Ζητείται αγοραστής 300.000 δίσκων!

By on 27/04/2012

altΟ Μάρεϊ Γκέρσενζ έχει μια τεράστια συλλογή δίσκων βινυλίου.

Αλλά όσο πλησιάζει τα ενενήντα, από περιουσιακό στοιχείο τού γίνονται φόρτωμα

Ο,τι δίσκο θέλεις θα τον βρεις.
Ο Αμερικανός Μάρεϊ Γκέρσενζ είναι πολύ περήφανος για τη συλλογή του. Στα ξύλινα ράφια του δισκοπωλείου του μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Ροκ, τζαζ, κλασική, κάντρι, σόουλ. Εχει πάνω από 300.000 δίσκους. Και ένα μεγάλο πρόβλημα μαζί με αυτούς: πώς να τους ξεφορτωθεί.
Ο 87χρονος ηθοποιός και πρώην τραγουδιστής όπερας μαζεύει δίσκους πάρα πολλά χρόνια και η συλλογή του αξίζει σήμερα περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο δολάρια με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.
Δίσκοι από το πάτωμα ώς το ταβάνι. Κάθε τόσο εμφανίζεται κάποιος με μια προσφορά, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία που να αξίζει να συζητήσει. «Κανείς δεν φαίνεται να έχει τα χρήματα, τον χώρο για να τους βάλει ή μια καλή ιδέα για το τι μπορεί να τους κάνει», εξηγεί στους «Τάιμς του Λος Αντζελες».
Στο Λος Αντζελες επίσης, όπου οι άνθρωποι σκέφτονται πάντα σε … ταινίες, η ιστορία του Μάρεϊ Γκέρσενζ έγινε ντοκιμαντέρ, το «Music Man Murrey», στο οποίο παρακολουθούμε τις προσπάθειες του «μουσικάνθρωπου Μάρεϊ» να βρει τον κατάλληλο αγοραστή της συλλογής του.
Ο λόγος όμως που επείγει τον κ. Μάρεϊ να δώσει τους δίσκους του δεν έχει να κάνει με το ότι κουράστηκε μόνο να συντηρεί το δισκάδικο. Αντίθετα, θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην άλλη του καριέρα, αυτή του ηθοποιού.
Στο αμερικανικό κοινό, άλλωστε, είναι γνωστός από τους μικρούς ή κάπως μεγαλύτερους ρόλους σε ταινίες όπως το «Smashed», το «Hangover», το «I Love You, Man» και σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «NCIS: Los Angeles» και το «House M.D.». Kαι συνεχίζει να έχει αρκετές προτάσεις για να παίξει σε ταινίες ή διαφημίσεις, που του εξασφαλίζουν τελικά ένα καλό εισόδημα, ενώ από το δισκάδικο συνεχώς χάνει χρήματα.
Δεν λείπουν βέβαια και οι κυνηγοί σπάνιων βινυλίων που είναι έτοιμοι να πληρώσουν ακριβά για κάτι που μπορεί να βρουν στο κατάστημά του. Ενας φανατικός συλλέκτης από τη Νέα Υόρκη έδωσε αρκετά λεφτά για έναν δυσεύρετο δίσκο άγνωστου βιολονίστα. Ο γιος του Γκέρσενζ, ο Ιρβ, ο οποίος είναι μουσικός, έχει την άποψη πως η συλλογή θα φέρει περισσότερα χρήματα μέσα από το Ιντερνετ, όπου θα έχουν πρόσβαση περισσότεροι αγοραστές. Αλλά κι αυτό θέλει δουλειά για να μπορέσουν να «περαστούν» μέσα όλοι αυτοί οι τίτλοι.
Ποια θα ήταν για τον κύριο Μάρεϊ η ιδανική λύση; Να πάει η συλλογή σε κάποιο μουσείο, όπως λέει και στο ντοκιμαντέρ. Αλλά τα μουσεία δέχονται δωρεές και εκείνος «δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», έχει ανάγκη τα χρήματα.
Τα λειτουργικά έξοδα του καταστήματος μαζί με τις τρεις αποθήκες που χρειάζεται για να φυλάει τους δίσκους είναι μεγάλα. Και όσο και αν το βινύλιο έχει γίνει πάλι μόδα, είμαστε στην ψηφιακή εποχή, οι νέοι «κατεβάζουν» μουσική και αυτό δεν αλλάζει. Είναι και λίγο αργά για τον κύριο Μάρεϊ, που πλησιάζει τα 90, να αλλάξει συνήθειες. Τι του μένει να κάνει εκτός από το να απολαμβάνει τη μουσική του; Το προφανές, να «σπάσει» τη συλλογή και να πουλήσει τα κομμάτια της. Είναι δύσκολη εποχή και για συλλέκτες..
tanea.gr

 

 

Lena


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: