Συνεχίζεται η κατάληψη των ορυχείων στο Αμύνταιο

By on 17/11/2006

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


Σε οριακό σημείο βρίσκεται το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς έσβησαν προχτές οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, αφού οι κάτοικοι του δήμου Αετού κατέλαβαν το ορυχείο Αμυνταίου και διέκοψαν την τροφοδοσία με λιγνίτη εδώ και τρεις μέρες.

Το κόστος της ΔΕΗ για τις δύο μονάδες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ ημερησίως, ενώ για να διατηρηθεί η ισορροπία στο σύστημα, τέθηκαν σε φουλ λειτουργία τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και αυξήθηκαν στο έπακρον οι εισαγωγές ρεύματος. Σύμφωνα με τον διευθυντή διαχείρισης ενέργειας της ΔΕΗ Χρήστο Ποσειδών, χτες και προχτές καταναλώθηκαν τετραπλάσιες από τις συνήθεις ποσότητες νερών, ενώ από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παράχθηκαν 16 γιγαβατόρες την ημέρα, που αποτελεί παραγωγή ρεκόρ. Αντιστοίχως, αυξήθηκαν κατά πολύ οι εισαγωγές ρεύματος, φθάνοντας τις 12 γιγαβατόρες το εισαγόμενο ρεύμα, αφού σύμφωνα με το προαναφερόμενο στέλεχος της ΔΕΗ, «κάναμε εισαγωγή ρεύματος ακόμη και από την Ιταλία, από όπου αγοράζουμε πανάκριβα».

One Comment

 1. 659.open20h

  17/11/2006 at 15:14

  Τέλος στην κατάληψη στο Αμύνταιο

  Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

  Πηγή: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Έληξε η διήμερη κατάληψη των ορυχείων Αμυνταίου.
  Τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι περίπου 450 κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων και Πεδινού, του δήμου Αετού. Φλώρινας.
  Οι κάτοικοι ζητούν από τη ΔΕΗ αποζημίωση για τα 2.300 στρέμματα που έχουν απαλλοτριωθεί το 2001, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία αναίρεσε .την απόφασή της να πληρώσει.
  Σύμφωνα με την ΔΕΗ το ποσό που ζητούν είναι υπέρογκο. Σημειωτέον ότι εξ αιτίας της κατάληψης, οι ταινιόδρομοι που μεταφέρουν λιγνίτη στο ορυχείο Αμυνταίου για δύο μέρες παρέμειναν κλειστοί.
  Στην συνέχιση των κινητοποιήσεών τους θα προχωρήσουν οι κάτοικοι σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει οριστική λύση.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: