολής».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με παλιότερη δέσμευση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης η Σχολή αυτή εκτός από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παράγει και στελέχη, βαθμοφόρους και εκπαιδευτές, αφού είναι ένα σώμα που τώρα ιδρύεται και έχει πολλές ανάγκες, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και η προοπτική για τη δημιουργία Βαλκανικού Κέντρου εκπαίδευσης.
Ο κ. Τζέκης ενημέρωσε στη συνέχεια τους νέους δημοτικούς αστυνόμους αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς ασκεί μέχρι σήμερα τις 13 μόνο από τις 33 που προβλέπονται από το νόμο και αφορούν στην διαχείριση του δημόσιου χώρου και την καθαριότητα, καθώς τις υπόλοιπες θα τις ασκήσει όταν το αποφασίσει το Δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι τότε χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα, όπως να αποκτήσει διευθυντή η Δημ Αστυνομία, να γίνουν βαθμοφόροι έλεγχου και εποπτείας, να ιδρυθεί υπηρεσία με υποδομές και τεχνική υποστήριξη και να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία. Μέχρι τότε ωστόσο η Δημ. Αστυνομία θα εκτελεί κοινές περιπολίες με την Αστυνομία για την αστυνόμευση της πόλης.

Η Ολυμπιακή φλόγα σε Βασιλίτσα, Γρεβενά και Κοζάνη

Από τα Γρεβενά, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και την Κοζάνη θα περάσει αύριο Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2005 η φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων πριν φθάσει στην Ιταλία για τους αγώνες του Τορίνο. Στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας Γρεβενών η φλόγα θα φθάσει στις 2 το μεσημέρι, όπου και θα γίνει η υποδοχή της. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πόλη των Γρεβενών, όπου και αναμένεται να φθάσει στην κεντρική πλατεία του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού στις 4 παρά τέταρτο το απόγευμα. Τη φλόγα θα μεταφέρουν εθελοντές λαμπαδηδρόμοι, ενώ η χορωδία του δήμου Αμφιλοχίας θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό ¾μνο. Επόμενος σταθμός θα είναι η Κοζάνη. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραλειφθεί από λαμπαδηδρόμους αύριο Πέμπτη στο δρόμο Κοίλα – Κοζάνης μετά τα ΤΕΙ, και θα περάσει με λαμπαδηδρομία από τις οδούς Μοναστηρίου και Παύλου Μελά για να καταλήξει στην Πλατεία Νίκης στις 5:30 το απόγευμα, όπου θα γίνει εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανυκτερεύσει σε ειδικό βωβό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και την Παρασκευή θα αναχωρήσει στις 10 το πρωί και με λαμπαδηδρομία από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου και 11ης Οκτωβρίου θα κατευθυνθεί στην Βέροια.
Εν τω μεταξύ, λόγω της λαμπαδηδρομίας, θα απαγορεύεται αύριο Πέμπτη από τις 3:30 το μεσημέρι η στάση και η στάθμευση και από τις 5 έως τις 6:30 το απόγευμα η κυκλοφορία οχημάτων στις οδούς Μοναστηρίου, Παύλου Μελά και Πλατεία Νίκης, ενώ την Παρασκευή από τις 7:30 το πρωί η στάση και η στάθμευση και από τις 9:30 έως τις 11 το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων στις πλατείες Νίκης και 28ης Οκτωβρίου και στις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου και 11ης Οκτωβρίου. Το τμήμα της Λαμπαδηδρομίας που θα διεξαχθεί μέσα στην Ελλάδα περιλαμβάνει οκτώ Χιονοδρομικά Κέντρα, ανάμεσά τους και αυτό της Βασιλίτσας, 19 νομούς, ανάμεσά τους και των Γρεβενών και Κοζάνης. Για την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας Τορίνο 2006 στην πόλη της Κοζάνης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αντιπροσωπεία από την Τσεχία θα επισκεφθεί το νομάρχη Κοζάνης

Με στόχο την προώθηση σταθερού δικτύου συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών – εμπειριών καθώς και τη μετάδοση τεχνογνωσίας για την περαιτέρω βελτίωση των κοινών προσεγγίσεων επί των προγραμμάτων και των πολιτικών που αφορούν σε περιοχές με λιγνιτωρυχεία, θα πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί, επίσκεψη εκπροσώπων από το Usti της Τσεχίας. Η περιοχή αυτή είναι συντονιστής – εταίρος του προγράμματος “Αποκατάσταση και χρησιμοποίηση των περιοχών μεταλλείων λιγνίτη στην Ευρώπη” του Interreg IIIC, στο οποίο συμμετέχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

www.ert.gr & www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: