Νεκρό περιστέρι στον ΑΗΣ Πτολ/δας

By on 18/02/2006

ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑ

Ένα νεκρό περιστέρι βρήκαν χθες το πρωί εργαζόμενοι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαϊδας, πίσω από το Χημείο, γεγονός που κινητοποίησε τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του σταθμού.

Ο διευθυντής του σταθμού, Γρηγόρης Χατζηφώτης, έδωσε αμέσως εντολή να ειδοποιηθεί η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της νομαρχίας για την περισυλλογή του, λόγω των μέτρων προφύλαξης για την γρίπη των πτηνών, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο παρατηρείται συχνά στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Χατζηφώτης, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να βρίσκονται νεκρά πουλιά γύρω από τα κτίρια του σταθμού, «βρίσκουμε συχνά πουλιά, καθώς λόγω της ζέστης μαζεύονται το χειμώνα πολλά πουλιά γύρω από τα κτίρια του σταθμού και κάποια απ’ αυτά τα βρίσκουμε νεκρά». Επισήμανε ότι δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία από την εύρεση του νεκρού περιστεριού, αλλά για καθαρά προληπτικούς λόγους ειδοποιήθηκε η νομαρχία για την ασφαλή περισυλλογή του και την τυχόν αποστολή δειγμάτων του νεκρού πουλιού για εξέταση στο Ειδικό Κέντρο αναφοράς για τη γρίπη των πουλερικών στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ, σε καταγραφή των οικόσιτων πτηνών (κοτόπουλα, πάπιες, χήνες και γαλοπούλες) των δημοτών του προχώρησε ο δήμος Πτολεμαϊδας το τελευταίο διάστημα, ο οποίος απευθύνει εκκλήσεις στους κατοίκους για τον περιορισμό τους με συρματοπλέγματα και από αέρος, ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγισή τους από άγρια ή αποδημητικά πουλιά. Αν και τα στοιχεία της καταγραφής αυτής δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμη, καθώς έχει δοθεί σιωπηρή παράταση της καταγραφής, προκύπτει ότι μονάχα στην πόλη της Πτολεμαϊδας 500 τουλάχιστον οικογένειες διατηρούν οικόσιτα πτηνά, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των οικόσιτων που υπάρχουν συνολικά στο δήμο Πτολεμαϊδας.

Αντίστοιχη προσπάθεια κατέβαλλαν και οι υπόλοιποι δήμοι της Εορδαίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο απολογισμός της καταγραφής, ούτε το πως προχωρούν τα μέτρα που συνέστησαν οι δήμοι στους δημότες τους, καθώς παρά την ενημέρωση αρκετός κόσμος δεν δείχνει να έχει πάρει στα σοβαρά τον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης στα οικόσιτα πτηνά, αφού τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής αφορούν σε άγρια πτηνά, κύκνους και αγριοπερίστερα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: