«4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου» Της Αναστασίας I. Καρανίκα

By on 04/02/2021

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για την επικινδυνότητα των ελεύθερων ριζών και της συσχέτισής τους με τον καρκίνο, όπως επίσης πολλά έχουν ακουστεί για το πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μέσω της διατροφής μας.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται κατά τη διάρκεια φυσιολογικών σωματικών αντιδράσεων, οι οποίες απαιτούν οξυγόνο όπως οι διαδικασίες του μεταβολισμού και οι ανοσοποιητικές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά και από περιβαλλοντικές αιτίες, όπως  η μόλυνση του περιβάλλοντος και το κάπνισμα.

Οι ελεύθερες ρίζες κάνουν ζημιά στα κύτταρα, προκαλώντας μεταμορφώσεις στο DNA.  Η βλάβη στο DNA μπορεί να αποκατασταθεί  και το κύτταρο να γίνει φυσιολογικό και πάλι. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τα προβληματικά κύτταρα αρκετά γρήγορα και τότε αυτά πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν όγκο.

Η επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει ότι υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών, αυξάνοντας στη διατροφή μας τις ποσότητες των βιταμινών A, E,  C,  καροτίνη  και του μετάλλου σελήνιου.

Βιταμίνη Α:  Η βιταμίνη Α υπάρχει στις ζωικές τροφές, όπως το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το ολόπαχο γάλα και το τυρί.

Β- Καροτίνη: Έχει τις ίδιες λειτουργίες στο σώμα του ανθρώπου με τη βιταμίνη Α. Βρίσκεται κυρίως στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση.

Βιταμίνη C: Βρίσκεται στα ξινά φρούτα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις ντομάτες, στις πατάτες, το μπρόκολο και τις πιπεριές.

Βιταμίνη Ε ή Τοκοφερόλη: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, ο σπόρος του σιταριού, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα πράσινα λαχανικά.

Σελήνιο: Η βασική του λειτουργία είναι να εξουδετερώνει το σπάσιμο των υπεροξειδίων, μια μορφή ελεύθερων ριζών. Επίσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσιες πηγές σε σελήνιο είναι τα θαλασσινά, τα εντόσθια και όλα τα κρεατικά.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι οι φράουλες ξεπερνούν κατά πολύ την αξία όλων των φρούτων και των λαχανικών στο επίπεδο της πρόληψης του καρκίνου. Ο καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας περιέχουν μια ουσία, η οποία ονομάζεται ελλαγικό οξύ, το οποίο  προστατεύει το ανθρώπινο κύτταρο από κακοήθεις εναλλαγές που προκαλούν χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και σε ορισμένα πρόσθετα των τροφών. Και άλλα φρούτα, όπως τα βατόμουρα και τα μήλα περιέχουν ελλαγικό οξύ, σε μικρότερες όμως ποσότητες. Απολαύστε λοιπόν τις φράουλες και γενικά όλα τα φρούτα και οπλιστείτε κατά του καρκίνου.

Να θυμάστε όμως, πως ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που απαιτεί πολυπαραγοντική λύση, περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, άσκηση,  αλλαγή στον τρόπο ζωής καθώς και καλή ψυχική υγεία. Γι’ αυτό μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά και μόνο σε έναν τομέα. Ξεκινήστε από σήμερα κάνοντας κάποιες σημαντικές αλλαγές που θα προλάβουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Στην κυριολεξία, η γνώση σώζει ζωές.

 

 

 

( Επιλογή από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας)

 

 

Αναστασία Καρανίκα

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: