Γιάννης Βλατής :Να γίνει νόμος για την κοινωνική αποκατάσταση των κατοίκων Κλείτου και Κομάνου

By on 20/02/2006

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάθεση δικαστικής προσφυγής των κατοίκων Κλείτου και Κομάνου για την κοινωνική τους αποκατάσταση, αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής.
Όπως τονίζει ο κ. Βλατής, οι κάτοικοι των δύο οικισμών αφενός έχουν πληρωθεί σε χαμηλές τιμές την υποχρεωτική απαλλοτρίωση που τους έχει επιβληθεί και αφετέρου καθυστερούν σημαντικά τα έργα υποδομής των νέων οικισμών, με συνέπεια να είναι πλέον αδύνατη η στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων. Εκτός αυτού όμως, το σημαντικότερο είναι πως η πολιτεία για ανάλογες περιπτώσεις όπως π.χ. του φράγματος Μεσοχώρας στον Αχελώο, εκτός από τις ιδιαίτερα πολύ υψηλές τιμές απαλλοτρίωσης που υποχρέωσε τη ΔΕΗ να πληρώσει, της επέβαλε τη χορήγηση και εφάπαξ επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης, καθώς και την κατασκευή των νέων κατοικιών. Από αυτές τις ρυθμίσεις δημιουργούνται αυτόματα ανισότητες, αφού πολίτες του ίδιου ελληνικού κράτους αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, κάτι που αντίκειται στο σύνταγμα και τις αρχές περί κράτους δικαίου.
Ο κ. Βλατής ζητά με την ερώτηση που κατέθεσε τη νομοθετική ρύθμιση και την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να αρθούν οι ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί και να δικαιωθούν οι πληγέντες κάτοικοι το ταχύτεροι δυνατό.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα

Οι οικισμοί Κλείτου του Δήμου Ελλησπόντου, όπως και Κομάνου του Δήμου ΠτολεμαÀδας, βρίσκονται εδώ και τρεις δεκαετίες στο μέτωπο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η. στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αντιμετωπίζοντας πάρα πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ρύπανσης και της υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης των γεωργικών τους εκτάσεων.
Η αναγκαστική συνεισφορά των κατοίκων των δύο οικισμών προς την εθνική οικονομία της χώρας, έγινε με την υποχρεωτική παραχώρηση των κατοικιών και των περιουσιών τους, εισπράττοντας ένα πολύ μικρό τίμημα συγκριτικά με τις συνέπειες που υφίστανται, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ. Σήμερα το αποτέλεσμα είναι πως – με δεδομένη την καθυστέρηση υλοποίησης όλων των απαιτούμενων έργων υποδομής στους νέους οικισμούς – αυτό το τίμημα έχει εξανεμισθεί πρακτικά.
Εκτός από αυτά όμως, η μετεγκατάσταση μιας ολόκληρης κοινωνίας επιφέρει πολύ μεγάλες και δύσκολες αλλαγές στη ζωή των μελών της – για όσο διάστημα απαιτείται για να πραγματοποιηθεί – μιας και διαλύεται ο κοινωνικός ιστός που προϋπήρχε, διασπώνται πολλές φορές οι συγγενικοί δεσμοί, δημιουργούνται προβλήματα προσαρμογής στα νέα περιβάλλοντα που πρόκειται να φιλοξενήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, ενώ η οικονομική ζημιά καταλήγει να είναι ανεπανόρθωτη.
Η πολιτεία κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις αναγνωρίζοντας αυτές τις συνέπειες, προχώρησε στη λήψη μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πληττόμενων μελών της λόγω και του ιδιαίτερα μεγάλου οφέλους της εθνικής οικονομίας.
Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι περιπτώσεις α) της τεχνητής λίμνης και του φράγματος Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα) με το Ν.Δ. 3828/20-8-1958, β) το ανάλογο έργο της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών Αχελώου με το Ν.Δ. 4211/19-9-1961, γ) το έργο της υδρευτικής τεχνητής λίμνης του Μόρνου με το ν.972/1979, δ) τα αρδευτικά έργα του ποταμού Πηνειού στο νομό Ηλείας με το Ν.Δ. 4563/15-10-1966, ε) το αρδευτικό φράγμα Σμοκόβου Καρδίτσας με το ν.1859/9-6-1989, στ) το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας Τρικάλων με το ν.3066/2002, ζ) το έργο αναβάθμισης της εισόδου για την Ολυμπιακή πόλη του Ηρακλείου με το άρθρο 47 του ν.3130/2003.
Παρά την ύπαρξη όμως όλων των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων, οι κάτοικοι των δύο οικισμών Κλείτου και Κομάνου δεν έτυχαν της ίδιας και ίσης αντιμετώπισης από την πολιτεία, με αποτέλεσμα για να επιτύχουν αυτό ακριβώς το αναφαίρετο και απόλυτο δικαίωμά τους, να αναγκάζονται πλέον στην κατάθεση δικαστικής προσφυγής ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.
Σε αυτή τους τη δικαστική προσφυγή, ζητούν την εφάπαξ καταβολή επιδόματος χρηματικής και κοινωνικής αποκατάστασης, καθώς και την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα νέων κατοικιών (την κατασκευή τους από τη ΔΕΗ), ενώ επιφυλάσσονται και για τη μελλοντική διεκδίκηση χρηματικού επιδόματος ή ενίσχυσης ενοικίου για την εξασφάλιση της προσωρινής τους στέγασης.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η πολιτεία οφείλει σε αυτά τα μέλη της κοινωνίας της την απόδοση δικαιοσύνης για την επί 30ετία συσσώρευση προβλημάτων που τους έχει επιφέρει, ρυθμίζοντας νομοθετικά το θέμα ώστε να διευκολυνθούν στο νέο ξεκίνημα που καλούνται να κάνουν σήμερα.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα της κοινωνικής αποκατάστασης των πληγέντων κατοίκων των οικισμών Κλείτου και Κομάνου;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος που έχει δημιουργηθεί;
3. Αν δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης η νομοθετική ρύθμιση της κοινωνικής αποκατάστασης των κατοίκων των οικισμών Κλείτου και Κομάνου, ποιες πολιτικές σκοπεύουν να εφαρμόσουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Ν. Βλατής

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: