Η ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΧΡΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

By on 22/11/2005

Του Κώστα Κοκόλη

Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμου Κοζάνης του συνδυασμού «Πρωτεύουσα Κοζάνη» και μέλος του Δ. Σ. της ΔΕΥΑΚ

Τουλάχιστον σεβασμός θα ταίριαζε στην απάντηση του Δήμου Κοζάνης στον κ. Παπαφιλίππου για τις θέσεις και τις προτάσεις του ως δημότη-καταναλωτή, στην υψηλή τιμή χρέωσης της τηλεθέρμανσης (Τ/Θ) στην Κοζάνη.
Αντί αυτού ο Δήμος Κοζάνης ψέγει για μικροπολιτικές και σκοπιμότητες τον κ. Παπαφιλίππου, ο οποίος πρώτος είχε την ιδέα εφαρμογής της στην πόλη μας (ιδέ εισήγησή του στο συνέδριο του ΤΕΕ το 1980), την πρότεινε για εφαρμογή της στη δεκαετία του 1980, ως δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, (αλλά η παράταξη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, με πρόεδρο τότε του Δημοτικού Συμβουλίου τον σημερινό Δήμαρχο δεν τη δέχθηκε) και τέλος, ως βουλευτής το 1993 συνέδραμε ώστε η τιμή χρέωσης της παρεχόμενης θερμότητας από τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση (Τ/Θ) να μην έχει σχέση με την τιμή του πετρελαίου, αλλά με την τιμή του κόστους του εξορυσσόμενου λιγνίτη.
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα πέντε χρόνια για να ωριμάσει η ιδέα εφαρμογής της Τ/Θ και έτσι εν τω μεταξύ οι υπεύθυνοι του Δήμου μας να μην αξιοποιήσουν για το σκοπό αυτό το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης (τα ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα ).
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείει οποιονδήποτε δημότη, πελάτη ή μη της Τ/Θ να μιλάει γι’ αυτήν, πολύ δε περισσότερο όποιον προσέφερε σ’ αυτήν. Και κανείς μας δεν πρέπει να χαρίζεται την Τ/Θ σε οποιονδήποτε, για να είναι ο μόνος τιμητής της, όπως πιστεύει η Δημοτική Αρχή.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της 7-11-2005, ψηφίστηκε, από την πλειοψηφία του, η αναπροσαρμογή της τιμής χρέωσης του τιμολογίου κατανάλωσης της Τ/Θ, για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο με έκπτωση, όπως ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή, σε σχέση με το πετρέλαιο.
Μόνο μετά τη σφοδρή αντίδραση της επικεφαλή της Μείζονος Αντιπολίτευσης του συνδυασμού «Πρωτεύουσα Κοζάνη» κ. Άννας Νανοπούλου, αναγκάστηκε ο κ. Δήμαρχος να παραδεχθεί την επιχειρούμενη συσκότιση και να ομολογήσει πραγματική αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης έναντι της περσινής, σε ποσοστό 18%.
Γίνεται κατανοητό πως η σύγκριση της τιμής της τηλεθέρμανσης με αυτή του πετρελαίου, που πάντα επικαλείται και κάνει η Δημοτική αρχή, για να δικαιολογήσει την αύξηση της τιμής της, μόνο σύγχυση προκαλεί.
Και αυτό γιατί η τιμή χρέωσης της παρεχόμενης θερμότητας από τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση δεν έχει σχέση με την τιμή του πετρελαίου, αλλά με την τιμή του κόστους (με πολύ μικρή συμμετοχή του πετρελαίου) του εξορυσσόμενου λιγνίτη (γι’ αυτό και η υπάρχουσα σύμβαση είναι με ρήτρα λιγνίτη), που είναι πολύ μικρότερη της τιμής του πετρελαίου έως και κάτω του 1/5 αυτής.
Για παράδειγμα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, παρά τις αυξήσεις του πετρελαίου, αυξήθηκε μόλις 3,4% (ιδέ απάντηση του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη σε επίκαιρη πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων).
Ο υπολογισμός της τιμής της Τ/Θ θα πρέπει να διαμορφώνεται μόνο από τη χρέωση της ΔΕΗ ως άνω (που είναι συμβολαιοποιημένη), τα λειτουργικά έξοδα και τις αμοιβές προσωπικού, τα χρεολύσια και τις επενδύσεις, που πρέπει η δαπάνη τους να ρυθμίζεται και να αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου, για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του καταναλωτή.
Η ευθύνη συμμετοχής του πετρελαίου στην τιμή της Τ/Θ Κοζάνης ανήκει στο Δήμο Κοζάνης, αφού το 25% της απαιτούμενης θερμικής ποσότητας προέρχεται, σήμερα, από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης (όπως ακριβώς κάνουν τα νοικοκυριά που δεν είναι συνδεδεμένα με την Τ/Θ), λόγω των αδυναμιών του όλου συστήματος, να καλύψει το πλήθος των συνδεδεμένων καταναλωτών.
Δηλαδή αντί να χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης στις έκτακτες περιπτώσεις διακοπής της Τ/Θ, μπαίνει στην παραγωγή θερμότητας σε μόνιμη βάση. Τότε γιατί άλλαξαν τους καυστήρες πετρελαίου οι καταναλωτές-πελάτες ;.
Και βέβαια η αύξηση της τιμής του πετρελαίου φέτος ήταν καλή ευκαιρία για τη Δημοτική Αρχή να μην στείλει στους πελάτες-δημότες πιστωτικά (επιστρεφόμενα), όπως είχε υποσχεθεί.
Με τη συνεχιζόμενη όμως, σήμερα, μείωση της τιμής του πετρελαίου πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή, «έξυπνα» φερόμενη, στο τέλος της περιόδου (Μάϊος του 2006) και μέσα σε προεκλογικό έτος, θα στείλει πιστωτικά.
Επικαλείται επίσης, συνεχώς, η Δημοτική Αρχή τον παράγοντα καλύτερο περιβάλλον που δημιουργεί η Τ/Θ, για να αυξήσει την τιμή της. Ο παράγων αυτός μόνο σαν αύξηση της ζήτησης, λόγω της ελκυστικότηας, μπορεί να διαμορφώνει την τιμή της.
Όμως τότε παύει να περιέχει το στοιχείο της κοινωνικής παροχής συμβαδίζει με τη λογική του κέρδους και το προϊόν της γίνεται λιγότερο ανταγωνιστικό.
Στους ισολογισμούς της η ΔΕΥΑΚ καταγράφει κέρδη για την τηλεθέρμανση που απορροφώνται και συγχωνεύονται με τις ζημιές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, παρά του ότι : «η ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με το νόμο λειτουργεί ανταποδοτικά, χωρίς δηλαδή να έχει κέρδη από τη δραστηριότητά της», όπως ανακοινώνει η ίδια.
Η τηλεθέρμανση είναι ευεργέτημα και μέτρο ευνοϊκό, που αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από τους πολίτες του Δήμου μας και πρέπει να διαφυλαχτεί, για να μην αρχίζει σιγά – σιγά να αμφισβητείται, λόγω των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων που εισάγονται «τεχνητά» στο σύστημα και μετακυλίονται στους καταναλωτές-δημότες, με την υψηλή τιμή χρέωσης της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη.

www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: