Έξαρση στο Δικτυακό Marketing – Τι γίνεται τελικά;

By on 09/06/2013
mult level marketing, network marketing, δικτυακό marketing

Τον τελευταίο καιρό (περίπου 2 έτη) και μετά τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη έξαρση στις εταιρίες δικτυακού Marketing (multi-level-marketing: MLM) τόσο στο internet όσο και στην καθημερινότητα μας.

Όροι όπως “πυραμίδες”, “πυραμιδικά συστήματα”, “μασωνικά συστήματα” κλπ  θα σας είναι γνωστά και σίγουρα θα έχετε ακούσει κόσμο να αναφέρεται σε εταιρίες τύπου Amway με τα χειρότερα λόγια. Καλό είναι λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες.

Τι σημαίνει πολυ-επίπεδο marketing (multi-level-marketing: M.L.M.) ή δικτυακό marketing;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, πολλαπλά επίπεδα ανθρώπων διαθέτουν στην αγορά ένα προϊόν σε καταναλωτές. Ένας αντιπρόσωπος πωλήσεων (συνήθως τον ονομάζουμε συνεργάτη, μέλος του δικτύου ή διανομέα) βρίσκει νέους πελάτες και μπορεί παράλληλα να εντάσει στο δίκτυο και να εκπαιδεύει έναν άλλο αντιπρόσωπο πωλήσεων, πως να βρίσκει πελάτες.

Συμβατική εταιρία σε σχέση με εταιρία δικτυακού marketing

Η διαφορά λειτουργίας μιας παραδοσιακής επιχείρησης σε σχέση με μια εταιρία δικτυακού marketing

Πολυεπίπεδες Πωλήσεις (marketing) είναι στην πραγματικότητα αυτό που θα ήθελα να έχουν όλες οι εταιρείες (ανεξάρτητα αν είναι MLM ή όχι). Θα έχετε σίγουρα ακούσει κάποια επιχείρηση να αναφέρει, “Συστήστε ένα φίλο σας και θα λάβετε έκπτωση στην επόμενη αγορά σας,” αυτό είναι ένα είδος δικτυακού marketing. Εταιρίες τηλεπικοινωνιών, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, καθώς και αμέτρητες άλλες βιομηχανίες χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να επωφεληθούν απο τη δύναμη που έχει ένας πελάτης τους, να φέρει άλλους πελάτες. Ιδιαίτερα κάποιοι κλάδοι όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι λογιστές μπορούν να πετύχουν ή να αποτύχουν στον επαγγελματικό τομέα τους με τη δύναμη που έχουν οι πελάτες τους να τους συστήσουν ή να μην τους συστήσουν σε άλλους. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις απλώς προσπαθούν να πείσουν τους τωρινούς τους πελάτες να διαφημίσουν και να συστήσουν το προϊόν τους ή την υπηρεσία τους σε νέους πελάτες.

Ποιές είναι οι πιο γνωστές εταιρίες Δικτυακού Marketing στην Ελλάδα;

Είναι σίγουρο οτι υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες οι οποίες έχουν και στην Ελλάδα αντιπροσώπους, και σίγουρα δεν μπορούμε να αναφερθώ σε όλες. Κάποιες απο αυτές που έτυχε να ακούσω είναι οι παρακάτω, για να σας δώσω μια ιδέα:

Γιατί ο κόσμος θεωρεί τις εταιρίες αυτές “απάτη”;

Πολύς κόσμος έχει ασχοληθεί με κάποια απο τις παραπάνω εταιρίες, έχει τοποθετήσει λίγα ή περισσότερα χρήματα και έχει απογοητευτεί. Αρκετοί μάλλιστα έχουν αγοράσει μεγάλα “πακέτα” εισόδου στην εταιρία που έχουν μπεί, με αποτέλεσμα εφ’ όσον δεν εργαστήκανε να μην καταφέρουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Όμως αρκετοί άνθρωποι έχουν επιτύχει και κερδίζουν πολύ σημαντικά ποσά απο μια ή περισσότερες εταιρίες δικτυακού Marketing. Άρα υπάρχουν όπως και στο συμβατικό επιχειρείν

Όμως όταν κάποιος έχει δεί ένα οικονομικό πλάνο και θεωρεί οτι ο δρόμος είναι εύκολος, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται εργασία, τότε απογοητεύεται συνήθως και τα παρατάει. Όλοι αυτοί που τα παρατάνε αναφέρουν οτι η εταιρία δεν αξίζει. Όμως στην ουσία δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παρατήσανε γρήγορα.

Μια συμβατική επιχείρηση έχει μέσο χρόνο απόσβεσης της επένδυσης μια τριετία. Δηλαδή πρέπει κάποιος να επενδύσει 10.000€ – 50.000€ (για μια μικρή επιχείρηση) για να έχει επιστροφή στα χρήματα του μετά απο μια τριετία. Ένα σενάριο τέτοιο θεωρείται επιτυχημένο. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και στις συμβατικές επιχειρήσεις υπάρχουν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.

Αυτή τη στιγμή 65.000.000 άνθρωποι ασχολούνται με κάποια εταιρία δικτυακού marketing (MLM). Το πλήθος είναι πραγματικά τεράστιο. Περίπου κάθε λεπτό περίπου ξεκινούν 10 νέες επιχειρήσεις απο το σπίτι (δικτυακές επιχειρήσεις).

Η δική μου εμπειρία

Ασχολούμαι με το δικτυακό Marketing εδώ και περίπου 2 χρόνια, φυσικά παράλληλα με την ενασχόληση μου με το συμαβατικό επιχειρείν. Τα χρήματα τα οποία κέρδισα τον πρώτο χρόνο ήταν αμεληταία (περίπου 900€) ενώ το κεφάλαιο το οποίο επένδυσα ήταν περι τα 2000€. Ενώ στα όρια του πρώτου χρόνου ήμουν στη διαδικασία να απεμπλακώ απο την εταιρία με την οποία δούλευα, αποφάσισα να συνεχίσω και εκεί ήταν και η κρίσημη απόφαση που κλήθηκα να πάρω γιατι είχα καταναλώσει αρκετό χρόνο στην πρώτη μου εταιρία δικτυακού marketing.

2 χρόνια μετά την πρώτη μου επαφή, εμπλέκομαι με 3 εταιρίες δικτυακού marketing (Internet Marketing) και μπορώ να πώ οτι τα έσοδα έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Φυσικά ο τρόπος προσέγγισης έχει αλλάξει ριζικά. Χρησιμοποιώ σύγχρονα εργαλεία προώθησης εταιριών δικτυακού marketing, χρησιμοποιώ αρκετά τα social media και το internet και ο κύκλος στον οποίο απευθύνομαι είναι διαχωρισμένος απο τον κύκλο του συμβατικού μου επιχειρείν. Ο χρόνος που καταναλώνω είναι περι τις 15 ώρες την εβδομάδα και τα αποτελέσματα μου είναι αρκετά ικανοποιητικά. Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς οτι σε μια εταιρία δικτυακού Marketing δεν πουλάει το προιόν ή την υπηρεσία, αλλά τον εαυτό του και τη δουλειά του. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε οτι δεν είναι εύκολη δουλειά και οτι απαιτεί αρκετό χρόνο και ίσως κάποιο μικρό κεφάλαιο στην αρχή για διαφήμιση.

Το σημαντικότερο είναι οτι ανεξάρτητα απο την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, στο δικτυακό marketing δεν υπάρχουν όρια για το πού θα επεκταθεί κανείς. Με ένα μικρό ποσό γίνεσαι συνεργάτης και όσο περισσότερο εργαστείς και διαφημίσεις την δουλειά σου, τόσο περισσότερα είναι και τα οφέλη.

Προσωπικά προτιμώ να εργάζομαι με εταιρίες δικτυακού marketing που δεν έχουν προιόν αλλά υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες έχουν το καλό οτι δεν έχουν έξοδα διάθεσης, οπότε το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Άρα αν έχουμε να προωθήσουμε μια καλή υπηρεσία, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε χρήματα. Επίσης προτιμώ τις εταιρίες οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος εγγραφής ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την κατάσταση της χώρας μας. Όμως τα δίκτυα μου δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, αντιθέτως δουλεύω αρκετά με το εξωτερικό.

 

Ελπίζω να μην περίμενε κανείς να αποκαλύψω τον μυστικό τρόπο να γίνουμε εκατομυριούχοι χωρίς δουλειά… όμως ουσιαστικά έχω κατανοήσει οτι κάποιος για να έχει σφαιρική άποψη πρέπει να έχει δοκιμάσει κάποιο διάστημα και το δικτυακό marketing (MLM) πριν το κατακρίνει. Σίγουρα δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν είναι επένδυση ή κάτι που δεν θέλει δουλειά.

 

Μιχάλης Μίγγος

2 Comments

 1. 24stakaman

  24/11/2016 at 18:06

  έδωσες 2 χιλιαρικα για ένα πλάνο που δεν ξέρεις αν θα σου βγει? μπράβο ρισκοοοο

 2. mmingos

  24/11/2016 at 21:08

  Καλησπέρα 24stakaman, στο κλασσικό επιχειρείν έχω δώσει 40.000€ για να φτιάξω γραφεία για μια νέα επιχείρηση, άλλου επενδύουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά για να ανοίξουν ένα κατάστημα με στοκ. Τα 2000€ μπορείς να τα βρείς μέσα στο χρόνο, αν επενδύσεις 100.000€ δεν σε φτάνει μια 10ετία για να αποσβέσεις την επένδυση. Παρεπιπτόντως απο την συγκεκριμένη εταιρία έβγαλα πολύ παραπάνω χρήματα με την πάροδο του χρόνου.

  Στο δικτυακό marketing υπάρχουν τρείς βασικοί παράγοντες:
  1. Το προιόν/υπηρεσία που έχει η εταιρία
  2. Το πλάνο πληρωμών (το πώς και πότε θα πληρώνεσαι δηλαδή)
  3. Εσύ ο ίδιος με την προσπάθεια που βάζεις

  Αν δεν είσαι μαθημένος να χάνεις, τότε το δικτυακό Marketing είναι κατα την προσωπική μου άποψη ο καλύτερος τρόπος να έχεις τη δική σου επιχείρηση χωρίς να έχεις τα ρίσκα του κλασσικού επιχειρείν.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: