5,5 εκατομμύρια επισκέπτες ως σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης

By on 21/06/2013

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά του με τους εκθεσιακούς του χώρους να παραμένουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

«5.503.677 είναι ο αριθμός των επισκεπτών που έδειξε ο υπολογιστής μια μέρα πριν, ένας αριθμός που λέει πολλά γιατί από αυτόν εξαρτάται η επιβίωση του Μουσείου»,  δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δ. Παντερμαλής,  στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  με αφορμή τα τέταρτα γενέθλια του Μουσείου.

«Όταν στρέφεσαι στον επισκέπτη και φροντίζεις γι’  αυτόν,  είναι ένα ζήτημα ουσίας που ρυθμίζει τις ισορροπίες αφού αυτός είναι ο τροφοδότης του Μουσείου. Όταν λέμε ότι το Μουσείο χρηματοδοτείται από τα έσοδά του, πάρα πολλοί δεν θέλουν να το πιστέψουν», συμπλήρωσε ο κ. Παντερμαλής.

Παρουσιάσεις χωρίς περιττές πληροφορίες που καταπονούν το μυαλό

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα τέταρτα γενέθλια του μουσείου.

Ο  διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης αναφέρθηκε στις αρχαιολογικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «κάναμε παρουσιάσεις χωρίς περιττές πληροφορίες που καταπονούν το μυαλό», ενώ έκανε αναφορά και στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό του Μουσείου της Ακρόπολης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προκαλώντας την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,  που έκανε λόγο περί «διακριτικής μεταχείρισης».

3η θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου

«Αυτά που υπάρχουν στο διάταγμα προέκυψαν από τη λειτουργία του Μουσείου και είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή αυτό το τέρας που λέγεται δημόσια διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι η νομοθεσία για τη διοίκηση προκύπτει από την ίδια τη λειτουργία της κοινωνίας. Όταν υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην κοινωνία θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη ευελιξία και προσαρμογές στη δημόσια διοίκηση. Η διεθνής αναγνώριση του Μουσείου εκφράστηκε πρόσφατα με την έρευνα των Times του Λονδίνου που το κατέταξε στην 3η θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου»,  ανέφερε ο κ. Παντερμαλής.

Το Μουσείο υποδέχθηκε τέσσερα νέα εκθέματα

Επισκέπτες παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό βίντεο στο φουαγιέ του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η έκθεση του Μουσείου αφηγείται  την ιστορία της Ακρόπολης, και παράλληλα επιχειρεί να κεντρίσει  την περιέργεια και να προκαλέσει την ευχαρίστηση και τον ενθουσιασμό των επισκεπτών. Παρόλο που οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ακρόπολη έχουν ολοκληρωθεί, νέες προσθήκες προκύπτουν στη συλλογή του Μουσείου, κάθε φορά που ορισμένα από τα εναπομείναντα πρωτότυπα των γλυπτών απομακρύνονται από τα μνημεία για συντήρηση. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το Μουσείο υποδέχθηκε τέσσερα νέα εκθέματα, μετά την απομάκρυνσή τους από τον Παρθενώνα από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Η νότια μετόπη Ι και οι δυτικές μετόπες II, XIII και XIV, αφού συντηρήθηκαν στο εργαστήριο γλυπτών του Μουσείου, πρόκειται να υποβληθούν σε καθαρισμό με τεχνική laser, προτού μετακινηθούν στη μόνιμη θέση τους  στην Αίθουσα του Παρθενώνα.

 

Ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα οικονομικά, τα οποία πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Παντερμαλής, παλεύει να τα λύσει μόνο  του όπως κάνει κάθε νοικοκύρης. Με περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, το Μουσείο καλείται να καλύψει την μισθοδοσία του 90 με 95% των υπαλλήλων καθώς και τα λειτουργικά έξοδα, όπως  ΔΕΗ, αέριο κτλ.. «Η οικονομική κρίση απαιτεί ευελιξία και στοχαστική προσαρμογή,  ώστε να μπορέσει το Μουσείο να προχωρήσει μπροστά»,  ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου.

naftemporiki.gr

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: