Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο υπέρ του Νόμπελ στους νησιώτες

By on 25/01/2016

Η καμπάνια, που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο από δύο μέλη του Avaaz, την Αλκμήνηαπό την Αθήνα και τον Stephen από την Ουάσινγκτον, τώρα έχει και τη στήριξη πανεπιστημιακών.

Εξέχοντες ακαδημαϊκοί και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης,του Πρίνστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης, θα πιέσουν ώστε να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα των νησιωτών από τη Χίο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, το Ρόδο και τη Λέρο για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Guardian, η ομάδα των ακαδημαϊκών, τα ονόματα των οποίων θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, έχουν ήδη έτοιμο το προσχέδιο του κειμένου που θα καταθέσουν, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά της ελληνικής υποψηφιότητας, η οποία πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ήδη, μέσω του Avaaz, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 280.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας, την οποία στηρίζει και ο αρμόδιος Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Το προσχέδιο του κειμένου

«Οι πολίτες μιας χώρας που ήδη αντιμετωπίζει τη δική της οικονομική κρίση έδειξαν ανταπόκριση στην προσφυγική τραγωδία που ξεδιπλώνεται με ενσυναίσθηση και αυτοθυσία, ανοίγοντας τα σπίτια τους στους ανήμπορους, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους για να σώσουν άλλους και φροντίζοντας για τους ασθενείς και τους τραυματισμένους».

Αυτά θα λέει, λίγο έως πολύ, το κείμενο που προτίθενται να καταθέσουν στηΣουηδική Ακαδημία.

Η εφημερίδα θυμίζει τον αντίκτυπο που έχουν στη διεθνή κοινή γνώμη οι εικόνες των ανθρώπων, που άφησαν τις δουλειές τους, για να σώσουν ανθρώπους που έβγαιναν βρεγμένοι, φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις βάρκες στις ακτές των νησιών και έσπευδαν να τους προσφέρουν φαγητό, νερό, κουβέρτες και στεγνά ρούχα.

Επίσης, στο τέλος καταγράφει τη δήλωση μιας Ελληνίδας συνταξιούχου δικαστικού, της Ματίνας Κατσιβέλη από τη Λέρο, η οποία ενώ θεωρεί καλοδεχούμενη κίνηση την υποψηφιότητα για ένα Νόμπελ, λέει: «Είναι αρκετή ανταμοιβή τα χαμόγελα των ανθρώπων που βοηθούμε».

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου εδώ:https://secure.avaaz.org/el/nobel_to_greek_islanders/?bMqWhhb&v=71193&cl=9214783710   tvxs

alexiptoto.com

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: