giapraki.com

Gates Of Memory Festival στη Χρυσαυγή Βοΐου – 01/08 έως και 04/08

Το φεστιβάλ «Gates Οf Μemory – Πόρτες της μνήμης», είναι ένα σύνολο δράσεων με διττή λειτουργία στο κοινό του. Αφενός μεν για την εκπαιδευτική του λειτουργία και αφετέρου για την πολιτιστική του σημασία. Με όχημα μύθους και θρύλους που γεννήθηκαν στην ελληνική ύπαιθρο ταξιδεύει σε αυτή και τους ζωντανεύει.

Η Χριστίνα Γυφτάκη εμπνέεται αυτή τη φορά από μύθους και θρύλους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, σκηνοθετεί, διδάσκει και προσκαλεί τους θεατές να συμμετάσχουν βιωματικά στις παραστάσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ Gates Of Memory. Να βρούνε όλοι μαζί την Πύλη που συνδέει τα γεγονότα με το χώρο, με έναν πολιτισμό. Κι αφού σταθούνε στην Πύλη να ψηλαφήσουνε κάτι, να αναλύσουνε, να συνδέσουνε κάτι με κάτι άλλο.

Σε υψόμετρο 860μ., στη Βόρεια Πίνδο στο όρος Βόιο, βρίσκεται το χωριό Χρυσαυγή, με πρώτη αναφορά το 1534 με το όνομα Μιραλή. Με δύο μονότοξα γεφύρια χτισμένα το 1795 και 1854, το νερόμυλο και τη δέση με τους καταρράκτες 1850, τον πλάτανο στην πλατεία, το διδακτήριο, την εκκλησία. Σε ένα τοπίο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ένα στόλισμα της φύσης, σ’ έναν τόπο όπου τα πάντα έχουν φωνή, τα κτίσματα-σπίτια, προσκυνητάρια, γεφύρια- διηγούνται μια ιστορία αιώνων για γενιές σε γενιές. Η φύση έχει φωνή, αναπνέει, μεταδίδει ζωή, ενέχει ενέργεια η οποία μεταγγίζεται στους ανθρώπους και τους δυναμώνει.

Αυτήν την ενέργεια μας καλεί να απελευθερώσουμε στις 2 Αυγούστου μέσα από την ολονύκτια διαδραστική performance «Μύθοι και Θρύλοι» όπου δίπλα στο ποτάμι, κάτω από τα αστέρια και περιμένοντας την πανσέληνο, θα ζωντανέψουν ιστορίες όπως θα μας τις διηγούνταν η γιαγιά δίπλα στο τζάκι και στις 3 Αυγούστου με την παράσταση «Κάτω στο ποτάμι», αναγεννώντας δύο θρύλους από την ευρύτερη περιοχή.

Με δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο χώρο του φεστιβάλ και ένα πλούσιο πρόγραμμα τεσσάρων ημερών από 01/08 έως 04/08. Μουσική, θέατρο, υπαίθρια παιχνίδια, παραστάσεις εκθέσεις αφορμισμένες από την παράδοση στο σήμερα, έκθεση μέσα στο νερόμυλο, προϊόντα της τοπικής γης και πολλά άλλα.

Θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να επιλέξουν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ. Στους συμμετέχοντες που θα δηλώσουν συμμετοχή πριν το φεστιβάλ θα κατανεμηθεί εκπαιδευτικό υλικό, θα επισκεφτούν μουσεία και αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας-Κοζάνη, Σιάτιστα, Καστοριά-, θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα workshop καθώς επίσης και να πάρουν μέρος στο καλλιτεχνικό κομμάτι.

Η διανυκτέρευση των εθελοντών θα γίνει στο ιστορικό κτίριο Γυμνάσιο-Οικοτροφείο Τσοτυλίου, γνωστό και ως Τσοτύλειος Σχολή χτισμένο το 1834, θα τους παρέχεται πρωινό και μεσημεριανό καθώς και η μετακίνηση από και προς το χώρο του φεστιβάλ. Για τους συμμετέχοντες το πρόγραμμα ξεκινάει την Πέμπτη 01/08/2019 έως και την Κυριακή 04/08/2019.

Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ

Early bird έως και 19/07: 150 ευρώ
Πακέτο δύο ατόμων και άνω 20% έκαστος
Για δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/HaRafwc9893FruGM7

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν στο φεστιβάλ ως εθελοντές, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εθελοντών και η ομάδα του φεστιβάλ θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους.

Για δηλώσεις εθελοντών: https://forms.gle/hbDk9E9SNfzK71nv9
Οι φόρμες γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου

Η είσοδος στο χώρο του φεστιβάλ είναι ελεύθερη
Με την υποστήριξη του Δήμου Βοΐου και
του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσαυγής

Exit mobile version