Αναπνευστικά προβλήματα παρουσιάζουν οι κάτοικοι της ΠτολεμαÀδας – «Δείχνουν» τη ΔΕΗ

By on 19/06/2006

Αναπνευστικά προβλήματα παρουσιάζουν οι κάτοικοι της ΠτολεμαÀδας
«Δείχνουν» τη ΔΕΗ

Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρουσιάζει το 80% των μαθητών στην ΠτολεμαÀδα, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της λειτουργίας μονάδας λιγνίτη της ΔΕΗ στην περιοχή.

«Έχω δώσει πολλές γνωματεύσεις για να αλλάξουν ασθενείς τόπο διαμονής. Πάρα πολλές. Και αιτία είναι η ρύπανση στην περιοχή» δηλώνει στα Νέα, η αναπληρώτρια διευθύντρια-πνευμονολόγος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου ΠτολεμαÀδας Αλεξάνδρα Μπόζιου και συμπληρώνει: «Το γεγονός και μόνο ότι στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης-ΠτολεμαÀδας υπάρχουν 12 πνευμονολόγοι αποδεικνύει ότι τα περιστατικά πνευμονοπάθειας είναι πάρα πολλά».

Στην περιοχή λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Έρευνα της WWF, τον Oκτώβριο του 2005, έδειξε ότι η μονάδα λιγνίτη της ΔΕΗ, που λειτουργεί στον ‘γιο Δημήτριο ΠτολεμαÀδας, είναι η πλέον ρυπογόνος μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κ. Μπόζιου, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι μαθητές είναι ρινίτιδες και λαρυγγίτιδες, αλλά αν δεν προχωρούσαν σε θεραπεία θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε άσθμα. Παρουσιάζονται, επίσης, περιπτώσεις αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, βρογχικού άσθματος, καθώς και λοιμώξεις.

Η WWF Ελλάς έχει ήδη καταθέσει καταγγελία κατά της ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα της ΔΕΗ παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες που σχετίζονται με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών ρύπων, αλλά και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μάλιστα, από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκύπτει ότι 9 από τις 29 συνολικά εγκαταστάσεις της ΔΕΗ υπερέβησαν τις εκπομπές τους σε ποσοστό 20% και άνω, ενώ μονάδες Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολης εξέπεμψαν αθροιστικά 2.282.692 τόνους παραπάνω από τις ποσότητες που δικαιούνταν.

Απο pathfinder.gr
[Submitted by LAMBIS_7]

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: