23) Τυρρηνοί: H διασπορά των λαών της θάλασσας – Πού κατέληξαν οι άλλοι λαοί μετά την ήττα τους στην Αίγυπτο το 1176 π.Χ.

By on 12/04/2020

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στις 2 προηγούμενες δημοσιεύσεις για την συμμετοχή των Τυρρηνών στην συμμαχία των λαών της θάλασσας τον 12ο αιώνα π.Χ., δώσαμε τα ονόματα των συμμάχων τους .τους λαούς στους οποίους επιτεθήκαν και το τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι και άλλοι ερευνητές ερμήνευσαν τις διάφορες επέγραφες που με εντολή των Φαραώ της Αιγύπτου περιέγραφαν με ιερογλυφικά τις μάχες με του λαούς της θάλασσας και αυτές που οδήγησαν στην οριστική διάλυση αυτής της συμμαχίας.
ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Οι μάχες αυτές έγιναν κυρίως ανάμεσα στο 1229 π.χ. και το 1176 πχ. και περιορίστηκαν η σταμάτησαν εντελώς περίπου στην έναρξη του Τρωικού πολέμου όταν ο Φαραώ της Αιγύπτου Ραμσής ο Γ’ τους αντιμετώπισε με επιτυχία
Η πρώτη εισβολή
Σε επιγραφές από το Καρνάκ και της Άθλιβης του 5ου έτους του Φαραώ Μερνεφθά αναφέρεται η Μάχη του Περιρέ, δυτικά του Δέλτα του Δέλτα του Νείλου, γύρω στις 15 Απριλίου 1208 π.Χ..
Η Αίγυπτος είχε δεχτεί την επίθεση μιας συμμαχίας των Λίβυων με τους Λαούς της Θάλασσας. Αρχηγός της συμμαχίας ήταν ο Λίβυος βασιλιάς Μεριρί (Mrjj στο αιγυπτιακό κείμενο ακολουθούμενος από τις δυνάμεις των Σερντέν ή Σαρντάνα (Šrdn), Σεκελές ή Σακάλσα (Škrš), Αχαϊβάσα ή Εκβές (Ikws), Λούκα ή Λουκού (Lk, Λύκιοι), Τερές ή Τουρσά (Trs), Μεσβές (γείτονες και σύμμαχοι των Λιβύων).
Η επίθεση αποκρούστηκε μετά από σκληρή μάχη έξι (6) ωρών στην έρημο, ενώ οι νικητές αποκόμισαν άφθονα λάφυρα
Είναι χαρακτηριστικό ότι Σαρντάνα χρησιμοποιούντο ως μισθοφόροι στον Αιγυπτιακό στρατό τουλάχιστον από την εποχή του Ραμσή Β’.
Οι Εκβές έχουν συνδεθεί στο παρελθόν από ερευνητές με τους Αχιγιάβα των Χεττιτικών κειμένων και μέσω αυτών με τους Αχαιούς.
Επίσης, σε επιγραφές από το Καρνάκ και την Στήλη της Άθλιβης αναφέρεται ο τίτλος “Από τις χώρες της Θάλασσας”

Η δεύτερη εισβολή
Η δεύτερη εισβολή στην Αίγυπτο πήρε τη μορφή συνδυασμένης επίθεσης από ξηρά και θάλασσα και συνέβη το 1186 π.Χ., το 8ο έτος της βασιλείας του Φαραώ Ραμσή Γ’.
Κατά το έτος λοιπόν 8 της βασιλείας του, οι Λαοί της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του Peleset , του Denyen , της Shardana , του Meshwesh της θάλασσας και του Tjekker , εισέβαλαν στην Αίγυπτο από την ξηρά και τη θάλασσα
Στους παπύρους του Χάρρις, μια συλλογή κειμένων του Ραμσή Γ’ που συντάχθηκε λίγο μετά τον θάνατό του, αναφέρεται η πολεμική νίκη του Φαραώ κατά των Λαών της Θάλασσας.
.Ο Ράμσης Γ ‘ τους νίκησε σε δύο μεγάλες χερσαίες και θαλάσσιες μάχες. Αν και οι Αιγύπτιοι είχαν τη φήμη τους ως φτωχούς ναυτικούς, πολέμησαν σκληρά. Ο Ραμσής έφερε τις ακτές με τις τάξεις τοξοτών, οι οποίοι συνέχισαν μια συνεχή βόλτα με βέλη στα εχθρικά πλοία όταν προσπάθησαν να προσγειωθούν στις όχθες του Νείλου. Στη συνέχεια, το αιγυπτιακό ναυτικό επιτέθηκε χρησιμοποιώντας αγκίστρια για να μεταφέρουν τα εχθρικά πλοία. Στους βίαιους αγώνες που έρχονταν στο χέρι, οι Θαλάσσιοι άνθρωποι είχαν τελικά νικήσει.”

— Τι γράφει η επιγραφή του ναού της Μεντινέτ Χαμπού
Οο Ραμσής Γ’ εξιστορεί σε επιγραφή του ναού της Μεντινέτ Χαμπού, την επίθεση που δέχτηκε ως εξής:
” Οι Λαοί της Θάλασσας έκαναν συμμαχία και συνωμοτούν.
Έχουν σκοπό να βάλουν στο χέρι όλα τα εδάφη της γης. Κανείς δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.
Των Χετταίων καταστράφηκαν ταυτόχρονα η Καντί (Κιλικία), η Καρχεμίς, η Αρζάβα και η Αλασγία. Το στρατόπεδό τους είναι κάπου στο Αμουρρού.
Επιτίθενται και καταστρέφουν τα μέρη σαν να μην είχαν ποτέ υπάρξει. Ήρθαν, έβαλαν φωτιά και είπαν: “Εμπρός για την Αίγυπτο”.
— Τι δείχνουν τα ανάγλυφα της Μεντινέτ Χαμπού
Στα ανάγλυφα της Μεντινέτ Χαμπού οι Λαοί της Θάλασσας παρουσιάζονται ως εξής:
Οι Ντενυέν (Dnn), οι Πελεσέτ (Πελασγοί-Φιλισταίοι[11], Prst στο αιγυπτιακό κείμενο), οι Τζεκέρ (Tkr) και οι Βεσές (Wss) φορούν περικεφαλαίες με φτερά. Παρόμοιες παραστάσεις βρίσκουμε και στα ευρήματα της Έγκωμης στην Κύπρο. Οι Σερντέν φορούν περικεφαλαία με κέρατα. Οι Σεκελές φορούν ταινίες στο μέτωπο.
Όλοι τους όμως φορούν κοντές φούστες ή ποδιές στην μέση, και συνήθως δεν έχουν μούσι. Συχνά φορούν πανοπλίες.
Είναι οπλισμένοι με ασπίδες στρογγυλές, δόρυ μακρύ, δόρυ κοντό και σπαθιά. Τα καράβια τους είναι όλα της ίδιας κατασκευής με πανιά και μια χαρακτηριστική κεφαλή πουλιού στο ένα άκρο και κεφαλή ζώου στο άλλο (έμβολο)
Από την ενδυμασία τους συμπεραίνουμε ότι είναι μεσογειακής καταγωγής, τα πλοία τους επίσης.
Χαρακτηριστικό για αυτήν την εποχή είναι ότι σηματοδοτεί το τέλος των πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού στην ανατολική Μεσόγειο.

ΜΕΡΕΦΘΑ ΚΑΙ ΡΑΜΣΗΣ Γ’.

ΜΕΡΝΕΦΘΑ
Ο Μερνεφθά υπήρξε ο τέταρτος κατά σειρά Φαραώ της 19ης Δυναστείας στην Αρχαία Αίγυπτο. Κυβέρνησε από το έτος 1213 – 1204 π.Χ.
ΡΑΜΣΙΣ ΙΙΙ
Ο Ραμσης ο Γ’ πιστεύεται ότι βασίλεψε από τον Μάρτιο του 1186 η 1187 π.χ. έως τον Απρίλιο του 1155 -1156π.Χ.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του, η Αίγυπτος συγκρούστηκε από ξένους εισβολείς συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων λαών της θάλασσας και γνώρισε τις αρχές των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών και εσωτερικών συγκρούσεων που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση της Δέκατης Δυναστείας.
Το μεγάλο κόστος στις μάχες εξαντλούσε αργά -αργά το θησαυροφυλάκιο της Αιγύπτου και συνέβαλε στη σταδιακή παρακμή της Αιγυπτιακής αυτοκρατορίας στην Ασία

Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Ο Ράμσης Γ ‘ ισχυρίζεται στις επιγραφές του ότι ενσωμάτωσε τους Θαλάσσιους Λαούς ως υποκείμενους λαούς και τους εγκατέστησε στη Νότια Χαναάν ( Σημερινή Παλαιστίνη και Ισραήλ )
, Η παρουσία τους στο Χαναάν ίσως συνέβαλε στο σχηματισμό νέων κρατών στην περιοχή αυτή, όπως η Φιλίσταιοι μετά την κατάρρευση της Αιγυπτιακής Αυτοκρατορίας στην Ασία.
Ο τελικός προορισμός για αρκετούς από αυτούς τους λαούς έχει ερευνηθεί και έχει γνωστό προορισμό, για άλλους δε η τελική κατάληξη χάθηκε στην λήθη της ιστορίας

ΠΟΙΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Τρεις από αυτούς τους λαούς κατέληξαν στην Ιταλική χερσόνησο και σε μεγάλα νησιά γύρω από αυτή για άλλους δυο εκτιμάται ότι κατέληξαν στην Μ. Ασία και κάποιοι κατοίκησαν σε περιοχές γύρω από την Αίγυπτο στρατιωτικός ανύπαρκτοι πλέον απορροφήθηκαν από την ίδια την Αίγυπτο
Στην Ιταλική χερσόνησο εγκαταστάθηκαν οι λαοί που προερχόταν από την περιοχή της Σαγαλλασού, , την περιοχή των Σάρδεων , και την περιοχή της Τυρρηνίας, φυσικά έφεραν και άφησαν με την εγκατάσταση τους το πολιτισμό ,την γλώσσα το θρησκευτικό τους πιστεύω η δε ναυτική δραστηριότητα των τελευταίων (Τυρρηνών ΤΡΣ ) άφησε σαν σφραγίδα ακόμη και στις μέρες μας την ονομασία ενός μεγάλου κομματιού της Μεσογείου το Τυρρηνικόν Πέλαγος που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιταλική χερσόνησο τα2 μεγάλα νησιά Σαρδηνία και Κορσική και από τον νότο την Σικελία. Την ίδια σφραγίδα άφησαν στην Σαρδηνία (Σαρντεν ΣΡΔΝ – Σάρδεις) και στην Σικελία οι της Σαγγαλασσού ( ΣΚΓΓ)
Μετά την διάλυση τους το1176 πχ πολλοί από αυτούς ταξίδευσαν προς την Ιταλική χερσόνησο και από ότι φαίνεται και από τα ονόματα των λαών της θάλασσας
Από τα δυο νησιά η Σικελία πήρε το όνομά της από τους Σεκελές η Σακάλσα και η Σαρδηνία απο τους Σερντέν η Σαρντάνα
Πολλοί άλλοι λαοί ενσωματώθηκαν στην Αίγυπτο η άλλες παραπλήσιες χώρες
ΤΥΡΡΗΝΟΙ
Οι Τυρρηνοί στις επιγραφές της Αιγύπτου εμφανίζονται σε 3 περιπτώσεις
1. Στην Επιγραφή Καρνάκ
Teresh ή Tursha αναφέρονται στην μεγάλη επιγραφή της Καρνάκ που λέει ότι
στη διάρκεια του πέμπτου έτους της βασιλείας Μερνεφθά περίπου 1207 π.Χ., στη , μεταξύ των εχθρών του συνασπισμού που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος. οι Teresh είχαν
συνολικά 742 νεκρούς Teresh .
2. Στην επιγραφη Medinet Habu
Η επιγραφή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ραμσή ΙΙΙ οι Τυρρηνοί (Teresh) εμφανίζονται μεταξύ των αιχμαλώτων των Λαών της Θάλασσα στο Medinet Habu
3 .Στην Μούμια του An-en-Tursha ηταν Τυρρηνός
Επίσης στον τάφο 23 από Gurob ο αρχαιολόγος W. Flinders Petrie βρήκε τη μούμια του An-en-Tursha . Ήταν Tυρρηνός (Τeresh) υπηρέτης στην αυλή του Ραμσή ΙΙΙ . Αυτή η καλά διατηρημένη μούμια εξακολουθεί να εμφανίζει δίκαιη τρίχες που δείχνει ότι η καταγωγή του δεν ήταν από την Αίγυπτο, την Αφρική ή την Ασία.

ΤΥΡΡΗΝΟΙ (Teresh , )Τερές ή Τουρσά (Trs), Τυρσηνοί-Τυρρηνοί ,
Με βάσει την περιορισμένη αναφορά από ιστορικούς διαπιστώσαμε ότι οι Τυρσηνοί ή Τυρρηνοί ήταν λαός της Δ. Μακεδονίας που μετανάστευσε στα νησιά του Β. Αιγαίου ( Λήμνος )και από εκεί στην Μ. Ασία στην περιοχή της Σμύρνης
Κατά τον Στ. Βυζάντιο αλλά και Ηρωδιανό πρωτεύουσα Τύρισσα περί το 1150 π.χ.έτος ίδρυσης της Ελίμειας.
Ήταν Τυρρηνοί οι κάτοικοι της Ετρουρίας που οι Έλληνες αποκαλούσαν Τυρρηνία δίνοντας το όνομα τους και στην θάλασσα που υπήρχε ανάμεσα στον κεντρικό κορμό της Ιταλίας αλλά και τα τρία μεγάλα νησιά Κορσική,Σαρδηνία και Σικελία ονομάζοντάς την Τυρρηνική Θαλασσα .
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΥΡΡΗΝΩΝ
Αναπτύχθηκαν διαφορές θεωρίες για την καταγωγή των Τυρρηνών
ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΟΙ ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ ;
Πολλοί οί μελετητές πρότειναν ότι οι Τυρρηνοί προέρχονται από τους Ετρούσκους που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν για τον εαυτό τους το όνομα «Ρασίννες» ή «Ροζέννες» από δε τους Ρωμαίους «Ετρουρία» ή «Τουσκία» και από τους Έλληνες και μερικούς Λατίνους συγγραφείς μόνον χρησιμοποιείτο ο όρος «Τυρρηνία». και Τυρρηνοί
Και ο όρος Τυρρηνική θάλασσα προέρχεται από την ελληνική λέξη και και εξακολουθεί να επιβιώνει ως όνομα για τα νερά μεταξύ Τοσκάνης και Κορσικής
Η Ετρουρία η Τυρρηνία της Ιταλίας δημιουργήθηκε μετέπειτα της δράσης των λαών της θάλασσας από τους Τυρρηνούς μετανάστες και ήταν δύναμη το 800 π.χ εμφανιζόμενη η ύπαρξη της μετά 900 π.Χ.
Οι δημιουργοί της Ετρουριάς ή Τυρρηνίας ή Τυρσηνίας ήταν Teresh (Trs ) ή Τερές η Τούρσα (πρώτο εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Ιταλία δημιουργώντας το κράτος των Ετρούσκων
ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΟΙ ΤΡΩΕΣ ;
Πέρα από τους Τυρρηνούς της Δ. Μακεδονίας και τους Τυρρηνούς της Ιταλίας ο συμβολισμός Trs σε κάποιους μελετητές εκτιμήθηκε αρχικά να αποδοθεί και στους Τρώες και αυτό γιατί η Τροία εμφανίζεται σε μια εγγραφή των Χετταίων, ω Taruisa που αν αφαιρεθούν τα φωνήεντα θα γραφόταν Τrs στην Αιγυπτιακή γραφή
Όμως η περίοδος που έδρασαν οι Λαοί της Θάλασσας συνέπιπτε με την περίοδο που είχε προηγηθεί του Τρωικού πολέμου που η πόλη της Τροίας ευμερούσε και δεν είχε την οικονομική πίεση ανάγκη να εξαντλείται σε πολέμους εγκαταλείποντας την πόλη κράτος της.
ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης αναφέρουν τους Τυρρηνούς στα γραφόμενα τους .
Ο Ηρόδοτος τοποθετεί αυτούς τους λαούς στη Λυδία.
Ο Θουκυδίδης για τους Τυρρηνούς παρατηρεί ότι ήταν γνωστό ότι ζουν στο νησί της Λέσβου, και ήρθαν από την Λυδία..
Σαν Λυδία την κλασική περίοδο λεγόταν η περιοχή κοντά στην Έφεσο και τον ποταμό Καΰστρο (Σήμερα Menteres) και στην εποχή του Χαλκού κατοικούσαν οι Arzawa, και
βρίσκεται νότια και κοντά στην Τροία
ΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΗΤΑΝ ΧΕΤΤΑΙΟΙ ;
Μια μια λίστα των πόλεων των Χετταίων που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Μ.Ασία υπάρχουν τα ονόματα Kummanni, Zunnahara, Adaniya, ανάμεσα τους υπάρχει και η πόλη Tarsa αποδίδοντας την με Αιγυπτιακή γραφή ,θα γραφόταν Τrs.
Υπάρχει μια πιθανοτητα οι τελευταίες να αναφέρονται στις δύο πόλεις της Μ.Ασίας ,των Αδάνων (Adaniya ) και Ταρσού ( Tarsa) που υπήρχαν στην Εποχή του Χαλκού. Αλλά οι Χετταίοι υπήρξαν θύματα των Λαών της Θάλασσας.
ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ;
Πολύ πιθανόν ένα τμήμα από αυτούς λαούς να επέτρεψαν στην αρχική τους κοιτίδα όπως μπορεί να συνέβη και στην περίπτωση των Τερρές που επέστρεψαν στην πόλη Τύρισσα και την γύρω περιοχή που λεγόταν και τότε Τυρρηνία μαζί με τον Βασιλιά τους Έλυμο που ευρισκόμενος σε καλή οικονομική κατάσταση από τα λάφυρα που συγκέντρωσε δημιούργησε την Ελίμεια και στην συνέχεια ο γιος του την Αιανή
Οι χρονολογίες συμπίπτουν και όλα είναι πιθανά
1 Κατά τον Κ. Σιαμπανόπουλο η Ελίμεια δημιουργήθηκε 50 χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο
2.Κατά το Greece-English Lexicon .Henry George Liddell, Robert Scott, ”.Οι Τυρρηνοί (Ιταλία), ηταν λαός καταγόμενος από τους Τυρρηνούς (Δ.Μακεδονία), που κατοίκησε στην Ιταλική χερσόνησο,ήταν οι γνωστοί Ετρούσκοι”
3 Κατά τον Στέφανο Βυζάντιο την Ελίμεια την δημιούργησε ο βασιλεύς των Τυρρηνών που κατοικούσε στην προϊστορική πόλη Τύρισσα
4.Τα ευρήματα της οδού Φιλίππου επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε ανθηρά πόλη από τα Μυκηναϊκά χρόνια 1600 πχ και εδώ
5 Οι συγκρούσεις των λαών της Θάλασσας έγιναν κυρίως ανάμεσα στο 1229–1176 π.χ έχοντας αρχίσει πολύ πιο μπροστά
ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΙΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΑΝΗΣ
Μελετώντας την ίδρυση και την ιστορία των πόλεων Ελίμειας και Αιανής μου δημιουργήθηκε η απορία πως σε μια περιοχή μακριά από την θάλασσα που στερείται της δυνατότητες συγκεντρώσεις πόρων τοπικά μπορεί να χρηματοδοτήσει τον 12-11ο αιώνα π.Χ. την ανέγερση δυο νέων πόλεων Ελίμειας και Αιανή που θα γινόταν έδρες του βασιλείου της Ελίμειας μέσα σε περίοδο δυο γενεών από τον Έλυμο και στην συνέχεια τον γιο του Αιανό.
Η συμμετοχή των Τυρρηνών στους Λαούς της θάλασσας μπορεί να εξηγήσει και την δυνατότητα του μυθικού βασιλεία Έλυμου να δημιουργήσει μια νέα πόλη την την Ελίμεια στην οποία και θα μεταφέρει την έδρα του Βασιλείου των Τυρρηνών (Στ. Βυζάντιος ) που θα μετονομασθεί σε Βασίλειο της Ελίμειας περί το 1130 π.Χ.
Και αφού δημιουργήθηκε η νέα πόλη -έδρα του βασιλείου , σε σύντομο χρόνο στην επόμενη γενία των Τυρρηνών ο γιος του Ελύμου , Αιανός θα δημιουργήσει ακόμη μια πόλη την Αιανή που έμελλε να γίνει πρωτεύουσα της Ελίμειας μέχρι την εποχή που ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας την ενσωματώνει στο Βασίλειο στην Μακεδονίας
Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των λαών της θάλασσας έφερναν πλούτη στα θησαυροφυλάκια των αρχηγών τους και μπορεί η τελική μάχη να χάθηκε στην Αίγυπτο αλλά τα πλούτη του Βασιλιά των Τυρρηνών να ήταν καλά φυλαγμένα στην πατρίδα τους την Τυρρηνία αυτός τους έδωσε την δυνατότητα να αναγεννηθούν στην Δ. Μακεδονία
Και πόσο τυχαίο άραγε είναι ότι σε ακαθόριστο χρόνο μετά από την δημιουργία της Ελίμειας στον Ελλαδικό χώρο να δημιουργηθεί Ελιμεια στην Σικελία από τον ίδιο ή άλλο Έλυμο που οι απόγονοι του ήταν ο Ρώμος και ο Ρωμύλος που ίδρυσαν την Ρώμη
Προβληματισμοί και θεωρίες περί συνταύτισης που στο παρελθόν έχουν γράψει ανάλογες ιστορίες.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
ΣΑΡΝΤΕΝ – Sherden – Σερντέν ή Σαρντάνα (Šrdn), Λυδία
Η Λυδία ήταν αρχαία χώρα στη Μικρά Ασία, η κατά τον Όμηρο Μαιονία. Οι κάτοικοί της ονομάζονταν Λυδοί. Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Χετταίοι. H ανάγνωση χετιτικών επιγραφών από τον Forrer κατέδειξε ότι όταν τη χώρα κατείχαν οι Χετταίοι (περί το 1400 π.Χ) σ΄ αυτή κατοικούσαν και Έλληνες ηγεμόνες Πρώτη δυναστεία κατά παράδοση ήταν του Άτυος (θεότης του κύκλου της θεάς Κυβέλης) από του γιου του οποίου το όνομα Λυδού είχε πάρει η χώρα το όνομά της. Μετά τη δυναστεία του Άτυος ακολούθησε η δυναστεία των Ηρακλειδών
Οι Σάρδεις (σημ. Sart της Τουρκίας) ήταν αρχαιότατη μικρασιατική πόλη στη Λυδία, της οποίας υπήρξε και πρωτεύουσα.
ΣΑΓΑΛΑΣΣΙΟΙ – Shekelesh – Σεκελές ή Σακάλσα η Σακαράσα (Škrš), Σαγαλασσός Πισιδιας
Η Σαγαλασσός είναι αρχαιολογική τοποθεσία στην νοτιοδυτική Τουρκία, 30 χιλιόμετρα από το Μπουρντούρ και την Σπάρτη της Μ. Ασίας και 130 χλμ από τα παράλια της Αττάλειας υψόμετρο 1450-1700 μέτρα.
Η απόσταση αυτή από την θάλασσα της Σαγαλασσού και το υψόμετρο που βρισκόταν μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι δεν ήταν εμπόδιο για να είναι ένας λαός ναυτικός και να συμμετέχει με πλοία στους λαούς της θάλασσας κάτι που συνέβαινε και με τους Τυρρηνούς (Τερές) κατά τους Αιγυπτίους που απόσταση της Προϊστορικής Δ. Μακεδονίας από την θάλασσα ήταν πολύ μικρότερη όπως και το υψόμετρο των κατοικημένων οροπεδίων της
Ιδρύθηκε από τους Χεταίους αλλά η μεγάλη ανάπτυξη ήρθε περί τα τέλη του 5ου πΧ αιώνα στην εποχή δε των Ρωμαίων έφθασε τις 60000 και εγκαταλείφθηκε περί τις αρχές του 13ου αιώνα μετά από αλλεπάλληλους ισχυρότατους σεισμούς
ΟΙ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ Πελεσέτ,Πουλαστί Prst Φιλισταίοι/Πελασγοί) Παλαιστίνιοι
Οι Φιλισταίοι ήταν λαός που κατοικούσε στη γη της Παλαιστίνης. Περίπου το 1180 π.Χ κυριάρχησαν στην περιοχή της Χαναάν
ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ
ΛΥΚΙΟΙ . Λούκα ή Λουκού (Lk, Λύκιοι), Λυκία
Η Λυκία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας. Η κατοίκηση της ξεκινά από την προϊστορική εποχή. Τα παλαιότερα ευρήματα είναι ανάγονται στην πρώιμη εποχή του χαλκού 2700-2300 π.χ. ερευνητές ταυτίζουν τους αρχαίου Λύκιους με τους Lukka – Lukki των Χετταιϊκών κειμένων Ο Παυσανίας με τον Ηρόδοτο λένε ότι λεγόταν Μιλυάδα, με την εγκατάσταση των Κρητών του Σαρπηδόνα μετά ονομάστηκε σε Τερμιλία
ΛΥΔΟΙ , (Ld Λυδοί )
Οι Λυδοί ήταν αρχαίος λαός που κατοικούσε στη Λυδία αρχαία χώρα της Μ.Ασίας.
Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με την καταγωγή των αρχαίων Λυδών όπως ο συσχετισμός με τους Ομηρικούς Μαίονες αλλά και με τους Πελασγοτυρρηνούς .
Κατά τον Ηρόδοτο οι Λυδοί αποτελούν κοινό κορμό με τους Κάρες και επομένως με τους λοιπούς ομόφυλους λαούς τους Λύκιους ..

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
Η Ετρούσκοι που οι Έλληνες στην αρχαιότητα τους αποκαλούσαν Τυρρηνούς ή Τυρσηνούς ενσωμάτωσαν στην Ετρουρία την θρησκεία ,τον πολιτισμό και τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων, για να το διαπιστώσουμε αυτό η επόμενη δημοσίευση θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας που έχει σαν κέντρο της ,την σημερινή περιοχή της Τοσκάνης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: