Αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

By on 08/11/2007

Αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο περιμένει χιλιάδες υποψηφίους, απόφοιτους λυκείου ή απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την ηλεκτρονική κλήρωση.

Από την 1η Νοεμβρίου έως τη 10η Δεκεμβρίου 2004 γίνονται οι αιτήσεις για την εισαγωγή – με ηλεκτρονική κλήρωση – στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το FORTHnet.gr παρουσιάζει όλες τις διαδικασίες για την εισαγωγή, καθώς και τις ειδικότητες που προσφέρονται σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε κάποιο από τα τμήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου
A. (ανάλυση ανά τμήμα)

One Comment

  1. 77.mmingos

    10/11/2007 at 07:54

    "Σχεδόν διπλάσιο αριθμό αιτήσεων από όσες μπορεί να καλύψει δέχτηκε μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες της σχετικής προθεσμίας υποβολής το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που ήδη σχεδιάζει πανελλαδικό δίκτυο παραρτημάτων προκειμένου να ανταποκριθεί στην εκρηκτική ζήτηση των προγραμμάτων του.

    Η σταθερά ανοδική πορεία του ΕΑΠ είχε όμως ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση του δικτύου του και την παρεπόμενη αύξηση των διδάκτρων, που ήδη προκαλεί τις πρώτες… ένδικες διαμαρτυρίες. Πράγματι, τριακόσιοι φοιτητές του ετοιμάζονται να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, όχι επειδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το επίπεδο σπουδών, αλλά επειδή θεωρούν ότι η εκπαίδευση που τους παρασχέθηκε θα έπρεπε να είναι δωρεάν, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

    Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με έδρα την Πάτρα, είχε μέχρι χθες συγκεντρώσει περίπου 12.000 αιτήσεις για 7.000 θέσεις και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός αιτήσεων έως τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, θα ξεπεράσει τις 60.000. Ερωτηθείς από τον ΕΤ εάν σχεδιάζεται αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στα προγράμματα του ΕΑΠ, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος, κ. Παν. Σιαφαρίκας, απάντησε ότι οι θέσεις αυξάνονται συνεχώς από το 2004, αλλά «συγχρόνως πρέπει να διαφυλαχθεί η ποιότητα». Φέτος εγκαινιάστηκε το πρώτο παράρτημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα. Λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7.30 το βράδυ, με πλήρη εξοπλισμό και βιβλιοθήκη 600 τόμων. Ο άμεσος προγραμματισμός του Ιδρύματος περιλαμβάνει άλλα δύο παραρτήματα, στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ενώ «πύλες» του Ανοικτού Πανεπιστημίου λειτουργούν σε άλλες 9 πόλεις.

    Το σκεπτικό των φοιτητών που ετοιμάζουν ομαδικές προσφυγές είναι ότι τα δίδακτρα παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος για τη δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Τις διαδικασίες κατά του ΕΑΠ μέσω ομαδικών αγωγών κίνησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Η αρχή όμως έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο απόφοιτος του τμήματος «Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», κ. Τάσος Λιάλιος, αρνήθηκε να πληρώσει τα δίδακτρα του δεύτερου προγράμματος σπουδών που ήθελε να παρακολουθήσει. Το πανεπιστήμιο απέρριψε την αίτησή του και εκείνος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του πανεπιστημίου.

    Ο κ. Λιάλιος θεωρεί πως βάζοντας δίδακτρα, «το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θέτει εμπόδια σε ανθρώπους που αναζητούν μια “δεύτερη ευκαιρία”. Το πτυχίο του ΕΑΠ σήμερα “κοστίζει” 8.400 ευρώ και το μεταπτυχιακό 3.500 ευρώ. Προ πενταετίας κληρώθηκα στο ΕΑΠ. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου πέρυσι αφού πλήρωσα 5.300 ευρώ και αποφάσισα να συνεχίσω. Εκανα αίτηση και κληρώθηκα ξανά. Τότε τα δίδακτρα είχαν αυξηθεί και μου ζήτησαν 8.400 ευρώ. Αρνήθηκα και με απέρριψαν. Είμαι αποφασισμένος να φθάσω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». «Πολλοί φοιτητές αναρωτιούνται», συμπληρώνει, «γιατί να πληρώνουν δίδακτρα. Αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν είχε τολμήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα».

    Το ζήτημα έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ των φοιτητών, αφού πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πιθανή απαξίωση του Ιδρύματος εάν καταργηθούν τα δίδακτρα.

    Κατά της κατάργησης των διδάκτρων τάσσεται και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου «Εκαταίος», τελειόφοιτος στο τμήμα «Ελληνικού Πολιτισμού», κ. Δημήτρης Μερκούρης: «Η συμμετοχή στις δαπάνες των σπουδών μας συμβάλλει ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΑΠ. Το ζητούμενο είναι η συνεχής ανάπτυξη του Ιδρύματος». «Τα δίδακτρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που σχετίζονται με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, ενοικίαση αιθουσών και αποζημίωση των καθηγητών», απαντούν οι υπεύθυνοι του ΕΑΠ. «Αλλωστε, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο συνεργάζεται σήμερα με 1.358 ανθρώπους, με καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι φυσικό να έχει αυξημένες ανάγκες μισθοδοσίας, όπου και διοχετεύεται το 90% των εσόδων», λέει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Παναγιώτης Σιαφαρίκας, και συμπληρώνει: «Δεχόμαστε φοιτητές άνω των 23 ετών, που προκύπτουν από κλήρωση. Δεν δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν τις προϋποθέσεις φοίτησης».

    Πηγή: https://www.e-tipos.com/newsitem?id=15051"

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: