4.000 καταγγελίες ετησίως στην Ελλάδα για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

By on 19/04/2018

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να κινείται το ηλεκτρονικό έγκλημα στη χώρα μας, με τις καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο να ανέρχονται – κατά μέσο όρο – σε 4.000 ετησίως. Περιστατικά παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, καταγγελίες για εγκλήματα παιδικής κακοποίησης μέσω του Διαδικτύου, αλλά και για οικονομικές απάτες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ανοιχτής Γραμμής “SafeLine” του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι καταγγελίες για οικονομικές διαδικτυακές απάτες αυξήθηκαν το 2017, τάση που συνεχίζεται και το 2018Η γραμμή δέχτηκε 34.590 καταγγελίες στη διάρκεια των 15 ετών λειτουργίας την στην Ελλάδα (2003-2018). Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε το “SafeLine”, τα τελευταία πέντε χρόνια ο ρυθμός κυμαίνεται – κατά μέσο όρο – στις 4.000 σε ετήσια βάση. Από αυτές, οι 13.000 κρίθηκαν από τους νομικούς της γραμμής ότι έχουν εγκληματικό υπόβαθρο και προωθήθηκαν είτε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος), είτε στις ευρωπαϊκές (Europol).

Οι περισσότερες καταγγελίες, που δέχτηκε η γραμμή, αφορούν σε περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων και επικοινωνιών (39%). Ακολουθούν τα εγκλήματα παιδικής κακοποίησης (21%), που είναι και το κύριο αντικείμενο των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών του INHOPE και οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες (21%). Στην τρίτη θέση έρχονται τα περιστατικά ρητορικής μίσους και εκφοβισμού (14%) και ακολουθούν τα περιστατικά βίας και απειλών στο Διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτη άνοδος καταγράφεται στις καταγγελίες για οικονομικές διαδικτυακές απάτες το έτος 2017, τάση που – όπως δείχνουν τα στοιχεία – συνεχίζεται και το 2018. Για το έτος 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018, από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν ως παράνομες, το 56% αφορά καταγγελίες για απατηλές αλλά δελεαστικές διαφημίσεις προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές που εντοπίστηκαν, κυρίως, στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.


Προσωπικά δεδομένα
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2010-2011, οπότε και άρχισε η χρήση των κοινωνικών δικτύων από το ευρύ κοινό, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Με την ενεργοποίηση σχετικών εργαλείων αναφοράς από τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, ο αριθμός των καταγγελιών βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Στο μεταξύ, τα περιστατικά ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο παρουσίασαν μια εκρηκτική αύξηση κατά το έτος 2010, ενώ και το 2015 οι σχετικές καταγγελίες έφτασαν στο 19% του συνόλου των καταγγελιών.

Παιδική κακοποίηση
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι σταθερά ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της SafeLine καταγράφεται στα καταγγελθέντα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια, οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, o INHOPE έλαβε 9.357.240 καταγγελίες για εικόνες παιδικής κακοποίησης, από τις οποίες επεξεργάστηκε και προώθησε προς τις διωκτικές αρχές τις 210.904. Από τις καταγγελίες που έλαβε ο INHOPE, το 75% του παράνομου περιεχομένου σε επίπεδο Ευρώπης απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, συμβάλλοντας δυναμικά με τον τρόπο αυτό στην προστασία των θυμάτων και την εξάλειψη του φαινομένου της ανάρτησης στο Internet περιεχομένου παιδικής κακοποίησης. Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2016 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι  όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Η γραμμή
Ως επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού INHOPE από τις 18 Οκτωβρίου 2005, η πρώτη προτεραιότητα της SafeLine ήταν και είναι η εξάλειψη των εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Μαζί με το SaferInternet4Kids.gr και το Help-line.gr, η SafeLine αποτελεί το Ελληνικό Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που από τον Ιούλιο του 2016 λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Ο ρόλος της είναι διαμεσολαβητικός μεταξύ χρηστών του διαδικτύου και διωκτικών αρχών σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ έχει αναπτύξει παράλληλα συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και με διαχειριστές των κυριότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τις καταγγελίες των χρηστών που δέχεται για την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του Διαδικτύου.

sepe.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: