ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ “ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ”

By on 11/02/2006

Τρίτο σε επιτυχία πανελλαδικά

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος που έχει να παρουσιάσει το Αντικαπνιστικό Ιατρείο του «Μποδοσάκειου» νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, το οποίο στις 6 Φεβρουαρίου συμπλήρωσε αισίως έναν χρόνο λειτουργίας.

Το σημαντικό στοιχείο από τον απολογισμό αυτού του πρώτου έτους λειτουργίας του Ιατρείου ειναι ότι απευθύνθηκαν σε αυτό 500 άτομα, εκ των οποίων αποδεδειγμένα το έκοψαν οι 460, ποσοστό που φτάνει το 92%, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι κατατάσσεται τρίτο πανελλαδικά σε επιτυχία, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες που διενήργησαν φαρμακευτικές εταιρείες. Δηλαδή στους τρεις περιοδικούς ελέγχους που διενεργεί το Ιατρείο σε όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι 460 από τους 500 που απευθύνθηκαν στο Ιατρείο κατάφεραν να απαλλαγούν από τον βραχνά του καπνίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί από το Ιατρείο τον Μάιο του 2005 με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, ήδη είχαν γίνει εμφανή τα ενθαρρυντικά ποσοστά επιτυχίας που παρουσίαζε η κίνηση του Ιατρείου, αφού από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 155 καπνιστές είχαν καταφέρει να απαλλαγούν από το τσιγάρο.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το Αντικαπνιστικό Ιατρείο του «Μποδοσάκειου» έχει υιοθετήσει μία φιλοσοφία η οποία δεν περιορίζεται σε αφορισμούς για το κάπνισμα, αλλά σε συστηματική ψυχολογική στήριξη όσων προστρέχουν σε αυτό.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του έργου που επιτελεί έδωσε στον ένα αυτό χρόνο, και εξακολουθεί να δίνει, μία διέξοδο στους καπνιστές της περιοχής, στηρίζοντας την απόφασή τους να απαλλαγούν από τη νικοτίνη.

Την ικανοποίησή του για τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα του εν λόγω ιατρείου εξέφρασε ο διοικητής του «Μποδοσάκειου» Χριστόδουλος Παπαβασιλείου, κάνοντας μνεία στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας του. Η αρμόδια Ψυχολόγος του Ιατρείου, Βασιλική Παπαδοπούλου, επισήμανε ότι εξηγεί στους καπνιστές που επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο ότι πρόκειται για μια καθαρά εγκεφαλική διεργασία, γι’ αυτό και το ιατρείο έχει επενδύσει σοβαρά στην παροχή ψυχολογικής στήριξης. Όπως ανέφερε βέβαια, εκτός από την ψυχολογική στήριξη γίνεται σπειρομέτηρηση καθώς και έλεγχος των πνευμόνων από εδική πνευμονολόγο για μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στον οργανισμό των καπνιστών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μεγάλη είναι και η λίστα αναμονής, αφού μέχρι και 10 Ιουλίου είναι κλεισμένα ραντεβού. Διότι, στις δύο ημέρες που λειτουργεί την εβδομάδα το ιατρείο (Τρίτη και Πέμπτη από 9πμ. -1μ.μ.) εξετάζονται 20 άτομα (10 την φορά, εκ των οποίων πέντε άτομα είναι καινούρια και πέντε για επανέλεγχο). Γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού σήμερα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: