Μην ανησυχείς τόσο, θα γεράσεις πριν την ώρα σου!

By on 18/07/2012

Όσοι ανησυχούν πολύ και αδικαιολόγητα μπορεί να γεράσουν πρόωρα, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital.

 

alt
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 5.000 γυναίκες, ηλικίας 42 έως 69 ετών, και διαπίστωσαν ότι όσες έχουν φοβίες (όπως π.χ. για τα πλήθη, για το ύψος) είχαν και πιο κοντά τελομερή σε σύγκριση με τις πιο ήρεμες γυναίκες.

Τα τελομερή έχουν παρομοιαστεί με τις άκρες των κορδονιών που τα εμποδίζουν να φθαρούν. Βρίσκονται στις άκρες των χρωματοσωμάτων και το μήκος τους έχει συσχετιστεί με τη γήρανση των κυττάρων. Τα κοντά τελομερή έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων, άνοιας και θνησιμότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες με έντονες φοβίες το μήκος των τελομερών ήταν πιο μικρό σε σχέση με τις πιο ήρεμες γυναίκες.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η διαφορά στο μήκος των τελομερών μεταξύ των γυναικών που έχουν υπερβολικές φοβίες και εκείνων που δεν έχουν «προσθέτει» στις πρώτες έξι επιπλέον χρόνια. Με άλλα λόγια, τις κάνει να φαίνονται έξι χρόνια μεγαλύτερες.

 

 

vita

 

Lena


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: