Διχάζει καθηγητές και φοιτητές η συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ

By on 03/04/2013

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για δημιουργία Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».
Οι καθηγητές, κυρίως των δύο πολυτεχνικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υποστηρίζουν ότι το νέο «μόρφωμα» είναι προϊόν τοπικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των πτυχίων και εντέλει την κατάργηση του ΑΕΙ. Από την πλευρά τους οι φοιτητές των δύο τμημάτων (Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Μηχανολόγων Μηχανικών) απειλούν με μαζική διακοπή σπουδών εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο «Αθηνά» προβλεπόταν κατάργηση του Πανεπιστημίου καταργούνταν και τα δύο τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής θα συγχωνεύονταν στην αντίστοιχη σχολή του ΑΠΘ. Ωστόσο, ενώ ανακοινώθηκε και το μηχανογραφικό, έγινε γνωστός ο νέος σχεδιασμός.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» καθηγητές του ιδρύματος τόνισαν ότι η νέα πρόταση σηματοδοτεί την υποταγή της ακαδημαϊκότητας στη μικροπολιτική και αναιρεί στην ουσία του το σχέδιο «Αθηνά». Οι ίδιοι διαβλέπουν ότι λόγω έλλειψης υποδομών το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που είναι και πολύ παλαιότερο, θα «καπελώσει» το Πανεπιστήμιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία των πτυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος των καθηγητών στη διορισμένη διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος θα υποβάλει την παραίτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος, στην οποία οι φοιτητές προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, εξάλλου, οι φοιτητές του τμήματος των Μηχανολόγων Μηχανικών αποφάσισε να ζητήσει τη διοικητική-χωρική συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με τη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ ή την κατάργησή του, με ελεύθερη μεταγραφή-μετάταξη φοιτητών και καθηγητών σε αντίστοιχα πολυτεχνικά τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών.
Πάντως ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου, καθηγητής Θεόδωρος Χατζηπαντελής, είπε στα «ΝΕΑ» ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δύο ιδρύματα διατηρούν την ακαδημαϊκή και την ερευνητική τους αυτοτέλεια. Οπως είπε, μπορεί η ονομασία να προκαλεί ενστάσεις, όμως η ιδέα είναι καλή, αφού ουσιαστικά πρόκειται για επιτροπή που θα έχει την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης και κυρίως της στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής, αποτελώντας έναν ισχυρό περιφερειακό αναπτυξιακό πόλο με ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

 

tanea.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: