“Dark Romance + Edgar Allan Poe” ….

By on 17/10/2018

Μια παράσταση φόρος τιμής στον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον ποιητή της ομίχλης αλλά και στο κίνημα του Ρομαντισμού, όπως αυτό αναπτύχθηκε από τα τέλη του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό είναι το “Dark Romance + Edgar Allan Poe” για τις ανάγκες του οποίου πραγματοποιείται μια σύμπραξη τεχνών: Εικαστικά, μουσική, χορός, απαγγελία και θέατρο.

Κοινός τόπος, η έννοια της απώλειας. Των αγαπημένων αλλά και του νου, των συναισθημάτων, της πατρίδας, των σπιτιών, του ελέγχου, των ορίων…

Δύο άξονες-ένας στόχος Ο Ρομαντισμός, ως αντίδραση στον ορθολογισμό, παραμέρισε τις έννοιες της απόλυτης αρμονίας και της τάξης για χάρη της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης, του πάθους, του ενθουσιασμού και της ελευθερίας.

Μια αντιπροσωπευτική ιδέα του κινήματος παρουσιάζεται στο project “Dark Romance + Edgar Allan Poe” μέσω εικαστικών έργων σε video art προβολή του Ζουάν Κούρτις με επιλογή των έργων από την Ιστορικό Τέχνης Δρ Μαρία Αθανασέκου. Ο λόγος και η ψυχοσύνθεση του Πόε σε άμεσο διάλογο με το εικαστικό σύμπαν που «χτίζει» η παράσταση, φτάνει στον θεατή με ποικίλους τρόπους:Μέσα από την κίνηση, το χορό, την απαγγελία και τη μουσική. Υπεύθυνη για την επιλογή των κειμένων και της σκηνικής τους παρουσίασης, η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ για το μουσικό κομμάτι ο Νίκος Μαϊντάς. Ο τελευταίος, έμπειρος μουσικός, έχει μελοποιήσει πολλούς ποιητές και εδώ καλείται για μια ακόμη μεγάλη πρόκληση.

Ταυτότητα παράστασης
Dark Romance + Edgar Allan Poe Κείμενα: Δρ Μαρία Αθανασέκου , Edgar Allan Pοe (μτφρ. Γιώργος Βαρθαλίτης) Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα Βοηθός σκηνοθέτη: Βαρβάρα Πεντζερίδου Ξενάγηση στο κίνημα του ρομαντισμού – επιλογή έργων Τέχνης: Δρ. Μαρία Αθανασέκου
VIdeo Art: Ζουάν Κούρτις
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Γρίβας
Σύνθεση – Ερμηνεία: Νίκος Μαϊντάς
Χορογράφος – Υπεύθυνος Κίνησης: Μαρίζα Βινιεράτου Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Ηλίας Γκογιάννος
Χορός-Performance: Ευγενία Σιγαλού Απαγγελία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11 Πλατεία Αμερικής ). Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου Γενική είσοδος: 12€ / Προπώληση Viva.gr και στο ταμείο -Ανέργων – Φοιτητικό 10 €- ΑΜΕΑ: δωρεάν

Λίγα λόγια για τους βασικούς συντελεστές 
Ξανθή Ταβουλαρέα Ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρύτρια του Θεατρικού Σωματείου Ρέον Θέατρο και Συνεργάτης στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, κάποιες παραστάσεις της που βασίστηκαν σε ιδέες ή βιβλία: Ο Μαγικός Αυλός – Μότσαρτ Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα – Χ.Κρ. Άντερσεν Η ώρα του Διαβόλου – Φερν. Πεσσόα Η Μαγεμένη Ψυχή – Ρομ.Ρολλάν. Μαρία Αθανασέκου Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Διδάσκει στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Frederick και είναι ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Νίκος Μαϊντάς Μουσικός, τραγουδιστής, μελοποιός. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Magic de Spell. Ενδεικτικά τραγούδια ή δουλειές αυτής της περιόδου είναι οι «Διακοπές στο Σαράγιεβο», «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν ‘Οψιν», «Εμένα οι Φίλοι μου» , «Ο Λύκος της ψυχής μου», «Η Όλγα» κλπ. Πλέον, ακολουθεί τη δική του προσωπική πορεία.

H Ξανθή Ταβουλαρέα για το υπέροχο Dark Romance,που όλοι σας πρέπει να δείτε !!!

 
Πως εμπνευστήκατε την ίδρυση του Θεατρικού Σωματείου Ρέον Θέατρο
και πόσο καιρό λειτουργεί με τις δραστηριότητες του το Σωματείο.Πείτε μας δημιουργίες του Σωματείου.Τις πιο σημαντικές για εσάς.
Το Ρέον Θέατρο ιδρύθηκε από μόνο του. Εργαζόμουν πάντα με ομάδες, (παιδιών και ενηλίκων) σε εικαστικά και θεατρικά θέματα, αλλά δεν είχαμε όνομα. Και μια μέρα, φιλοσοφώντας με έναν καλό φίλο για Ιδέες Υψηλές, αναφερθήκαμε στο Δέον. Και όπως η κουβέντα συνεχιζόταν, στη λέξη Ρέον, στη Ροή, βρήκα όλα όσα ήθελα να ζήσω, να βιώσω, να ανταλλάξω μέσα σε μια θεατρική ομάδα. Κι έτσι, η μέχρι τότε ανώνυμη πορεία μας, βαφτίστηκε!
Και το όνομα αυτής: Ρέον Θέατρο.
Είναι λοιπόν παλιό το Ρέον μας, αλλά βαφτισμένο μόλις 7 χρόνια. Σημαντικές τώρα δημιουργίες… Πρώτη θα πω τη Σταχτοπούτα.
Επειδή έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια από όταν παίχτηκε. Και μετά θα βάλω την Ώρα του Διαβόλου (Φ.Πεσσόα) , τη Μαγεμένη Ψυχή (Ρ.Ρολλάν), το Αηδόνι του Αυτοκράτορα (Χ.Κ. Αντερσεν) και σημαντική είναι σίγουρα και η τωρινή μας παράσταση “Dark Romance + Εντγκαρ Άλλαν Πόε” καθώς είναι κάτι τόσο διαφορετικό που μας αλλάζει, μας εξελίσσει μέρα με τη μέρα.
Και το ίδιο θα ήθελα να συμβεί και στους θεατές.
 
Tι σημαίνει για εσάς ρομαντισμός και πως τον εκφράζετε;
Ο ρομαντισμός είναι όλη αυτή η πάλη. Με τη φύση, με τον Εαυτό, με την Κοινωνία. Δύσκολα πράγματα. Αλλά δεν σταματάμε. Προχωράμε, διότι έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Κάτι την σπρώχνει να προχωρά και να προχωρά…
Πώς το εκφράζω…Θα ήθελα να απαντούσα με λουλούδια και ποιήματα και μουσική και χορό… Αλλά τελικά μάλλον έτσι το εκφράζω…
Γι αυτό και όλα αυτά μαζί στην παράσταση. Για να εκφράσουμε την ένταση, το συναίσθημα. Ο Άνθρωπος, στον Άνθρωπο εκφράζεται με ό,τι έχει στην Ψυχή του.
Εγώ αυτά έχω!!!
Μέσα από την κίνηση, το χορό, την απαγγελία και τη μουσική περιμένουμε
να δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Μπορούμε να έχουμε τη δική σας άποψη για το τι θα δούμε.
Είναι πράγματι κάτι διαφορετικό. Δεν έχει ξαναγίνει.
Η παράστασή μας έχει δύο άξονες:
1) Το κομμάτι το θεατρικό όπου σμίγει ο Λόγος (Ηλίας Γκογιάννος, Ξανθή Ταβουλαρέα) με τη Μουσική (Νίκος Μαϊντάς) και το Χορό (χορογραφία Μαρίζα Βινιεράτου, χορός Ευγενία Σιγαλού).
2) Το κομμάτι το εκπαιδευτικό. Εκεί με τη βοήθεια της Μαρίας Αθανασσέκου (επιλογή έργων τέχνης, συγγραφή κειμένων και σπικάζ), και τη δημιουργία βίντεο του Ζουάν Κούρτις, κάνουμε ένα παράλληλο με τη σκηνική δράση ταξίδι , στον κόσμο του κινήματος του Ρομαντισμού.
Νομίζω πως η σύμπραξη όλων αυτών , η ιδιαίτερη αυτή παράσταση, θα ευχαριστήσει όλες μας τις αισθήσεις, και θα βγούμε από τη θεατρική αίθουσα, κάπως σαν να πετάμε, σαν να περπατάμε λίγο πιο ψηλά απο το συνηθισμένο.
 
Μιλήστε μας για τις πρόβες.
Τι να σας πω για τις πρόβες…
Όλο το καλοκαίρι το περάσαμε σε στούντιο και πρόβες μουσικές (ευχαριστούμε τον Μανώλη Κουτσάκη και το στούντιο «Διαγωγή Κοσμία») και
ανάμεσα σε πίνακες – έργα τέχνης, όπου προσπαθούσαμε να επιλέξουμε, και πόσο δύσκολο να αφαιρέσεις αγαπημένους πίνακες. Και μετά κίνηση, χορός, λόγια… Οι πρόβες, για μένα, είναι λες και σταμάτησε ο χρόνος.
Βρίσκομαι εκεί, και παρατηρώ το τώρα από μακριά.
Περίεργες αυτές οι πρόβες. Παράλληλες με τη ζωή…
Μιλήστε μας για τις δυσκολίες που περάσατε για να φτάσετε στο επιθυμητό
αποτέλεσμα.
Πρώτα απ όλα το θέμα. Η Απώλεια. Και ο λόγος του Πόε.
Θανατερά ποιήματα, αυτά θα πούμε. Και πώς να τα πεις, που όλοι μας έχουμε ζήσει απώλειες. Ανθρώπων, εργασιών, σπιτιών, υλικών, άυλων… Κι έπειτα όλα αυτά. Που μεμονωμένα είναι εξαιρετικά (η μουσική, τα έργα, ο χορός) να συνδυαστούν στο Ένα, το Συνεχές.
 Ήταν δύσκολο εγχείρημα, αλλά τώρα που πλησιάζουμε το τέλος, η μορφή που πήρε, είναι πολύ ανώτερη απ ό,τι κι αν υποψιαζόμασταν ότι μπορούσαμε να δημσιουργήσουμε.
Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας για να δει την παράσταση;
Η παράσταση παίζεται στο θέατρο Κνωσός, Πατησίων 195 κ Κνωσού 11, πλ. Αμερικής.
Κρατήσεις γίνονται στο 210 8677070.
Αλλά μπορεί και μέσω facebook να με βρει (Xanthie Tavoularea) και με ένα μήνυμα στο inbox να κρατήσει θέση.
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΘΕΡΜΑ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑ ΚΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
Επιμέλεια ρεπορτάζ :  Sigma  Press  Office

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Skip to toolbar