Επιστροφή στο θεσμό των Πειραματικών σχολείων

By on 29/12/2010
Επιστροφή στο θεσμό των Πειραματικών σχολείων

alfavitario

Το θεσμό των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την εξέλιξη, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ικανότερων μαθητών, δίνοντας ξανά τη ευκαιρία σε παιδιά, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ενός ιδιωτικού σχολείου να πραγματοποιήσουν σπουδές υψηλού επιπέδου.


Με τις καινούργιες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές θα εισάγονται στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια ύστερα από ειδικές εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων, έτσι ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι, με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες.

 

Όλα τα Πειραματικά Σχολεία θα συνδεθούν με πανεπιστήμια και ειδικότερα με τα παιδαγωγικά τμήματα. Θα υπάρχει εφαρμογή όλων των νέων προηγμένων εκπαιδευτικών πρακτικών με τη συμμετοχή και των φοιτητών ενεργά στη διαδικασία της μάθησης.

 

Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι για πρώτη φορά «θα γίνουν και δύο Πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια γιατί και εκεί χρειαζόμαστε πειραματική διδασκαλία και θα συνδεθούν και με τα ΤΕΙ».

Παράλληλα, η υπουργός επεσήμανε τη σημασία των σχολείων αυτών, που μπορούν να δώσουν πολλά εφόδια στους μαθητές και σημείωσε ότι αποτελούν ένα ακόμα σκαλοπάτι στο δρόμο για το νέο σχολείο.

 

Στα νέα πρότυπα σχολεία θα ακολουθείται το προβλεπόμενο πρόγραμμα σπουδών, όμως θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία εμπλουτίζοντας το αναλυτικό τους πρόγραμμα, να δοκιμάζουν τη χρήση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας.


Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ομίλων μαθητών, που θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

 

Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και η θητεία τους θα ανανεώνεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης.


Τονίζεται ότι σήμερα λειτουργούν ως πειραματικά περίπου 60 σχολεία. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου τα νέα πειραματικά θα επιλεγούν μεταξύ αυτών των σχολείων, αφού, όμως πρώτα αξιολογηθούν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης που παρέχουν.
 

ΣΚΑΙ


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: