Oμιλία του Μιχάλη Γ. Παπαδόπουλου, Βουλευτή της Ν.Δ. Κοζάνης, στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

By on 21/07/2021

Oμιλία του Βουλευτή της Ν.Δ. Κοζάνης στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις»

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! την εισβολή στην Κύπρο.

Όπως βεβαίως ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! την γενοκτονία του Πόντου και της Μικράς Ασίας… μέχρι να δικαιωθούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Συζητούμε ένα σημαντικό και πολυσχιδές νομοσχέδιο. 

Ουδείς πιστεύω σε αυτή την αίθουσα διαφωνεί, ότι η προώθηση της ανακύκλωσης 

και της κυκλικής οικονομίας σε βασικά εργαλεία πολιτικής, για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων καθώς και η ενίσχυση του εποπτικού και ελεγκτικού ρόλου του κράτους, είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή για το μέλλον μας.

Δεν επιτρέπεται η ανακύκλωση απορριμμάτων στην Ελλάδα να κινείται στο 20% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 50%. 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ΄΄………να ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη σαν να έχουμε κάποιον άλλο στον οποίο μπορούμε να πάμε…, όπως λέει και το σχετικό απόφθεγμα. 

Αυτά τα θέματα ενοποιούνται σήμερα σε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο και καθίστανται υπόθεση όλης της κοινωνίας, όπως πρέπει άλλωστε.

Γιατί όλοι οι υπεύθυνοι πολίτες, οφείλουν να συμπράξουν στην Πράσινη Μετάβαση της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη της. 

Αλλά και περαιτέρω οι ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας και οι αντίστοιχες διατάξεις είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επιπροσθέτως οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη χωροταξία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό ενσωματώνουν και βελτιώνουν συμπεράσματα από την εφαρμογή προηγούμενων ρυθμίσεων. 

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση με τους φορείς, τους πολίτες, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και η ενεργοποίηση αυτών πρέπει να συνεχιστεί 

κυρίως μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου.

Οφείλουμε να συμμαχήσουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας στις επόμενες γενιές. 

Και επιτέλους ας σταματήσει η άγονη κριτική, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άκουσα με προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλούς συναδέλφους της αντιπολίτευσης και παρ’ όλο που την συνηθίσαμε πλέον τόσο εμείς οι βουλευτές, όσο και οι πολίτες, είναι αποκαρδιωτική για το πολιτικό σύστημα και την λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. 

Άκουσα κατ’ επανάληψη την λέξη ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ. Λυπάμαι αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει. Λυπάμαι αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει, ότι η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. 

Με ένα απλό σκεπτικό: δείτε πόσο μειώνεται η χρήση του λιγνίτη την τελευταία δεκαετία, στην παραγωγή ενέργειας. Αυτό τι είναι; ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ είναι.

Απλώς τώρα ο Πρωθυπουργός το κάνει με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα αλλά κυρίως με σχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Εν προκειμένω :

  • Η προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων διαμέσου της επαναχρησιμοποίησης και η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) στους Δήμους 
  • Η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» σύμφωνα με το οποίο οι Δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει και πόσα ανακυκλώνει ο κάθε δημότης
  • Η επιβολή τέλους ταφής, 
  • Το σύστημα εγγυοδοσίας για συσκευασίες αλουμινίου και γυάλινες φιάλες μίας χρήσης,
  • Η χωριστή συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων στα νοικοκυριά από είδη καθημερινής χρήσης, 
  • Η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους, 
  • Η υποχρεωτική δημιουργία εναλλακτικής διαχείρισης από παραγωγούς και εισαγωγείς, 
  • Η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων μέσω της ενθάρρυνσης και αναδιανομής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση

Είναι πολύ θετικά μέτρα υπό τον όρο φυσικά ότι το Δημόσιο, η Πολιτεία και η Κεντρική Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις σε πόρους και διαδικασίες προς τους Δήμους, τους Συλλογικούς Φορείς και τους Πολίτες αντίστοιχα. 

Επίσης: 

  • Η ανάπτυξη των υποδομών δικτύου από τον Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, 
  • Ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ Α.Ε., 
  • Οι ρυθμίσεις αδειοδότησης υβριδικών σταθμών ΑΠΕ και σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 
  • Η θέσπιση Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας Αγορών από τη ΡΑΕ, 
  • Oι ρυθμίσεις αδειών αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων 

Είναι σημαντικές και θετικές ρυθμίσεις που τις περιμένει η αγορά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Και απορώ τι δεν καταλαβαίνετε;  

Δεν ακούτε τους φορείς;

Δεν αφουγκράζεστε το τι λένε οι θεσμικοί φορείς, η κοινωνία, οι ενδιαφερόμενοι;

Δεν το είδα στη συζήτηση αυτή, να το έχετε καταλάβει.

Ιδιαίτερα θα σταθώ στον προσδιορισμό κατανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων για τα έτη 2021 έως 2030 και κυρίως στο ακατάσχετο προκαταβολών και ενδιάμεσων πληρωμών από το Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Πράσινου Ταμείου για τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και στην ενότητα της Μεγαλόπολης. 

Η υποστήριξη των επιχειρηματιών στις συγκεκριμένες περιοχές κρίνεται απαραίτητη και καίρια για τη διάσωση των θέσεων εργασίας.

Άλλωστε κατά τη γνώμη μου οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν εξ΄ολοκλήρου για την εφαρμογή των εδαφικών σχεδίων, ώστε να πολλαπλασιάσουν τα αποτελέσματα και τα οφέλη τους.  

Και με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα αλλά και στον επικεφαλή της δίκαιης μετάβασης, τον κ. Κώστα Μουσουρούλη ….(με τους οποίους έχω εξαιρετική συνεργασία) να επισημάνω ότι πράγματι, έχουν γίνει ταχύτατα πολλές και μεγάλες προσπάθειες και προωθείται ένα εξαιρετικό έργο.

Θεωρώ σκόπιμο να τονίσω και από το βήμα αυτό την σημασία που πρέπει να δοθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη σας έχουμε προτείνει, τόσο οι τοπικοί παράγοντες και φορείς  όσο και εμείς οι συνάδελφοι των εμπλεκομένων νομών, βάση των οποίων σώζονται άμεσα οι θέσεις εργασίας των 5.000 εργαζομένων στις δορυφορικές επιχειρήσεις της ΔΕΗ. 

Εξίσου σημαντική και επείγουσα η αποκατάσταση των εδαφών. 

Είμαι σίγουρος, και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύω, ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο νομός Κοζάνης αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές, δηλαδή το ενεργειακό λεκανοπέδιο συνολικά, θα μεταβούν σε ένα νέο παραγωγικό περιβάλλον και θα βγουν ευνοημένες από την υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρκεί όσα λέμε σήμερα όσα κουβεντιάζουμε ως κυβέρνηση και ως βουλευτές να μπορέσουμε και να έχουμε την ευχέρεια και την ευχαρίστηση να τα ανακοινώσουμε και να υλοποιηθούν.

Με αυτή την λογική λοιπόν συμφωνώ και σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ. 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: