Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Πέμπτη 16/2/06

By on 16/02/2006

Νεκρός πελεκάνος στον Αλιάκμονα

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί ο νεκρός πελεκάνος που βρέθηκε στην παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα κοντά στο εργοτάξιο του φράγματος Ιλαρίωνα. Το νεκρό πουλί εντοπίστηκε χθες Τετάρτη το πρωί από εργαζόμενους και το συνέλεξαν κτηνίατροι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερβίων.

Η κατεδάφιση του περιπτέρου ανέδειξε την μικρή πλατεία επί της Παύλου Μελά στην Κοζάνη

Αναδείχθηκε η μικρή πλατεία στην γωνία “Παύλου Μελά” και “Κων. Παλαιολόγου” δίπλα στην παλιά Κτηματική Τράπεζα μετά την απομάκρυνση του περιπτέρου από το Δήμο Κοζάνης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης επισημαίνεται επίσης πως άνοιξε ο χώρος διευκολύνοντας την κίνηση πεζών και τροχοφόρων στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης. Επίσης αναφέρεται πως παρόμοιες παρεμβάσεις, κατεδαφίσεις περιπτέρων θα γίνουν μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλα τα σημεία της πόλης όπου εμποδίζεται η κυκλοφορία μόλις εκλείψει το δικαίωμα αδείας λειτουργίας των περιπτέρων αυτών.

Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Στην ένταξη έργων που αφορούν την ενίσχυση και δημιουργία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το ενδοπεριφερειακό δίκτυο, το περιβάλλον, την ύδρευση και αποχέτευση καθώς και τον πολιτισμό προχώρησε χθες Τετάρτη στην συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας που συνεδρίασε στην Κοζάνη. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο νομικών δεσμεύσεων είναι από τα πρώτα της χώρας και έχει φτάσει στο 70% του συνόλου του προγράμματος. Για το υπόλοιπο 30% κατατέθηκαν γύρω στις 146 προτάσεις με προϋπολογισμό πάνω από 140 εκ. ευρώ. Η φιλοσοφία της ένταξης, εξήγησε ο κ. Λεούδης στις δηλώσεις του, ήταν να ενταχθούν όσες προτάσεις είναι επιλέξιμες από όλους τους φορείς προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού των προσκλήσεων να υπάρχουν έργα ώριμα ούτως ώστε να διεκδικηθούν και άλλοι πόροι όπως έγινε και για την περίοδο του 2005 με επιπλέον 75 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου συζητήθηκε επίσης η 4η προγραμματική περίοδο, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση πόρων μόλις αυτό ανοίξει στις αρχές του 2007. Την ικανοποίηση τους πάντως για την ένταξη έργων στο ΠΕΠ εξέφρασαν σε δηλώσεις τους και οι νομάρχες Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς καθώς και οι Δήμαρχοι ΠτολεμαÀδας και Αιανής.

Ξεκινούν οι παρεμβάσεις στο κόμβο των Κοίλων

Καταρχήν προτάσεις επεμβάσεις ούτως ώστε να αποσοβηθούν τα τροχαία ατυχήματα στον κόμβο των Κοίλων θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα από μελετητή, ενώ σε τρεις μήνες θα παραδοθεί η μελέτη για να πραγματοποιηθούν οι οριστικές παρεμβάσεις στον κόμβο των Κοίλων. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις το ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης στο περιθώριο του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η κατανομή του Τοπικού πόρου ανά νομό την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να γίνει η κατανομή των ποσών του προγράμματος ανά νομό και στην συνέχεια σε επίπεδο νομού Κοζάνης να συμβατοποιηθούν τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ. Ο Νομάρχης Κοζάνης σημείωσε πως ο Νομός Κοζάνης πέτυχε να εντάξει έργα προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων ευρώ στο 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας με προοπτική να συμβατοποιηθούν όλα τα έργα εντός του 2006. Σχετικά με το Φράγμα της Πραμόριτσας ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως την Δευτέρα υπογράφεται η συμπληρωματική σύμβαση για το υπόλοιπο του έργου το οποίο θα παραδοθεί ως το τέλος του 2006 ενώ προέβλεψε πως το 2007 τέτοια εποχή θα δοθεί νερό στους δήμους και τις κοινότητες του ΒοÀου.

Θεσσαλονίκη – Υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην Εγνατία Οδό

Σε επίπεδο παραπλήσιο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκεται ο δείκτης ασφάλειας για την Εγνατία Οδό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη διάρκεια ημερίδας στη Θεσσαλονίκη ο πολιτικός μηχανικός από τη Διεύθυνση Υποστήριξης του Δικτύου της Εγνατίας Οδού Αθανάσιος Τσαντσάνογλου, ο δείκτης ασφάλειας σε τμήματα της Εγνατίας Οδού διαμορφώνεται σε περίπου 9 νεκρούς ανά 109 διανυθέντα οχηματοχιλιόμετρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διετία 2002-2003 στο τμήμα Γρεβενά- Πολύμυλος, με τη μετατόπιση του κύριου όγκου των υπεραστικών μετακινήσεων στην Εγνατία Οδό υπάρχει εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των ατυχημάτων στο εναλλακτικό δίκτυο κατά 69,7% και των παθόντων κατά 73,3%. Την ίδια περίοδο στην Εγνατία Οδό καταγράφηκαν μόλις 4 ατυχήματα, με συνολικά 6 παθόντες.

www.ert.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: