5 πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να μεγαλώσουμε ισορροπημένα παιδιά

By on 10/07/2017

Τα παιδιά σήμερα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται, που πράττουν και που επικοινωνούν. Οι γονείς δυσκολεύονται πάρα πολύ με αυτές τις νέες συμπεριφορές, γιατί δεν μεγάλωσαν με αντίστοιχα παραδείγματα.

Οι γονείς αντιμετωπίζουν πολλές δοκιμασίες – μία από αυτές είναι σίγουρα το γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά ανατρέφονται με διαφορετικούς τρόπους από ότι οι ίδιοι όταν ήταν εκείνοι παιδιά.

Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται, αν μεγαλώνουν το παιδί τους σωστά. «Θα γίνει επιτυχημένο το παιδί μου; Θα είναι πρότυπο; Θα έχει μια ευτυχισμένη ζωή;»

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχουν συνθέσει μια λίστα με στοιχεία που προτείνονται ως το κλειδί για την ανάδειξη ενός καλού και επιτυχημένου παιδιού στον σημερινό κόσμο. Αν και αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά απλά, είναι πραγματικά σημαντικό να τα θυμόμαστε.

5 ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Να είστε εκεί. Όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. Ακούγοντας το παιδί σας και κάνοντας συνομιλίες πραγματικά βοηθά να συνδεθείτε μεταξύ σας. Επίσης, απενεργοποιήστε όλα τα κινητά, συσκευές κτλ. και δώστε τους τον χρόνο σας χωρίς καμία διακοπή.

Πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Παίξτε μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι
 • Διαβάστε τους ένα βιβλίο
 • Ρωτήστε τα για το πως ήταν η ημέρα τους

Να είστε πρότυπο

Τα παιδιά μαθαίνουν από τα πράγματα που βλέπουν και δοκιμάζουν. Πολλοί γονείς μπορεί να μην παρατηρήσουν πόσο από τη συμπεριφορά τους τα μικρά παιδιά πραγματικά βλέπουν και καταλαβαίνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πραγματικά να σκέφτεστε τα λόγια και τις ενέργειές σας. Όταν κάνετε λάθη, να τα παραδέχεστε και να ζητάτε συγγνώμη. Να είστε αυτό που θέλετε το παιδί σας να γίνει.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι ο σεβασμός, ο οποίος μπορεί μόνο να κερδηθεί. Έτσι πάντα να είστε ειλικρινείς, δείξτε ότι είστε άνθρωπος και ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Προσπαθήστε επίσης να δείτε τα πάντα ως μάθημα και ως ευκαιρία να μεγαλώσετε και να γίνετε καλύτερος άνθρωπος. Διδάξτε αυτό και στο παιδί σας.

Πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Πάντα να παραδέχεστε τα λάθη σας και να ζητάτε συγγνώμη γι ‘αυτά
 • Μιλήστε για προβλήματα και λύσεις
 • Βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, μόνο τότε μπορείτε να φροντίσετε άλλους

Διδάξτε του αξίες

Είναι σημαντικό το παιδί σας να επικοινωνεί με τους άλλους και να μάθει να μοιράζεται σε νεαρή ηλικία. Λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων και με το είναι ανιδιοτελές είναι ένα πραγματικά σημαντικό χαρακτηριστικό και μπορεί να γίνει ευεργετικό στο μέλλον.

Η μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η φροντίδα για τους άλλους είναι εξίσου σημαντική με τη δική μας ευτυχία. Αυτό είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να διδάσκουν με συνέπεια στα παιδιά τους, γιατί μερικές φορές το μήνυμα δεν λαμβάνεται γρήγορα.

Ως γονέας, πρέπει πάντα να είστε παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη και κάνετε το σωστό (ακόμα και όταν δεν είναι το πιο βολικό πράγμα που κάνετε). Γίνετε πρότυπο και επιβεβαιώστε τα λόγια σας με τις ενέργειές σας. Υπενθυμίστε τους, ότι οι άλλοι τους υπολογίζουν και δεν είναι ωραίο να απογοητεύετε τους ανθρώπους.

Πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Διδάξτε τους κάθε μέρα για να είναι καλοί
 • Μάθετέ τους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Μην τους αφήνετε απλά να σταματήσουν ένα άθλημα ή να τερματίσουν μια φιλία. Είναι πάντα πιο εύκολο να τα παρατάμε, αλλά δεν είναι πάντα το σωστό.

Διδάξτε τους την ευγνωμοσύνη

Διδάξτε τους να εκτιμούν τους ανθρώπους και τα πράγματα στη ζωή τους. Πείτε τους για την ιστορία και τις δύσκολες στιγμές, ώστε να καταλάβουν πόσο τυχεροί είναι πραγματικά που ζουν αυτή τη στιγμή με τόσες πολλές ευκαιρίες. Διδάξτε τους να μην πάρουν τη ζωή και τις δυνατότητές τους ως δεδομένα.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι, που νιώθουν ευγνωμοσύνη στην καθημερινή τους ζωή, είναι πιο εξυπηρετικοί, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και συγχωρητικοί. Και το πιο σημαντικό – είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς.

Πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Υπενθυμίστε στο παιδί σας να είναι ευγνώμων στην καθημερινή του ζωή
 • Διδάξτε τους να δείξουν σεβασμό και εκτίμηση για τους ανθρώπους (μέλη της οικογένειας, δάσκαλοι, γείτονες) στη ζωή τους
 • Να είστε πρότυπο και να μην θεωρείτε τους ανθρώπους και τα πράγματα στη ζωή σας δεδομένα

Δείξτε τους το δάσος και όχι το δέντρο

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για έναν μικρό κύκλο οικογένειας και φίλων. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά το δύσκολο είναι να τους διδάξουμε να συναισθάνονται με ανθρώπους εκτός του κύκλου τους.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή κάποιου. Επομένως, είναι σημαντικό να δείχνετε καλοσύνη σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε τόσο καλά (νέο παιδί στην τάξη, μαγαζί, καθαρίστρια).

Η μελέτη του Χάρβαρντ πρότεινε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ζουμάρουν και να ακούν προσεκτικά εκείνους που είναι μέρος του εσωτερικού κύκλου τους, αλλά και να ξεζουμάρουν και να λαμβάνουν υπόψη το μεγαλύτερο εύρος ατόμων με τα οποία αλληλεπιδρούν καθημερινά.

Πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Διδάξτε στο παιδί σας την ενσυναίσθηση – διδάξτε τους να παρηγορούν το παιδί που κλαίει και να προσεγγίσουν τον νέο συμμαθητή τους
 • Συζητήστε για διαφορετικούς ανθρώπους και  τη ζωή τους. Μιλήστε για ανθρώπους που έχουν διαφορετικές θρησκείες, πεποιθήσεις, κοινότητες και χώρες
 • Διδάξτε τους να μην έχουν προκαταλήψεις και να δείχνουν καλοσύνη στους ανθρώπους γύρω τους

_______________

themamagers

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: