Κύκλωμα λαθραίας υλοτομίας εξοντώνει το πανέμορφο δάσος της Εξοχής

By on 23/01/2006

Η παράνομη υλοτομία είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ειδικά όταν συντελείται σ ένα νομό από τους πιο φαλακρούς και αποδασωμένους της χώρας, όπως ο Ν. Κοζάνης, και σε μια περιοχή όπου τα δάση είναι ζωτικό αντίδοτο στην έντονη ρύπανση, τότε το έγκλημα είναι δέκα φορές βαρύτερο.
Ο λόγος για το δάσος δίπλα στο χωριό της Εξοχής, το οποίο όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι φιλοξενούσε πριν μερικές δεκαετίες παιδιά από όλο το νομό Κοζάνης (στις κατασκηνώσεις του δάσους). Τώρα το χωριό έχει σκεπαστεί πλήρως από τις αποθέσεις των Ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ το δασάκι είναι έρμαιο στα τσεκούρια και τα πριόνια αδίστακτων και παράνομων ξυλοκόπων.
Η λαθραία υλοτομία, που οργιάζει εδώ και 3 περίπου χρόνια, αποτελεί μια προσοδοφόρο επιχείρηση για ντόπιους υλοτόμους, μάλλον από διπλανά χωριά, αλλά και εμπόρους ξυλείας, οι οποίοι δρουν ουσιαστικά ανενόχλητοι. Η Οικολογική Κίνηση επισκέφτηκε την περιοχή την οποία περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή μαζί με κατοίκους της Εξοχής, που κατάγγειλαν το γεγονός, και διαπίστωσε με τα μάτια της την καταστροφή.
Επικοινωνήσαμε με το Δήμο Κοζάνης, ο οποίος θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει ενημερωθεί από τον πρόεδρο Εξοχής. Παρόλα αυτά ο Δήμος δήλωσε πλήρη άγνοια αν και το δάσος ανήκει στη δική του επικράτεια. Ποιος ενημέρωσε ή δεν ενημέρωσε ποιον είναι ένα ζήτημα που έχουμε βαρεθεί να το ακούμε όσες φορές ερχόμαστε σε επαφή με Υπηρεσίες. Ας αποφασίσουν ο πρόεδρος της Εξοχής και ο Δήμος Κοζάνης ποιος έχει την ευθύνη. Πάντως ο αντιδήμαρχος κ. Καλλιανίδης μας δήλωσε ότι θα κάνει σχετικό έγγραφο στο Δασαρχείο. (Κάλλιο αργά παρά ποτέ….)
Επικοινωνήσαμε επίσης με το Δασαρχείο το οποίο έχει ενημερωθεί από κατοίκους της Εξοχής, αλλά δήλωσε αδυναμία δραστικής επέμβασης λόγω έλλειψης προσωπικού και επισήμανε την ανάγκη εγρήγορσης και συνεργασίας των κατοίκων.
Το θέμα της στελέχωσης των Υπηρεσιών και ειδικά του Υπουργείου Γεωργίας, η έλλειψη προσωπικού «πρώτης γραμμής», (δασοφυλάκων, δασονόμων κλπ) και ο πλεονασμός διοικητικών και υπαλλήλων γραφείου είναι μια μόνιμη παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης. Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος είναι ολέθριες σε όλο το φυσικό κεφάλαιο της χώρας : νερά, δάση οικοσυστήματα, προστατευόμενες περιοχές. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να φροντίσει για τη θεραπεία του προβλήματος προσανατολίζεται σε αλλαγές που θα κάνουν ακόμη πιο ανοχύρωτα τα δάση μας στους καταπατητές, τους εμπρηστές και τους παρανομούντες κάθε είδους. Ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αντιδασικές διατάξεις, που διευκολύνουν τους αποχαρακτηρισμούς δασών και χειροτερεύουν κι άλλο τον απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και δασοκτόνο νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που για μια άλλη φορά επιβεβαιώνουν τη γνωστή φράση «δεν υπάρχει κράτος», η προστασία του δάσους επαφίεται στους ευαίσθητους πολίτες και στην κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών.
Καλούμε τους κατοίκους της Εξοχής, (που ως γνωστό έχει μετεγκατασταθεί δίπλα στη νέα Καρδιά) να συγκροτήσουν ομάδες εθελοντών για την προστασία του δάσους. Μαζί τους μπορεί να βοηθήσουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, κυνηγοί, κλπ. Αν αντιληφθούν οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να ενημερώσουν άμεσα το Δασαρχείο, το οποίο δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί άμεσα. Ιδωμεν

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: