Ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για τη γρίπη των πτηνών

By on 18/01/2006

Στην προμήθεια και τη διάθεση επιπλέον μέσων ατομικής προστασίας, στη δημιουργία ενός ενημερωτικού spot καθώς επίσης σε πρόσθετους προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη γρίπη των πτηνών προχώρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Κοζάνης, Ιορδάνη Ανδρεάδη, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημερωτική σύσκεψη υπηρεσιών και φορέων στις 13 Ιανουαρίου 2006.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης είναι μια από τις πρώτες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα που ανέλαβαν ανάλογες πρωτοβουλίες και συνεργάζεται στενά και διαρκώς με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο της ανάγκης για την ενημέρωση των πολιτών στο νομό Κοζάνης για τη γρίπη των πτηνών, με βάση το σύνθημα «Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός» έχει δοθεί στη δημοσιότητα και σχετικό σημείωμα που αναφέρεται στις συμβουλές – οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη των πτηνών

1. Τι είναι η γρίπη των πτηνών;
Είναι μορφή γρίπης που μπορεί να πλήξει όλα τα πτηνά, τα οικόσιτα πουλερικά θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα. Έχουν εμφανιστεί κρούσματα και στον άνθρωπο.

2. Πώς μεταδίδεται;
Τα μολυσμένα πτηνά μεταδίδουν τον ιό μέσω του σάλιου, των περιττωμάτων και των ρινικών εκκρίσεων. Μέχρι στιγμής έχουν μολυνθεί μόνο άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή με άρρωστα πτηνά.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα στα πτηνά;
Απώλεια όρεξης, πυρετός, αδυναμία, διάρροια, υπερβολική δίψα, οίδημα. Αν το στέλεχος του ιού είναι τοξικό, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει και το 100%.

4. Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;
Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυαλγία, μολύνσεις των οφθαλμών, πνευμονία, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

5. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μετάλλαξη του ιού ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και να οδηγήσει σε επιδημία ή πανδημία – δηλαδή ταυτόχρονες επιδημίες σε πολλές χώρες.

6. Πόσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου είχαν επιβεβαιωθεί 116 κρούσματα.

7. Έχουν αναφερθεί θάνατοι;
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 60 θάνατοι ανθρώπων. Όλοι είχαν έλθει σε απευθείας επαφή με ζωντανά πτηνά που είχαν ήδη νοσήσει.

8. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας στον άνθρωπο από την κατανάλωση άρρωστων πτηνών;
Όχι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι η αρρώστια μεταδίδεται από το μαγειρεμένο κρέας ενός πτηνού που είχε εμφανίσει τη γρίπη των πτηνών.

9. Πού εντοπίζεται η γρίπη των πτηνών;
Έχει εντοπιστεί σε περιοχές της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Βόρεια Κορέα. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε στα τέλη Αυγούστου στη Ρωσία και στο Καζαχστάν. ¾ποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στη Ρουμανία και στην Τουρκία.

10. Πώς εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα;
Κυρίως μέσω του εμπορίου ζωντανών πτηνών. Νερόκοτες, θαλασσοπούλια, αγριόπαπιες και άλλα αποδημητικά πουλιά μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό.

11. Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι ταξιδεύουν συχνά;
Άμεσος κίνδυνος υπάρχει μόνο για τους ταξιδιώτες που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με πουλερικά ή πτηνά στις χώρες όπου υπάρχει έξαρση της νόσου.

12. Πώς μπορεί να φτάσουμε στη μετάδοση της γρίπης των πουλερικών από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Μπορεί να συμβεί όταν ένας άνθρωπος αρρωστήσει ταυτόχρονα από τη γρίπη των πτηνών αλλά και την κοινή γρίπη. Οι δύο ιοί μέσα στον οργανισμό ενδέχεται να ανταλλάξουν γονίδια και ο ιός της κοινής γρίπης να μεταλλαχθεί σε ιό της γρίπης των πτηνών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη δημιουργία νέας γρίπης, που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

13. Τι θα συμβεί αν εκδηλωθεί πανδημία;
Αν ο ιός αποκτήσει δυνατότητα εύκολης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από 2 ώς 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

14. Υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών;
Όχι, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

15. Προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο που ήδη κυκλοφορεί;
Όχι.

www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: