Δεν υπάρχουν πιστοποιημένα συνεργεία αποξήλωσης του Αμιάντου

By on 26/10/2006

Αμίαντος μια διαρκής απειλή χωρίς πιστοποιημένα συνεργεία αποξήλωσης


Δεν υπάρχουν πιστοποιημένα συνεργεία αποξήλωσης του Αμιάντου, όπου αυτός βρίσκεται και στόχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι να θεσμοθετηθούν, ώστε να ξεκινήσει συστηματικά και με ασφάλεια η απομάκρυνση του.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας με θέμα «Αμίαντος μια διαρκής απειλή» που διοργανώνει το ΤΕΕ και η ΓΣΕΕ η Δρ. Περιβαντολόγος Μηχανικός κ. Χριστίνα Θεοχάρη.

Υπογράμμισε πως στόχος της διημερίδας είναι η εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης στη χώρα μας, η ανάδειξη όλων των πτυχών της διαχείρισης του αμιάντου και ο εντοπισμός των προβλημάτων καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση τους.

Στην διημερίδα εισηγήσεις θα κάνουν επίσης ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης και η ΑΝΚΟ.

[Μας το έστειλε ο open20h]

6 Comments

  1. 659.open20h

    26/10/2006 at 17:42

    έχω μια αποθήκη με σκεπή απο αμίαντο
    θέλω να την αντικαταστήσω και δεν βρίσκω συνεργείο ούτε ξέρω που θα πετάξω τις πλάκες αμιάντου που θα βγάλω……..
    έτσι περιμένω….

    ένας γείτονας είχε το ίδιο πρόβλήμα και χωρίς να καταλάβω
    με 2-3 αλβανούς σε λίγες μέρες στα μουλωχτά
    έβαλε λαμαρίνα και οι παλιές πλάκες αμιάντου εξαφανιστηκαν
    κι εγώ ακόμα περιμένω ……….

    εσείς τι λέτε ?

  2. 77.mmingos

    26/10/2006 at 17:45

    Πόσα δίνεις να έρθω με 2-3 φιλαράκια ;

  3. 659.open20h

    26/10/2006 at 18:48

    άν κάνετε καλή δουλειά κάτι γίνεται

  4. 659.open20h

    30/10/2006 at 13:36

    Από την ομιλία Τσιτουρίδη στην ημερίδα που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και η ΓΣΕΕ

    Μέτρα, όπως η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον αμίαντο και οι όροι πιστοποίησης των εταιρειών που θα αναλάβουν έργα απομάκρυνσης του υλικού από κτήρια ή χώρους, λαμβάνει η χώρα μας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης σε σχετική ημερίδα των ΤΕΕ και ΓΣΕΕ.

    Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και η ΓΣΕΕ, με θέμα «Αμίαντος: Μια διαρκής απειλή – Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους», ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι το υπουργείο Απασχόλησης έχει προβεί σε σειρά ειδικών ρυθμίσεων τόσο για την απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης αμιάντου όσο και για τη διαχείριση των εγκατεστημένων υλικών.

    «Με δεδομένη τη σημαντική χρήση του αμιάντου ως δομικού-μονωτικού υλικού χαμηλού κόστους, με τη χώρα μας 7η στην κλίμακα παραγωγής του, σήμερα που γνωρίζουμε τους κινδύνους, η ύπαρξη του υλικού είναι εκτεταμένη και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση» σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη συσταθείσα Εθνική Επιτροπή Αμιάντου, έργο της οποίας είναι η καταγραφή προβλημάτων υγείας από αμίαντο και στην ενημέρωση των εργαζομένων στο χώρο, καθώς και στην έκδοση πλήρους και αναλυτικού ενημερωτικού υλικού.

    news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  5. 659.open20h

    30/10/2006 at 13:41

    Η απομάκρυνση του αμιάντου από παλιά κτίρια απαιτεί ειδικές προφυλάξεις

    Εθνική Επιτροπή για τη διερεύνηση του προβλήματος του αμίαντου στους εργασιακούς χώρους συγκροτείται με πρωτοβουλία του Υπουργού Απασχόλησης σε συνεργασία με κορυφαίους Βρετανούς ειδικούς.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου ξεκινά μια συστηματικής διαδικασία για την καταγραφή των χώρων όπου υπάρχει αμίαντος, την ενημέρωση των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας υγείας από τις καρκινογόνες ιδιότητες του υλικού.

    Στόχος της πρωτοβουλίας είναι επίσης η θεσμική, ασφαλιστική και κοινωνική κάλυψη όσων εκδηλώσουν προβλήματα υγείας λόγω της εισπνοής ινών αμιάντου.

    Στη συνέντευξη Tύπου συμετείχαν επίσης ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Π. Mπεχράκης, ο γνωστός καθηγητή επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Royal Brompton Harefield Αντονι Νιούμαν Τέιλορ και ο διευθυντής του ίδιου νοσοκομείου Ρόμπερτ Μπελ.

    Οι ίνες αμιάντου δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και αποτελούν μόνιμη εστία φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, διάμεση ίνωση (αμιάντωση) και κακοήθες μεσοθηλίωμα.

    O καθηγητής κ. Mπεχράκης τόνισε ότι το μεσοθηλίωμα μπορεί να εκδηλωθεί έπειτα από 10, 20 ή και 30 χρόνια από την έκθεση των εργαζομένων. Eπομένως, πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η κάλυψη αυτού του χρονικού κενού, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Eυρώπης.

    O κ. Mπεχράκης διευκρίνισε ότι σήμερα δεν τίθεται θέμα έκθεσης εργαζομένων στον αμίαντο, καθώς η χρήση του με απόφαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής έχει απαγορευτεί από τη 1.1.2005.

    Oμως, χιλιάδες τόνοι προϊόντων αμιάντου έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό υλικό σε οικοδομές. Eπομένως, ο κίνδυνος είναι ορατός σε περιόδους ανασκευών, επισκευών και κατεδαφίσεων.

    Ο κ. Τέιλορ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην καταγραφή των περιπτώσεων μεσοθηλιώματος στην Eλλάδα, ανέφερε ότι η συχνότητα μεσοθηλιώματος αναμένεται να αυξάνεται μέχρι και το 2025 σε όλες τις υπό εξέταση χώρες της Δυτικής Eυρώπης.

    news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

  6. 659.open20h

    30/10/2006 at 13:46

    Στο Ευρωδικαστήριο οδεύει η Ελλάδα λόγω έλλειψης ειδικών χώρων ταφής αμιάντου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί θεωρεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τη δημιουργία ειδικών χώρων ταφής του αμιάντου, όπως προκύπτει από απάντησή της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή το ζήτημα του αμιάντου σε κλινάμαξες του ΟΣΕ.

    «Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικές με χώρους υγειονομικής ταφής που πληρούν τις απαιτήσεις για την εναπόθεση κατασκευαστικών υλικών που περιεχούν αμίαντο. Τον Μάρτιο του 2005, η Επιτροπή ανέλαβε μια διαδικασία παράβασης βάσει του άρθρου 226 της Συνθήκες κατά της Ελλάδας όσον αφορά την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων (στα οποία περιλαμβάνεται και ο αμίαντος). Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και τα άρθρα 5 και 7 της οδηγίας πλαισίου περί στερεών αποβλήτων», τονίζεται στην απάντηση της Κομισιόν.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον ΟΣΕ, ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν υπογραμμίζει ότι «ο ΟΣΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι ελέγχεται αποτελεσματικά οιοσδήποτε κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων του σε αμίαντο εφαρμόζοντας ορθά τους εθνικούς κανονισμούς που θέτουν σε εφαρμογή την κοινοτική νομοθεσία περί εργασιακής υγείας και ασφάλειας, ιδιαίτερα τις οδηγίες που αφορούν τον αμίαντο, συγκεκριμένα την οδηγία 83/477/ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 91/382/ΕΟΚ και την οδηγία 2003/18/ΕΚ.»

    Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η Ελλάδα υιοθέτησε τελευταία την Οδηγία απαγόρευσης αμιάντου και βαδίζει προς το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο γιατί δεν διαθέτει ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής του αμιάντου. Το απαγορευμένο καρκινογόνο υλικό συνεχίζει να κυκλοφορεί σε οικοδομικές μάντρες, ενώ το ΙΚΑ επιμένει να μην αναγνωρίζει το 'μεσοθηλίωμα', μορφή καρκίνου που προέρχεται από ίνες αμιάντου, ως επαγγελματική ασθένεια. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν άμεσες ενέργειες με προτεραιότητα τα νοσοκομεία και τα σχολεία».

    news.in.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: