Το μυστικό του πιο χαρούμενου ανθρώπου στον κόσμο

By on 10/06/2016

Και άλλα οφέλη του διαλογισμού…

Μήπως ήρθε ο καιρός να καθίσεις σταυροπόδι;

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το στρες και να χαλαρώσουμε. Σύμφωνα, όμως, με διάφορες έρευνες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από την πρακτική, ενώ ο “πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο” συμφωνεί.

Διάβασε την παρακάτω λίστα και άδειασε χώρο στο πρόγραμμά σου για να βρεις χρόνο να αφιερώσεις λίγη ώρα στη φροντίδα του εαυτού σου… Ο διαλογισμός:

Μας βοηθάει να ευτυχίσουμε

Ο Γάλλος Matthieu Ricard, ένας 70χρονος βουδιστής μοναχός και πρώην γενετιστής (με PhD) έχει χαρακτηριστεί ο “ευτυχέστερος άνθρωπο στον πλανήτη” από τους ειδικούς, καθώς συμμετείχε σε 12ετή μελέτη του νευροεπιστήμονα Richard Davidson, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν ο Ricard διαλογίζεται, ο εγκέφαλός του είναι ασυνήθιστα ελαφρύς.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μυστικό του δεν είναι άλλο από τον διαλογισμό και προτείνει μία απλή άσκηση, την οποία μπορεί ο καθένας να κάνει κάθε ημέρα.

  • Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα οκλαδόν.
  • Άρχισε να αναπνέεις ήρεμα εστιάζοντας την προσοχή σου στον αέρα που περνάει από τα ρουθούνια σου.
  • Αφού αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο της αναπνοής σου, φαντάσου ότι σε πλησιάζει ένα αθώο, εύθυμο, μικρό παιδί. Κοίταξέ το με τα μάτια του μυαλού με τρυφερότητα και νιώσε την καλοσύνη και την αγάπη.
  • Αποδέξου με όλο σου το είναι αυτήν την αγάπη και ευχήσου το καλό του παιδιού αυτού. Κράτησε αυτό το συναίσθημα για μερικά λεπτά.

Γενικά, ο Ricard λέει ότι για να προσεγγίσουμε την ευτυχία μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χαρούμενες σκέψεις 10 με 15 λεπτά κάθε ημέρα. Συνήθως, εξηγεί, όταν σκεφτόμαστε κάτι ωραίο, το αίσθημα κρατάει για λίγο, πριν κάτι άλλο τραβήξει την προσοχή μας μακριά. Αντί αυτού, ο Ricard λέει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε και να μην αφήσουμε το μυαλό μας να “ξεφύγει”.

Και η επιστήμη συμφωνεί. Ο Δρ Davidson στα πλαίσια της μελέτης η οποία ανακήρυξε τον Ricard τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου, διαπίστωσε ότι μόλις 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους. Τι έχεις να χάσεις;

Ενισχύει τον εγκέφαλο

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research: NeuroImage, έδειξε ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Στη μελέτη, οι ειδικοί έδωσαν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις διαλογισμού, διάρκειας 8 εβδομάδων, σε υγιείς εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν σχετική εμπειρία στο παρελθόν.

Το μυστικό του πιο χαρούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων εξετάστηκαν πριν και μετά από το πρόγραμμα. Όπως διαπιστώθηκε, μετά το πέρας των 8 εβδομάδων, είχαν αυξημένη συγκέντρωση φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο, μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται σημαντικά με την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη.

Πιο αναλυτικές εξετάσεις αναγνώρισαν επίσης αύξηση της φαιάς ουσίας στον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, στην κροταφοβρεγματική σύνδεση και στην παρεγκεφαλίδα -περιοχές όλες σχετιζόμενες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και την ικανότητα να υιοθετούμε διαφορετικές οπτικές γωνίες στην ερμηνεία του κόσμου.

Βελτιώνει τους βαθμούς των μαθητών

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Education, ο “υπερβατικός” διαλογισμός, ο οποίος είχε γίνει γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο από το συγκρότημα Beatles τη δεκαετία του 1960, βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τις επιδόσεις των μαθητών.

Το μυστικό του πιο χαρούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν μαθητές και παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν υπερβατικό διαλογισμό (είδος διαλογισμού που χρησιμοποιεί την επανάληψη ενός συγκεκριμένου ήχου επαναλαμβανόμενα με κλειστά μάτια), σε καθημερινή βάση, είχαν 15% βελτίωση της βαθμολογίας τους κατά μέσο όρο, ενώ οι μαθητές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες, παρουσίασαν βελτίωση κατά 25%.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης, ο ήχος που επιλέχθηκε να επαναλαμβάνουν οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν η λέξη “οοομ”, για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

Αυτό το γνωρίζατε;

Ο διαλογισμός έχει συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων για τα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου στο μισό, καθώς παρατηρήθηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

 

_________________

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: