giapraki.com

H Κοζανίτικη Ενότητα για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κοζάνης

Ο  ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ  ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Α. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ                        

ΚΟΖΑΝΗ

 

Τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα του σιδηροδρομικού μέσου είναι η άνεση, η αξιοπιστία, η ταχύτητα, το χαμηλό κόστος, αλλά και το μικρό οικολογικό αποτύπωμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η μικρή ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο. Στην περίπτωση δε του προαστιακού σιδηροδρόμου, για χρονοαποστάσεις της τάξης της 1-1,5 ώρας, τα χαρακτηριστικά αυτά στην πράξη μπορούν να οδηγήσουν σε χωροταξικές και περιφερειακές τομές, που κανένα άλλο μέσο και κανένας αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να πετύχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γλώσσα των Συγκοινωνιολόγων, «το τρένο δημιουργεί ζήτηση, ενώ το λεωφορείο και το ΙΧ ακολουθούν τη ζήτηση», δηλαδή το τρένο αποτελεί το ίδιο εργαλείο περιφερειακής πολιτικής, ( Δ.Τσανακτίδης , kozan.gr )

 

Δεν συνειδητοποιουν οτι στις μερες μας, με την πολυμορφη οικονομικη και περιβαλλοντικη κριση, ο σιδηροδρομος ειναι μια υπερπολυτιμη λειτουργια που παντου στον κοσμο αξιοποιειται δεοντως και προαγεται και μονο εδω απαξιωνεται και λοιδωρείται ? Πουθενα στην πολιτισμενη Ευρωπη δεν γινεται αυτό (απομακρυνση των σταθμων απο τις κεντρικες περιοχες των πολεων) και ο σιδηροδρομος φτανει παντα στην καρδια των πολεων . ( Γ.Νάθενας , kozan.gr  )

– τα πλεονεκτήματα  και  την  ανάγκη  επέκτασης – αναβάθμισης  των  σιδηροδρομικών  υποδομών  ,

– την  αντιμετώπιση  Κοζάνης – Πτολεμαίδας  και  γενικότερα του ενεργειακού  άξονα   ως   δίπολο , δημιουργώντας  έτσι  έναν  ευδιάκριτο  αναπτυξιακό  πόλο.

Το  υφιστάμενο ΓΠΣ  Κοζάνης ( 1986 ) προβλέπει

προβλέπεται  :

Π.2.5.2. Σιδηροδρομικές Μεταφορές

Π.2.5.2.5.   Προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω προτείνεται:

Διατήρηση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των επιβατικών μεταφορών και ταυτόχρονη απόδοση μέρους της έκτασης του σταθμού  σε άλλες χρήσεις (δημοτική αγορά, χώροι πρασίνου και αναψυχής, χώροι στάθμευσης).

Η εξυπηρέτηση μόνο επιβατικών μεταφορών απαιτεί κτίριο επιβατών, που υπάρχει ήδη, χώρους στάσης / στάθμευσης οχημάτων και ικανοποιητικό επίπεδο εξυπηρέτησης από το δίκτυο των αστικών μέσων μεταφοράς.  Μπορεί επομένως να αποδοθεί σημαντικό μέρος της διαθέσιμης επιφάνειας του σταθμού σε άλλες χρήσεις,      χωρίς παράλληλα να αποκλείεται η μελλοντική ανάπτυξη του δικτύου του ΟΣΕ προς   Γρεβενά – Καλαμπάκα.

Κατασκευή νέου εμπορευματικού σταθμού στην περιοχή της ΒΙΠΕ και της Ζώνης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων 2, στα βόρεια της πόλης και σε επαφή με τον κόμβο Κοίλων της Εγνατίας Οδού.

Επίσης  στο ΓΠΣ : Β’ ΦΑΣΗ –  ΣΤΑΔΙΟ Β1

προβλέπεται  :

Επιβατικός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Προτείνεται η παραμονή του στην υφιστάμενη θέση, με αξιοποίηση του κτιρίου και για τις ανάγκες του περιαστικού σιδηροδρόμου και ένταξή του περιβάλλοντος χώρου στις λειτουργίες της πόλης σε συνδυασμό με τους γειτονικούς χώρους πρασίνου και με ανάπτυξη πολιτιστικών λειτουργιών. Απαραίτητη θεωρείται η κατασκευή χώρων στάθμευσης για τη αύξηση της ελκυστικότητας του περιαστικού σιδηροδρόμου.

επίσης  στο

Π.2.5.2.2.   Περιαστικός Σιδηρόδρομος

Προτείνεται ανάπτυξη περιαστιακού σιδηροδρόμου κατά μήκος της υφιστάμενης γραμμής Κοζάνη – Πτολεμαίδα, με παράλληλη επέκτασή της μέχρι το Βατερό.  Η πρόταση αυτή βασίζεται στα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά:

Χρόνος διαδρομής ανά κατεύθυνση 30 – 40 min.

Προβλεπόμενη συχνότητα διέλευσης συρμού ανά 20 min (3 τρένα την ώρα) για τις ώρες αιχμής και αραιότερα (ανά 30 min) τις υπόλοιπες ώρες

Τροχαίο υλικό που θα πρέπει να προσδιοριστεί σε συνεργασία με τον ΟΣΕ.

Διαμόρφωση στάσεων κατά μήκος της προτεινόμενης / αναβαθμιζόμενης νέας σιδηροδρομικής γραμμής.  Ήδη με βάση τον προγραμματισμό του ΟΣΕ, προβλέπεται η διαμόρφωση στάσης μεταξύ Βατερού και ΖΕΠ – Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Στις θέσεις τόσο των υπαρχόντων σταθμών όσο και των νέων στάσεων θα πρέπει να διαμορφωθούν ταυτόχρονα με τη λειτουργία του περιαστικού σιδηρόδρομου χώροι στάθμευσης για την αύξηση της ελκυστικότητας του.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η διασύνδεση με το δίκτυο λεωφορειακών γραμμών για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετεπιβίβασης μεταξύ των μέσων.

θέλει  τους  σιδηροδρομικούς  σταθμούς   μέσα  στον  αστικό  ιστό ( Αθήνα , Θεσσαλονίκη , Λάρισα και σε δεκάδες άλλες πόλεις στην πατρίδα μας ).

ΣΥΝΕΠΩΣ

Exit mobile version