Συσκευασίες τροφίμων που τρώγονται! Πλαστικό τέλος;

By on 24/09/2012

altΤην ευκαιρία να μειώσουμε τις καταναλώσεις σε πλαστικό προσφέρει η νέα εφεύρεση WikiCell.

Πρόκειται για μια μορφή βρώσιμου φλοιού για υγρά, ρευστά ή και στέρεα φαγητά. Έχει ακριβώς το ρόλο που έχει το περίβλημα του πορτοκαλιού και το εξωτερικό μέρος της καρύδας, με τη μόνη διαφορά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να φαγωθεί.

Σύσταση

Την βρώσιμη μορφή φλοιού ανακάλυψε ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Έντουαρτς και αποτελείται από δύο στρώματα. Το πρώτο στρώμα του φλοιού είναι κατασκευασμένο από  τρία κύρια συστατικά: μικροσκοπικά φυσικά σωματίδια τροφίμων, όπως σοκολάτα, φρούτα, και ξηροί καρποί,  ένα θρεπτικό ιόνπαρόμοιο με το ασβέστιο και ένα φυσικό μόριο όπως η χιτοζάνη ή άλλα που προέρχονται από φύκια. Με την μίξη αυτών των τριών δημιουργείται ένα ηλεκτροστατικό τζελ που διατηρεί το νερό μέσα στο φαγητό. Το δεύτερο στρώμα είναι ένα προστατευτικό περίβλημα  το οποίο μπορεί να είναι 100% βρώσιμο ή πλήρως βιοδιασπώμενο. Το  βρώσιμο περίβλημα παράγεται από ισομαλτιτόλη (ένα είδος γλυκαντικού) και ταπιόκα. Στη συνέχεια αυτό το «κελί» μπορεί να γεμιστεί από γεύσεις όπως χυμό πορτοκαλιού, κρασί, γιαούρτι ή σοκολάτα.

Περιβαλλοντικά ωφέλιμο

Ο καθηγητής Έντουαρτς είναι πολύ αισιόδοξος για το προϊόν και όπως αναφέρει:«Συντομα, θα βρίσκουμε τα WikiCells σε εστιατόρια ως στοιχεία καινοτομίας».Όραμά του βέβαια είναι να παράγει ένα μηχάνημα παραγωγής WikiCell  που θα επιτρέπει στον κόσμο να κατασκευάζουν μόνοι τους βρώσιμα δοχεία για τρόφιμα και υγρά χωρίς να έχουν την ανάγκη της χρήσης πλαστικού. Δεν είναι τυχαίο μόνο το 2010 στις ΗΠΑ, πετάχτηκαν 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στα σκουπίδια. Η ανακάλυψη αυτή λοιπόν θα βοηθούσε πολύ στην καταπολέμηση των ρύπων. Πρόκειται για την πρώτη φθηνή και σταθερή κατασκευή για αντικατάσταση του πλαστικού.

Τα WikiCells στο εμπόριο

Συσκευασίες τροφίμων που τρώγονται! Τέλος στο πλαστικό;Τα WikiCells που περιέχουν υγρό μπορούν να καταναλωθούν με πληθώρα τρόπων.

Εάν έχουν μορφή σταφυλιού απλά το τρώτε. Εάν είναι μεγαλύτερο, όσο ένα πορτοκάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι. Το πρώτο προϊόν που θα διαφημιστεί βέβαια θα είναι το παγωτό WikiCell και θα πωληθεί σε περίβλημα από ταπιόκα (αμυλούχο προϊόν που παράγεται από αποξηραμένες ρίζες).

Οι σκέψεις για τις γεύσεις παγωτού είναι με σορμπέ μάνγκο ή κρέμας με κομμάτια σοκολάτα. Το συγκεκριμένο είδος παγωτού θα τεθεί σε κυκλοφορία σε εργαστήριο τροφίμων στο Παρίσι. Στα άμεσα σχέδια των υπευθύνων, είναι από τις αρχές του 2013, να συνεργαστούν με γνωστές εταιρείες ποτών και τροφίμων.

flowmagazine

Lena

magazino



One Comment

  1. mmingos

    26/11/2012 at 10:34

    Εκπληκτικό… το θέμα σε όλα αυτά βέβαια είναι το τελικό κόστος για να ενσωματωθεί στην παραγωγή.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: