Να ενοικιάσω το διαμέρισμά μου ή όχι;

By on 25/10/2012
ENOIKIAZETAI

Καθώς οι λογαριασμοί και τα χαράτσια πνίγουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων

πολλοί από αυτούς αναρωτιούνται:


« τελικά, με συμφέρει να ενοικιάσω το ακίνητό μου

ή είναι καλύτερα να το αφήσω… κλειστό;»

alt

Το ακίνητο που αποκτήσατε με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής προκειμένου να έχετε ένα συμπληρωματικό εισόδημα
δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Ο ενοικιαστής, είτε χρωστάει, είτε εγκαταλείπει απροειδοποίητα, είτε ζητάει επίμονα μείωση μισθίου,
είτε προκαλεί ζημιές στο ακίνητο.
Η εφορία από την άλλη, έχει βάλει το μακρύ της χέρι και στις δύο σας τσέπες: ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρος εισοδήματος, συμπληρωματικός φόρος ακινήτων, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου.
Μήπως σας συμφέρει περισσότερο να κρατήσετε το διαμέρισμα κλειστό;

Τι σημαίνει «κλειστό»;

«Κλειστό» θεωρούμε ένα διαμέρισμα όταν έχει δύο χαρακτηριστικά:
Δεν χρησιμοποιείται κάτι που πρέπει να αποδεικνύεται με τους μηδενικούς λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ)
Δεν ηλεκτροδοτείται, δηλαδή έχει ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του διακοπή μέσω της ΔΕΗ.

Τι θα συμβεί αν κλείσετε ένα διαμέρισμα;

Από τη στιγμή που ένα διαμέρισμα «κλείνει» υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στους φόρους όσο και στις επιβαρύνσεις που επιφέρει η ιδιοκτησία ενός ακινήτου. Μην περιμένετε όμως ότι θα γλιτώσετε από τα πάντα. Από τον κατάλογο που ακολουθεί,  θα συνειδητοποιήσετε ότι φόροι επιβάλλονται και στα κλειστά διαμερίσματα

ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών)

Ο νόμος για το λεγόμενο «χαράτσι μέσω ΔΕΗ» είναι πολύ συγκεκριμένος. Για το έτος 2012, θα επιβαρυνθούν όλα τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνταν την 31η Μαρτίου 2012. Επομένως, οποιαδήποτε κίνηση διακοπής της ηλεκτροδότησης αυτή τη στιγμή προκειμένου να μην καταβληθεί το ΕΕΤΗΔΕ, είναι μάταιη.

Τεκμήρια

Μπορούμε να απαλλαγούμε από το τεκμήριο, απλώς και μόνο εμφανίζοντας μηδενικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ στη φορολογική μας δήλωση. Βέβαια, αν ενοικιάζουμε το ακίνητο και πάλι δεν έχουμε τεκμήριο καθώς αυτό μας επιβαρύνει μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούμε για την κάλυψη των στεγαστικών μας αναγκών.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

Στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας το κάθε ακίνητο προστίθεται στη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου και επιβαρύνεται με φόρο. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της περιουσίας, τόσο υψηλότερος είναι και ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου. Από τον ΦΑΠ δεν απαλλάσσεται κανένα ακίνητο είτε είναι κλειστό είτε όχι. Είτε ενοικιάζεται είτε όχι.

Δημοτικά τέλη

Αν διακόψεις την ηλεκτροδότηση του ακινήτου, η ΔΕΗ σταματάει να στέλνει λογαριασμό κάτι που σημαίνει ότι δεν πληρώνεις και τα τέλη που ενσωματώνονται στον λογαριασμό (δημοτικά τέλη, τέλος υπέρ τα ΕΡΤ κλπ). Βέβαια, από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ξανασυνδέσετε το ρεύμα, θα πληρώσετε ένα σημαντικό ποσό στη ΔΕΗ ως τέλος επανασύνδεσης. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνήσετε αν αυτά που θα γλιτώσετε από τα δημοτικά τέλη, είναι περισσότερα ή λιγότερα από τα τέλη επανασύνδεσης. Βέβαια, αν ενοικιάσετε το διαμέρισμα, και πάλι δεν θα πληρώνετε δημοτικά τέλη, καθώς αυτά θα επιβαρύνουν τον ενοικιαστή

Κοινόχρηστα

Οι ιδιοκτήτες των κλειστών διαμερισμάτων ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να πληρώνουν προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων ενοίκων. Κανονικά, για να έχει απαλλαγή ή ελάφρυνση ένα κλειστό διαμέρισμα από τα κοινόχρηστα, θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αν δεν υπάρχει, και ο ιδιοκτήτης του κλειστού διαμερίσματος θα πρέπει να συνεισφέρει. Όταν το ακίνητο είναι ενοικιασμένο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: τα κοινόχρηστα τα πληρώνει ο ενοικιαστής.

Συμπέρασμα: Από την ανάλυση που προηγήθηκε, το συμπέρασμα είναι σαφές: Το να παραμείνει ένα διαμέρισμα κλειστό, δεν σημαίνει ότι και τα έξοδα του ιδιοκτήτη μηδενίζονται (αντιθέτως, το μόνο που μηδενίζεται είναι το εισόδημα από ενοίκια). Και για το κλειστό διαμέρισμα, ο ιδιοκτήτης θα εξακολουθήσει να πληρώνει κοινόχρηστα, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ. Από την άλλη, αν το διαμέρισμα ενοικιαστεί, η εφορία θα φροντίσει να «δημεύσει» ακόμη και πάνω από το 50% του εισοδήματος μέσω των διάφορων φόρων. Βέβαια, στην τσέπη του ιδιοκτήτη, θα απομείνει τουλάχιστον το μισό ετήσιο εισόδημα από τα ενοίκια. Αν αυτό υπερβαίνει τις πιθανές ζημιές από τις φθορές που θα ενδεχομένως να υποστεί το ακίνητο, τότε η λύση της ενοικίασης είναι προτιμότερη από το να μείνει το ακίνητο κλειστό.
imoney.gr

————————————-

 

Lena
magazino

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: