«Εργατική Αλληλεγγύη»: ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, εργασιακό Γκουαντανάμο στον Ρουμελιώτη

By on 09/04/2013

Το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» παραβρέθηκε στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μετά από πρόσκληση της βουλευτού ν. Κοζάνης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Κυρίας Ραχήλ Μακρή για το ζήτημα των απλήρωτων εργαζόμενων στον εργολάβο Ρουμελιώτη. Στην ενημέρωση που μας έκαναν οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εργολάβου αναδείχτηκαν σοβαρότατα προβλήματα που αποτελούν ντροπή για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

1. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, άλλοι από τον Δεκέμβριο, άλλοι από τον Οκτώβριο και άλλοι από τον Μάιο του 2012 και «βολεύονται» ουσιαστικά με κάποια έναντι που ο εργολάβος και η ΔΕΗ το θεωρούν πληρωμή. (Οι πιστοποιήσεις της ΔΕΗ συνεχίζουν να δίνονται κανονικά)
2. Δεν πληρώνονται υπερωρίες, αργίες νυχτερινά κλπ και ουσιαστικά δεν μπορούν να ελέγξουν από τι προέρχονται τα λεφτά που παίρνουν αφού δεν τους δόθηκε ποτέ αναλυτικό εξοφλητικό παρότι ο εργολάβος υποχρεούται από το νόμο να τους το δίνει, να το ελέγχουν και να το υπογράφουν.
3. Δεν πληρώθηκαν τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας παρότι αυτό είναι παράνομο και διώκεται με αυτόφωρη διαδικασία.
4. Οι συνάδελφοι εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες αλλά έχουν ασφάλιση στα ελαφριά ένσημα όταν οι τακτικοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ στις ίδιες εργασίες είναι ασφαλισμένοι στα Υπερβαρέα!
5. Ούτε λόγος να γίνεται για ανθυγιεινά επιδόματα που φυσικά δικαιούνται οι συνάδελφοι που δουλεύουν στην τέφρα στο λιγνίτη κλπ
6. Ο εργολάβος δεν τους παρέχει ούτε καν τα ατομικά εφόδια ασφαλούς εργασίας και αναγκάζονται οι «καλοπληρωμένοι- υψηλόμισθοι» συνάδελφοι να αγοράζουν απ την τσέπη τους γάντια, άρβυλα, φόρμες ακόμα και μάσκες για τη σκόνη!!! Και φυσικά για το επόμενο “ατύχημα” θα λέμε ότι έφταιγε πάλι το “απρόσεκτο θύμα!”

Στην επίσκεψη που κάναμε στον διευθυντή του Σταθμού του θέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα για να πάρουμε την απάντηση ότι η ΔΕΗ κάνει όλα όσα υποχρεούται και προβλέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς και πέταξε το μπαλάκι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους! Προέκυψε και το περίεργο ενώ η διεύθυνση του ΑΗΣ έχει χαρτιά από την τράπεζα που βεβαιώνουν κάποια ποσά που κατατέθηκαν οι εργαζόμενοι δεν τα έχουν πάρει ποτέ!!! Να κάνουμε λοιπόν διασταύρωση στα έγγραφα της τράπεζας (πρώην Μαρφιν και νυν Λαϊκή)!
Αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας δεν μπορεί να συνεχίζεται μπροστά στα μάτια μας!!!Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, ΔΕΗ, Ελεγκτικοί μηχανισμοί, ΙΚΑ, πολιτικά κόμματα, Βουλευτές, εργατικά κέντρα, συνδικάτα και εργαζόμενοι!!!

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: