Οι εντυπωσιακότερες κερδοσκοπικές κινήσεις

By on 01/09/2012


Οι traders που έγραψαν ιστορία και «κέρδισαν» την αγορά με εντυπωσιακές επιδόσεις σε περιόδους αναταράξεων. Πως προέβλεψαν μεγάλες κρίσεις και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

 
altΜερικές φορές, η επενδυτική κοινότητα μοιάζει να λειτουργεί βασισμένη στην υπόθεση ότι ο κόσμος των χρηματαγορών ξεκίνησε το 1929, με το Κραχ στη Wall Street -ή τουλάχιστον ότι οι όποιες χρηματιστηριακές ανθήσεις, «βουτιές» ή κερδοσκοπίες πριν από το 1929 δεν έχουν μεγάλη σχέση με τον επενδυτή τού σήμερα.

Κι όμως, οι τακτικές του παρελθόντος, που εφευρέθηκαν κυρίως σε περιόδους κρίσης και έντονων αναταράξεων ή ιστορικών γεγονότων, δείχνουν ότι το μόνο που αλλάζει σήμερα είναι η πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών εργαλείων.

«Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι», έχει πει πολύ εύστοχα ένας εκ των κορυφαίων επενδυτών, ο Warren Buffett. Ωστόσο, ο Buffett απευθυνόταν στις επενδυτικές πρακτικές και στην πιθανότητα επανάληψής τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορεί να μάθει κανείς εξετάζοντας τα τελευταία 300 χρόνια των επενδυτικών «θαυμάτων»…

alt


Henry Hoare (1677-1725) 
Απέφυγε επιτυχώς τη «φούσκα της south sea company»

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος συμμετείχε εν αγνοία του σε μια από τις, όπως αποδείχθηκε, μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές γκάφες όλων των εποχών, η C. Hoare & Co. (την οποία διοικούσε ο Henry Hoare) κέρδισε 20.000 δολάρια (περίπου 4.700 ουγκιές χρυσού) σε διάστημα 6-7 μηνών. Η South Sea Company ήταν μια βρετανική εταιρεία συμμετοχών, που ιδρύθηκε με σκοπό τη μείωση του δημόσιου χρέους και είχε μονοπώλιο στις εμπορικές συναλλαγές με τη Νότια Αμερική.

Όταν ιδρύθηκε, η Βρετανία είχε εμπλακεί στον πόλεμο της Ισπανίας και η Ισπανία είχε τον έλεγχο της Νότιας Αμερικής. Συνεπώς, δεν υπήρχε καμία ρεαλιστική προοπτική για την εταιρεία να εκμεταλλευτεί το μονοπώλιο. Η μετοχή, ωστόσο, εκτινάχθηκε, καθώς η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητες μείωσης του χρέους και έφτασε σε υψηλό το 1720, πριν καταρρεύσει λίγο αργότερα, για να γίνει γνωστή ως η «Φούσκα της South Sea». Η ιδιωτική τράπεζα C. Hoare & Co. λειτουργεί μέχρι σήμερα και το αξιοσημείωτο είναι ότι συνεχίζει να χρηματοδοτείται πλήρως από την οικογένεια Hoare σε απεριόριστη βάση.


alt


Paul Tudor Jones (1954-) 
Σόρταρε τη «Μαύρη Δευτέρα»

Ο Jones έχτισε την περιουσία του σορτάροντας μετοχές πριν από το Κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987. Όπως παρουσιάζεται στην ταινία του 1987 «Trader», ο Jones φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τεχνική ανάλυση και συγκρίνει ιστορικά στοιχεία γραφημάτων του S&P για να προβλέψει το επερχόμενο Κραχ. Αν και συνεχίζει να έχει καλές επιδόσεις με τον δικό του επενδυτικό όμιλο, Tudor Investment Corp., ο Jones προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχουν φήμες ότι αγόρασε όλα τα αντίγραφα της ταινίας, αν και το βίντεο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.


 

alt

Jacob Michael (1894-1979)

Έκανε περιουσία κατά τον υπερπληθωρισμό στη δημοκρατία της Βαϊμάρης

Ο Εβραίος από τη Φρανκφούρτη Jacob Michael λέγεται ότι συγκέντρωσε μια τεράστια περιουσία την περίοδο της υποτίμησης του γερμανικού Papiermark. Ωστόσο, σε αντίθεση με όσους τον έχουν επισκιάσει στα ιστορικά βιβλία, έμεινε στην ιστορία. Ο Michael είχε προβλέψει την περίοδο σταθεροποίησης και υιοθέτησε αντίθετη στάση από αυτούς που πωλούσαν τις μετοχές τους. Έτσι, όταν η ζήτηση για πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα ανέκαμψε, βρέθηκε με τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δάνειζε με πολύ υψηλά επιτόκια.



alt
Michael Steinhardt (1940)
Αγόρασε αμερικανικά ομόλογα όταν οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών, το 1981

Σε μια περίοδο που η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινασσόταν στο υψηλό μιας ολόκληρης γενιάς, το 15%, το 1981, ο Michael Steinhardt είχε μια θέση «long», με μόχλευση 4 προς 1 σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ. Ο Steinhardt, ο οποίος θεωρούνταν χρηματιστής, διατήρησε τη συγκεκριμένη θέση για 2-3 χρόνια, παρά τα τρομερά παράπονα που δεχόταν από τους γύρω του.

 

 


altJohn Templeton (1912-2008)
Αγόρασε τα «κατακάθια» του χρηματιστηρίου το 1939

Το 1939, ο John Templeton κάλεσε τον χρηματιστή του και του έδωσε μια ιδιόμορφη εντολή. Να αγοράσει όποια μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από το 1 δολάριο στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια. Αφού αντέδρασε, ο χρηματιστής τον ενημέρωσε έπειτα από λίγο ότι ολοκλήρωσε την αγορά όλων των μετοχών κάτω του 1 δολαρίου που δεν ήταν χρεοκοπημένες. Και ο Templeton απάντησε: «Τις θέλω όλες. Μέχρι την τελευταία, πτωχευμένη και μη». «Βγήκε» έπειτα από τέσσερα χρόνια, αφού τετραπλασιάστηκε η αρχική επένδυση των 10.000 δολαρίων.

 

 


alt
James Keene (1838-1913) 
Αγόρασε στον «πάτο» της προγενέστερης «μεγάλης ύφεσης»

Τρία χρόνια μετά τον Πανικό του 1873,ο James R. Keene αποφάσισε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να σαλπάρει για την Ευρώπη για διακοπές διαρκείας. Όμως, με το που έφτασε στην πόλη, παρατήρησε ότι οι τιμές των μετοχών βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ανάλογα με αυτά κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πανικού, και συνειδητοποίησε ότι είχε μια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας των 4 εκατ. δολαρίων, για να αγοράσει σχεδόν όλα τα «βαριά» χαρτιά της αγοράς. Ξεκίνησε το ταξίδι του έπειτα από 2-3 χρόνια, όντας πλουσιότερος κατά περίπου 10 εκατ. δολάρια.

 

 

altJacob Little (1797-1865) 
Σόρταρε τον πανικο του 1837

Κατά τη διάρκεια της πιο βαθιάς, ίσως, περιόδου αποπληθωρισμού στην αμερικανική ιστορία (σχεδόν όλες οι αμερικανικές τράπεζες κατέρρευσαν), η «Μεγάλη Αρκούδα» της Wall Street, ο Jacob Little, σόρταρε κι επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι αξίες των μετοχών σχεδόν μηδενίστηκαν. Αυτή η φαινομενικά συνηθισμένη κερδοσκοπική κίνηση ήταν εντυπωσιακή για το 1837 – τίποτα παρόμοιο δεν είχε γίνει μέχρι τότε. Με αυτήν την κίνηση το όνομα του Little έμεινε στην ιστορία των χρηματαγορών, ενώ έθεσε και τις βάσεις για τις επόμενες γενιές των «αρκούδων» κι έχτισε τον πυρήνα μιας τεράστιας περιουσίας. Ο Jacob Little έφερε, επίσης, το προσωνύμιο «Γριά Αρκούδα» και «Ναπολέων της Wall Street», ενώ θεωρείται ο άνθρωπος που ανακάλυψε τις ανοιχτές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τα μετατρέψιμα ομόλογα. Ο Little έχασε όλη του την περιουσία κατά τον εμφύλιο πόλεμο και πέθανε πάμπτωχος.

alt
George Soros (1930-) 
«ο άνθρωπος που πτώχευσε την Τράπεζα της Αγγλίας»
Ο George Soros είναι γνωστός για πολλά πράγματα. Είναι δισεκατομμυριούχος επενδυτής, φιλάνθρωπος και πρόεδρος του Soros Fund Management. Παρ΄ όλα αυτά, η καλύτερη στιγμή του ήταν το 1992, όταν προέβλεψε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα υποτιμούσε το νόμισμα της και προχώρησε σε ανοιχτή πώληση στερλινών αξίας 10 δισ. δολαρίων. Από τότε έμεινε στην
ιστορία ως ο «άνθρωπος που πτώχευσε την Τράπεζα της Αγγλίας».

 

 

altJesse L. Livermore (1877-1940)
Σόρταρε τον πανικό του 1907

Ο «Βουτιάς», Jesse Lauriston Livermore, έχει μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανέμενε το Κραχ του 1929 στη Wall Street. Ωστόσο, ίσως η πιο εμπνευσμένη στιγμή του ήταν στον Πανικό του 1907, όταν προχώρησε σε μαζικές ανοιχτές πωλήσεις, τη στιγμή που η αγορά σημείωσε «βουτιά» 50% από το ζενίθ στο ναδίρ. Τη συγκεκριμένη περίοδο λέγεται πως η J.P. Morgan τού έστειλε επιστολή ζητώντας του να σταματήσει να πουλά – ο Morgan φοβόταν ότι θα μπορούσε να «οδηγήσει σε πτώχευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο Livermore θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους traders όλων των εποχών. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ατάκες του είναι: «Υπάρχει μόνο μία οπτική για το χρηματιστήριο και αυτή δεν είναι ούτε η “bull” οπτική ούτε η “bear” οπτική, αλλά η σωστή οπτική».

alt
Kyle Bass (1969-) 
«Επιβίωσε» στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ενώ περνά με επιτυχία την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Πραγματική αυθεντία της ασύμμετρης αντιστάθμισης κινδύνου, ο Kyle Bass προέβλεψε με επιτυχία τόσο την κρίση των «subprime» στις ΗΠΑ όσο και την ευρωπαϊκή κρίση κρατικού χρέους .Ίδρυσε τη Hayman Capital Management L.P. το 2005, ενώ πρόσφατα παρατήρησε: «Νομίζω ότι όλη η ασυμμετρία του κόσμου βρίσκεται στην Ιαπωνία». Λίγους μήνες πριν, ο Kyle Bass κατηγόρησε τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο για την επέκταση της προσφοράς χρήματος κατά 15 τρισ. δολάρια, όπως ο ίδιος εκτίμησε, τα τελευταία πέντε χρόνια. Τον περασμένο Απρίλιο τάχθηκε υπέρ της ανόδου του χρυσού, επικαλούμενος τους αυξανόμενους κινδύνους, λόγω κρατικών ελλειμμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

alt
Bernard «Sell ΄em Ben» Smith (1888-1961) 
Σόρταρε τo κραχ της wall street

Ο Bernard Smith απέκτησε το ψευδώνυμό του, όταν φώναξε: «Να τις πουλήσετε! Δεν αξίζουν τίποτα!», εισερχόμενος στο γραφείο του στη Wall Street κατά το Κραχ του 1929. Αφού αντέστρεψε τις «long» τοποθετήσεις του την τελευταία στιγμή, κατόρθωσε να κερδίσει 10 εκατ. δολάρια (περίπου 480.000 ουγκιές χρυσού σε επίσημες τιμές εξαγοράς). Στη συνέχεια προχώρησε στην πρόβλεψη για την υποτίμηση του δολαρίου το 1934, αγοράζοντας χρυσό. Όπως το έθεσε ο ίδιος: «Πείτε τους ότι πλέον είμαι “ταύρος” – αλλά για τον χρυσό».

alt
Charles Yerkes (1837-1905) 
Σόρταρε τον πανικό του 1873

Ο γεννημένος στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ Charles T. Yerkes ήταν από μικρός στα βάσανα. Ίδρυσε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία στην τρυφερή ηλικία των 22 ετών και απέκτησε φήμη στα 29, όταν πούλησε ομόλογα της Φιλαδέλφεια στην ονομαστική αξία, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύονταν στα 65 σεντς. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του δημιουργήθηκε έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τη φυλακή (λόγω χρεών).Έχοντας πάρει το μάθημά του από την ανοησία της επιθετικής συμπεριφοράς του κατά τη φωτιά του Σικάγο το 1871, αναγνώρισε και σόρταρε τον Πανικό του 1873 -κερδίζοντας 1 εκατ. δολάρια.
capital.gr

Lena

magazino

περισσότερα θέματα > ΕΔΩ <


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: