ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

By on 11/02/2006

Δύο νεκρά πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Καστοριάς κινητοποίησαν τις αρχές. Στάλθηκαν δείγματα στο Κέντρο Αναφοράς της Γρίπης των Πτηνών στη Θεσσαλονίκη.

Δύο νεκρά πουλιά βρέθηκαν χτες στον υγροβιότοπο της λίμνης Καστοριάς. Το γεγονός έθεσε σε άμεση κινητοποίηση τις αρμόδιες αρχές, καθώς ο νεκρός κύκνος και ο νεκρός πελεκάνος βρέθηκαν μία μέρα μετά τη διαπίστωση του θανάτου τριών πουλιών, τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης των πτηνών-υπότυπο Η5- στους Νέους Επιβάτες και στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Παραλία Κατερίνης.

Συνεργείο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Καστοριάς και του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών του δήμου Καστοριάς, τα μέλη του οποίου ήταν εξοπλισμένα με ειδικές στολές, γάντια και μάσκες, περισυνέλεξε τα νεκρά πουλιά και τα έστειλε για εξέταση στο Κέντρο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο θάνατος του κύκνου επήλθε χτες, ενώ ο νεκρός πελεκάνος είχε εντοπισθεί την περασμένη Τετάρτη, αλλά ήταν αδύνατη η πρόσβαση και η περισυλλογή, επειδή η λίμνη ήταν παγωμένη. Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Καστοριά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν προβεί σε περισσότερες από σαράντα δειγματοληψίες κοπράνων και αίματος από πτηνά της περιοχής, αλλά όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό της γρίπης των πτηνών. Μόνο χτες διενεργήθηκαν έξι δειγματοληψίες, ενώ εντός του Σαββατοκύριακου θα γίνουν συνολικά είκοσι. Όλα αυτά τα δείγματα θα σταλούν τη Δευτέρα στο Κέντρο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στη θνησιμότητα των πτηνών ο ορνιθολόγος Ν. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι «και φέτος κυμαίνεται στα συνήθη ετήσια επίπεδα, γεγονός που είναι καθησυχαστικό, αφού δεν παρατηρείται έξαρση σε θανάτους». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη Δυτική Μακεδονία, υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που εντοπίστηκαν κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, είναι δυνατόν να υπάρξουν κρούσματα στους γειτονικούς υγροβιότοπους, αφού ένα αποδημητικό πουλί χρειάζεται μία ώρα να φτάσει από την Κατερίνη στην Καστοριά».

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στον υγροβιότοπο των Πρεσπών. Σύμφωνα με την διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, «από το Οκτώβριο είμαστε συνεχώς έξω, ώστε να επέμβουμε σε περίπτωση που βρούμε κάποιο νεκρό πουλί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε εντοπίσει κάτι τέτοιο». Μίλησε επίσης για την εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι της παραλίμνιας περιοχής Πρεσπών με τα οικόσιτα πτηνά. Το ανησυχητικό στα λεγόμενα της Μ. Μαλακού είναι ότι «με δυσκολία εφαρμόζεται από τους χωρικούς το μέτρο του περιορισμού των οικόσιτων πτηνών». Βεβαίως, σημείωσε ότι «μπορεί σε ένα βαθμό τα μέτρα στις παραμεθόριες ελληνικές περιοχές να εφαρμόζονται, έστω και με δυσκολίες». Το ερώτημα όμως που έθεσε, είναι «τι γίνεται με την Αλβανία και τη FYROM που γειτνιάζουν με τον εθνικό δρυμό Πρεσπών;».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: