ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

By on 16/02/2006

ΑΡΘΡΟ :Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Δήμος Κοζάνης αποτελεί το τελευταίο ίσως εναπομείναν σχήμα Δημάρχου που εκλέγεται ανελλιπώς επί τέσσαρες τετραετίες στο στιλ των παραδοσιακών Δημάρχων της αριστεράς

To φαινόμενο αυτό που ακούει στο όνομα Κουκουλόπουλος, χρήζει ειδικής ερμηνείας και εξήγησης για να βρεθεί ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Ασφαλώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ικανότητες και το έργο του ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της θητείας του.

Όμως το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα είναι κατ’ αρχήν. Εάν και κατά πόσο το έργο αυτό,είναι σε προοδευτική κατεύθυνση εάν δηλαδή βοήθησε τους πολίτες να βελτιώσουν τις συνθήκες και ποιότητα ζωής τους και ακόμα, εάν ο κ. Κουκουλόπουλος δεν έχει φθαρεί από την πολύχρονη δράση του και μπορεί να εκφράσει το ανανεωτικό πνεύμα που ευαγγελίζεται το νέο Πασοκ και έχει ανάγκη ο τόπος της Κοζάνης σήμερα.

Το μυστικό λοιπόν της επιτυχίας του οφείλεται στο γεγονός ότι εξέφρασε τα συμφέροντα της μεγάλης συντεχνίας των ιδιοκτητών γης ,που μαζί με τους εργολάβους και μηχανικούς, κερδοσκόπησαν ασύστολα,κτίζοντας όπου θέλουν και όπως θέλουν, μετατρέποντας την πόλη της Κοζάνης σε ένα τσιμεντένιο όγκο που τρώει τα παιδιά της.Αντί να αξιοποιήσουν το σεισμό να ανοίξουν την πόλη και να ελευθερώσουν χώρους,νέκρωσαν το κέντρο της πόλης εξ’ αιτίας του κυκλοφοριακού και των στενών δρόμων και το παρέδωσαν στα μπαρομάγαζα που διαφθείρουν την νεολαία.

Συνέβαλε επίσης και σαν ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην ανάδειξη μιας νέας ελίτ (συνδικαλιστών,επιστημόνων,κ.α.) που εκμεταλλεύτηκαν διάφορες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις και κατασκευαστικά προγράμματα και κέρδισαν πολλά..

Συγχρόνως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας εξ’ αιτίας και της αποβιομηχάνησης της περιοχής περιθωποιήθηκε και βρίσκεται σε εξαθλίωση, αφού για να επιβιώσει σιτίζεται από προγράμματα του Δήμου χάρη και αυτά στην «μεγαλοευσπλαχνία» του Δημάρχου μας.

Αντί για αξιοκρατία και εξυγίανση όπως διακήρησε,δημιούργησε ένα ρουσφετολογικό μηχανισμό προσλήψεων στο δήμο,διαιωνίζοντας το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά.

Αντί για τη λαϊκή συμμετοχή και το όλοι μαζί μπορούμε ,φθάσαμε στο μπορώ και μόνος μου θέτοντας το λαό της Κοζάνης στο περιθώριο εξ’ αιτίας και του αυταρχικού και αλαζονικού τρόπου λειτουργίας του.

Αντί για τη δημιουργία φιλειρηνικού ανοιχτού κινήματος που θα έκανε την πόλη ελκυστική στους ξένους,ανέχθηκε τη δημιουργία ενός εθνικοθρησκευτικού μετώπου που μας ξαναγυρίζει πίσω σε μισαλλόδοξες εποχές.

.

Ιδιαίτερα το Φιάσκο της ΖΕΠ και του ποδοσφαίρου,χάλασαν την εικόνα του Δημάρχου από τις «Βρυξέλες»που πρόβαλε, και έδειξαν ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας,αφού η μεν ΖΕΠ που προβλήθηκε σαν μοναδική ευρωπαϊκή πρωτοτυπία απέτυχε ,ενώ την ίδια στιγμή, κόντρα στους σχεδιασμούς η πόλη αναπτύσσεται ανατολικά δίπλα στους οδικούς άξονες όπως γίνεται σ´όλο τον κόσμα.Φήμες λένε ότι και εδώ εξυπερετούνται συμφέροντα.

Η αποτυχία επίσης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό του στέρησαν το όνειρο να γίνει λαϊκός ήρωας,και παρέδωσε τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε διάφορους επιτήδειους που κερδοσκοπούν.

Με βάσει τις παραπάνω κριτικές παρατηρήσεις,το έργο του και οι πράξεις του περισσότερο μας θυμίζει έναν παλαιοκομματικό παράγοντα που ναι μεν ανέδειξε τον εαυτό του, χρέωσε όμως τις κεντροαριστερές δυνάμεις με παρωχημένες και αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές που θα τις εκμεταλλευτούν οι συντηρητικές δυνάμεις και θα το πληρώσει ο τόπος στο μέλλον.

Στον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο της Κοζάνης σήμερα επικρατεί μεγάλη δυσφορία και δυσαρέσκεια που δεν βρίσκει όμως τον τρόπο να εκφρασθεί.

Στο μεν Πασοκ επικρατεί « η σιωπή των αμνών»,αφού μετά και την «κωλοτούμπα του Παπανδρέου να δηλώσει κατά περίεργο τρόπο ότι Κουκουλόπουλος μπορεί και ανανεώνεται συνεχώς,επέβαλε και πάλι την υποψηφιότητά του,αφού ήδη όλοι οι «παρατρεχάμενοι» σπεύδουν να δηλώσουν το θαυμασμό τους για το «φαινόμενο» Κουκουλόπουλου.

Στον ΣΥΝ έτσι κι’ αλλιώς,όσοι έμειναν ακόμα να τον εκπροσωπούν στο Δήμο καιρό τώρα είναι πλήρως ενσωματωμένοι και θα τον στηρίξουν με αντάλλαγμα την επανεκλογή τους.

Τα δύο επίσης άλλα κόμματα από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής,θα συνεχίσουν την ίδια τακτική εξαπάτησης των οπαδών τους, να αντιπολιτεύονται δήθεν τον Κουκουλόπουλο συμπολιτευόμενα ,σε μια καταπληκτική αόρατη συμμαχία στα «καλά και συμφέροντα »

Είναι κρίμα για την αριστερά ,που σε παρόμοιες συνθήκες παλιότερα είχε καταφέρει με την ενωτική της πρόταση στον συνδυασμό Παγούνη να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού της Κοζάνης και να βοηθήσει σημαντικά στην πρόοδο της πόλης.Οι λανθασμένες ενέργειές της να διαλύσει τον συνδυασμό για ιδεολογική καθαρότητα την έβαλε στο περιθώριο.

Σήμερα δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται,δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Κουκουλόπουλου που κατάφερε εξαφανίσει κάθε τέτοια προοπτική

Όμως ,παρ’ όλα αυτά θα πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις να ξεκινήσουν μια νέα αναγεννητική προσπάθεια,να ανασυγκροτήσουν τον μεγάλο συνασπισμό της κεντροαριστεράς σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εμπνεύσει και θα παρακινήσει τον δημοκρατικό κόσμο να ξανά ασχοληθεί και να συμμετάσχει,υπάρχει εμπειρία από παλιά. Αρκεί να δεσμευτεί ο Κουκουλόπουλος ότι μετά την εκλογή του θα παραδώσει τα ηνία σε μια συλλογική δοιήκηση,που θα λειτουργήσει δημοκρατικά και θα ξανασεισπειρώσει όλο τον κόσμο.

Μόνο έτσι θα μπορέσει η κεντροαριστερά να ξεπεράσει το πραξικόπημα του 42% και την επανάκαμψη της δεξιάς και να αποδεσμευτεί και ο Κουκουλόπουλος αξιοπρεπώς με ψηλά το κεφάλι, συνεισφέροντας στην πόλη,που τον τίμησε επανειλημμένα και με το παραπάνω επανεκλέγοντας τον συνεχώς.

www.ptolemaida.net/costas/

One Comment

 1. 0.Anonymous

  20/02/2006 at 10:58

  ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ ΠΕΣΤΑ!!!
  Η ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΟΜΕΡΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ
  ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΑΕΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ
  ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: