Για την κυβέρνηση η αποκάλυψη του «mail Στουρνάρα» (στην πραγματικότητα στενού του συνεργάτη) δεν είναι ζήτημα αλήθειας ή ψεύδους, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.
Το πρόβλημα της κυβέρνησης, όπως φαίνεται, δεν είναι καν ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει καιρό να μιλήσει με τον πρωθυπουργό (όπως δήλωσε ο ίδιος).Δεν είναι καν ότι αρνείται να συνεργαστεί με υπουργούς και υπουργεία όταν του ζητούν στοιχεία για τον υπέρογκο δανεισμό των μέσων ενημέρωσης, απλώνοντας ουσιαστικά ένα πέπλο προστασίας τους.
Δεν είναι καν ότι στη νέα κυβέρνηση συμβαίνουν εδώ και 100 μέρες πράγματα που θα μπορούσε να ξέρει ο διοικητής της ΤτΕ (όπως η «επιθετική κίνηση» της ΕΚΤ με το 1,9 δισ. ευρώ), αλλά η κυβέρνηση τα μαθαίνει εκ των υστέρων ή από άλλους (όπως ο λογαριασμός από τον οποίο πληρώθηκε η τελευταία δόση του ΔΝΤ).
Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι επιχειρείται να (ανα)στηθεί το «κόμμα του μνημονίου», με νέα «υλικά», νέο πολιτικό προσωπικό, με στόχο να υπερκεράσει τα υφιστάμενα κόμματα είτε ομνύουν στο μνημόνιο είτε όχι. Πρόθυμα ΜΜΕ για να στηρίξουν υπάρχουν εν αφθονία και με πανελλαδικές άδειες, αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, με ημερομηνία έναρξης να φέρεται να είναι η ημέρα αναγγελίας της συμφωνίας με τους δανειστές.
Το σκηνικό, όπως υποστηρίζεται, στήνεται. Για παράδειγμα ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης παραιτείται από το αξίωμα του Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης δηλώνοντας ότι «κάποιοι πρέπει να αναλάβουν ιστορικές πρωτοβουλίες. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο» και τώρα «χρειάζεται μια ισχυρότερη παρέμβαση στα δημόσια πράγματα, μια παρέμβαση ρήξης με τις δυνάμεις της αδράνειας και ανάδειξης όσο και διάχυσης νέων ιδεών και, κυρίως, λύσεων».
Στο «κόμμα του μνημονίου», σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο Γ. Στουρνάρας θα έχει καίριο ρόλο «είτε αναλαμβάνοντας πολιτική δράση είτε στέλνοντας mail», όπως είπε ειρωνικά κορυφαίος υπουργός. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως στόχο την αλλαγή της κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, την συγκρότηση κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου για να ολοκληρώσει τα μνημόνια ή την πρόκληση εκλογών. Το σχέδιο αυτό προφανώς και βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση, αλλά και τμήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν ευθύνες για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και για τα αποτελέσματα που είχαν. Ταυτόχρονα υπουργοί, όπως ο Π. Λαφαζάνης, προειδοποιούν ότι «θα ελεγχθεί» ο Γ. Στουρνάρας για όσα έκανε ως υπουργός Οικονομικών, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
huffingtonpost.gr