«Eζινέ – Neetle – Ezine – Azine – Azin» Σταύρου Π. Καπλάνογλου

By on 09/02/2019

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Το Ezine είναι μια μικρή πόλη και μια περιοχή της επαρχίας Çanakkale στην περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Δαρδανελλίων, η κωμόπολις βρισκόταν στην αριστερή όχθη ου αρχαίου ποταμού Σκάμανδρου και σε βάθος 1χλμ από αυτόν .

Η περιοχή περιβάλλεται από το Αιγαίο Πέλαγος στα δυτικά, την Κεντρική Περιφέρεια του Canakkale στο Βορρά, την Περιοχή Bayramiç στην Ανατολή και την περιοχή Ayvacık στο Νότο και την έκτασή της είναι 654 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στα Ανατολικά, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Ezine, ρέει ο ποταμός Karamenderes, στην αρχαιότητα γνωστός ως Scamander. Ένας από τους παραποτάμους του – Akcin River – ρέει μέσα από το κέντρο της πόλης

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922 
Λίγο πριν το 1922 η πόλη είχε κατά τον Κοντογιάννη 9000 κατοίκους από αυτούς οι 2000 ήταν Ελληνες.
Το Εζινέ ήταν έδρα Καζά που κάλυπτε ολόκληρη την παράλια που βρισκόταν από την πλευρά του Αιγαίου

ΤΟ ΟΝΟΜΑ 
Οι Τούρκοι Μπέηδες όταν κατέλαβαν την περιοχή, έκτισαν ένα Μεγάλο Τζαμί στο κέντρο της για συγκεντρώσουν όλους τους Μουσουλμάνους για να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ιδιαιτέρως να πραγματοποιούν την καθιερωμένη προσευχή της παρασκευής.
Την θέση αυτή την ονόμασαν AZİNE, που σημαίνει Περσική Παρασκευή. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε ένας οικισμός που συγκέντρωσε τόσο τους Μουσουλμάνους όσο και Ελληνορθόδοξους κάτοικους ,ο οικισμός μεγάλωσε το ΑΖΙΝΕ έγινε ΑΖΙΝ και στην συνέχεια ΕΖΙΝΕ.

ΙΣΤΟΡΙΑ 
Το Ezine αν και δημιουργήθηκε μετά την εμφάνιση των Οθωμανών στην περιοχή ,η ιστορία του έχει άμεση σχέση με δυο αρχαίες Ελληνικές πόλεις
Α.
Την Νεάνδρια που υπήρχε κατά την διάρκεια του Τρωικού πόλεμου ( ο Βασιλιάς της ,Κύκνος ήταν ο πρώτος νεκρός αυτού του πολέμου )
Άλλοι θεωρούν ότι ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από τους Αιολούς που σαν πόλη έπαψε να υπάρχει το 301 π.Χ. με την ίδρυση της Αντιγόνειας από τον Αντίγονο τον Α΄ που υποχρέωσε όλους τους κατοίκους της να μεταφερθούν μαζί με κατοίκους άλλων πόλεων σε αυτή.
Β.
Την Αλεξάνδρεια Τρωάδος που δεν είναι άλλη από την προαναφερθείσα Αντιγόνεια που μετά τον θάνατο του ιδρυτή της ονομάσθηκε από τον Λυσίμαχο ‘’ Αλεξάνδρεια ‘’ και για διάκριση με τις άλλες ομώνυμες πόλεις , Αλεξάνδρεια Τρωάς προς τιμή του Μ. Αλεξάνδρου ,που εκφυλίστηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. μετά την καταστροφή του λιμανιού της , απο προσχώσεις .

Τα ερείπια των δυο αυτών πόλεων βρίσκονται της μεν Νεανδριας στο λόφο Çıgrı Dağ κοντά στο χωρίο Kayacık Köyü. , σε απόσταση 13 χιλιόμετρων από το Εζινέ, της δε Αλεξάνδρειας σε απόσταση 22 χιλιόμετρων κοντά στο παραθαλάσσιο χωρίο Dalyan.

Την ιστορία Νεάνδριας και Αλεξάνδρειας Τρωάδος θα δημοσιεύσουμε στις επόμενες αναρτήσεις Υπάρχουν πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και για τις δυο με μεγάλο ενδιαφέρον και σε κολάζ φωτογραφιών θα μεταφέρουμε την εικόνα τους

Από ότι είναι γνωστό το Εζινε δημιουργήθηκε μετά την έλευση των Οθωμανών
Οι πρώτοι που δημιούργησαν οικισμό στην θέση αυτή ήταν Τουρκομάνοι Danishmends με το όνομα ‘’Νεέτλε‘’
Η δυναστεία των Danishmandids λέγεται ότι είχαν προέλευση από την Γεωργία. Πρωτοεμφανίσθηκαν μετά την μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 και ήταν Μουσουλμάνοι αλλά και αντίπαλοι των Σελτζούκων Τούρκων
Είχαν εγκατασταθεί κυρίως στην περιοχή βόρεια-κεντρική και ανατολική Μ. Ασια από 1104 μ.Χ έως το 1178 μ.Χ. αργότερα περίπου το 1206 στην περιοχή Νοτιοδυτικα του Μαρμαρά δημιούργησαν γνωστή με το όνομα Ezine’de Karesi Beyliği’nin κτίζοντας και Τζαμί για την εκπλήρωση των Θρησκευτικών τους καθηκόντων.
To Ezine εντάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Orhan Gazi (1326 -1359).

Η περιοχή ονομαζόταν τότε Ezne ή Enay. Οι Danishmandids συνεργάσθηκαν απόλυτα με τους Ομόθρησκους τους Μωεμεθανούς του σουλτάνου Orchan Gazi.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Bayezid ΙΙ (1389 – 1403), τα ερείπια της αρχαίας Νεάνδριας χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τζαμιού Τζαμί Sefer Shah

ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Η Χριστιανική κοινότητα του Εζινε ανήκε το 1922 στην Μητρόπολη Λαμσάκου και Δαρδανελίων και έφερε τον αριθμό { ιδ) Έζινε (Ezine)

ΠΑΙΔΕΙΑ
Το μέγεθος του Ελληνορθόδοξου πληθυσμού (2000 άνθρωποι ) δείχνει ότι πρέπει να υπήρχε σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών του .
Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Κτηνοτροφία , Το Ezine φημίζεται για το λευκό του τυρί , το οποίο παρασκευάζεται με αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και ονομάζεται “Ezine Peyniri”.
Υπάρχουν 400 εκτάρια δασών εκμεταλλεύσιμα κυρίως με πεύκα , αλλά υπάρχουν και δάση δρυος Στην περιφέρεια παράγεται άφθονος ξυλάνθρακας.
Η οικονομία της περιοχής βασιζόταν στη γεωργία. Οι ελιές και το τυρί αναπτύχθηκαν και παράγονται ακόμη και σήμερα. Το τυρί Ezine, το οποίο έχει καταστεί εμπορικό σήμα, παράγεται στην περιοχή αυτή.

ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ
O Ελληνικός στρατός κατά τον Μικρασιατικό πόλεμο μπήκε στο Εζινε 20/9/1920 και αποχώρισε μετά από δυο χρόνια στις 22/9/1922

Το Εζιν’έ ήταν ο αρχικός τόπος εξορίας των κατοίκων της πόλης των Δαρδανελίων
Οι πρώτοι συστηματικοί διωγμοί εναντίον των Ελλήνων εκεί άρχισαν το 1914.
Με την έναρξη του Ευρωπαϊκού πολέμου, οι Αρμένιοι κάτοικοι των Δαρδανελίων και της Εζινέ εκτοπίστηκαν, μέσω Βηλετζίκ (Βελοκώμη), στο εσωτερικό της Μ. Ασίας, όπου πολλοί σφάχτηκαν και όσοι κατόρθωσαν να επιζήσουν από τη σφαγή, πέθαναν από τις στερήσεις.

Λίγο αργότερα εκτοπίστηκαν οι Έλληνες και του Εζινέ (Ezine), μαζι με τους Ελληνες της Παγραμίτζ (Pağramiç), Κεγικλή (Kiyekli), Πυργάζ (Pirğaz), Κιοσέ Ντερέ (Köse Dere), Καλαφάτγερι (Kalafatyeri), Γενίκιοϊ (Yeniköy), Αϊβατζίκ (Ayvacık), Αδραμύττιο (Edremit) και Ναρλή (Narlı)Ερένκιοϊ (Erenköy),

ΕΝΖΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ
Υψόμετρο 39 μ. Πληθυσμός Πόλη ο πληθυσμός του περιφερειακού κέντρου ήταν 12.857,Υπάρχουν σε 2 συνοικίες. • Περιφέρεια με συνολικό πληθυσμό 32.833 κατοίκους. Υπάρχουν 48 χωριά

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ
Το πιο διάσημο προϊόν από το Ezine είναι το τοπικό τυρί, που ονομάζεται, Ezine peyniri. Είναι φτιαγμένο από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και το μυστικό της γεύσης του φαίνεται προφανώς στη διαδικασία ωρίμανσης σε δοχεία κασσίτερου

ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΖΑΜΙ
Α.
Το πιο διάσημο τζαμί στο Ezine είναι το Sefersah Camii, που ονομάζεται επίσης Abdurrahman Camii Χτίστηκε τον 14 αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Bayezid Ι. Προφανώς, το οικοδομικό υλικό αποκτήθηκε από τα ερείπια της αρχαίας πόλης
Β.
Το τζαμί της Ελιάς (τ. Zeytinli Cami), που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης.
Και τα δύο αυτά κτίρια χτίστηκαν με τα θραύσματα των ρωμαϊκών κτιρίων και αξίζει να δοθεί προσοχή στις βεράντες τους με εμφανείς αντίκες στήλες.

ΛΟΥΤΡΑ
Υπάρχει ένα λουτρό του 14ου αιώνα το Sefersah Hamamı, χτισμένο ταυτόχρονα με το τζαμί Seferşah.
Το λουτρό έχει αποκατασταθεί και εξακολουθεί να δέχεται πελάτες, ξεχωριστά άνδρες και γυναίκες, όπως υπαγορεύει η παράδοση

Στην περιοχή υπάρχει εργοστάσιο τσιμέντου της Τουρκίας Μύλος αλεύρι, 3 εγκαταστάσεις επεξεργασίας μαρμάρου και 23 ελαιοτριβεία,  16 γαλακτοκομεία .

Επιπλέον, στην περιοχή μας υπάρχουν 9 μονάδες βυρσοδεψίας – επεξεργασία δέρματος Σήμερα η πόλη ζει και με τον τουρισμό .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: