Οι εταιρίες με ανθελληνική συμπεριφορά

By on 13/06/2012

 

altΔιεθνή Media και πάσης φύσεως αναλυτές συνεχίζουν τη συγγραφή σεναρίων για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και για την επόμενη μέρα τόσο για τη χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.


Το Reuters σε τελευταίο δημοσίευμά του προβλέπει σκηνικό Αργεντινής στην Ελλάδα, με πλιάτσικο σε καταστήματα και κοινωνική εξέγερση.


Σύμφωνα με το Reuters, μία σειρά πολυεθνικών εταιρειών με καταστήματα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα- ειδικά για τα πλέον εφιαλτικά. Οι πληροφορίες του Reuters για μια σειρά πολυεθνικών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καθώς όπως προκύπτει εταιρίες όπως η Diageo αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις τράπεζες και την αγορά, ενώ παράλληλα περικόπτουν τις δαπάνες τους.

 

Η απόσυρση ρευστότητας από την Ελλάδα και η διοχέτευση στο εξωτερικό σε μια τόσο κρίσιμη φάση εγείρει μείζον θέμα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, ενώ και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποσύρονται τα κεφάλαια.

Η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Dixons (έχει τον Κωτσόβολο) αφιερώνει άφθονο χρόνο το τελευταίο διάστημα προκειμένου να ασφαλίσει με ισχυρά ρολά τα περίπου 100 καταστήματα της ανά την Ελλάδα.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σεμπάστιαν Τζέιμς, λέει ότι “αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να μοιάζει κινδυνολογικός, ωστόσο είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι”.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι διευθυντές πολλών εταιρειών ανά την Ευρώπη. “Όσο δυσχεραίνει η κρίση στην Ελλάδα, τόσο οι εταιρείες προετοιμάζονται για όλα- από την κοινωνική αναταραχή έως την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος”, τονίζει το δημοσίευμα.

 

Το Reuters σημειώνει ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, οι διεθνείς εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα μεταφέρουν καθημερινά τα χρήματα τους εκτός της χώρας, κόβουν τα χρέη, σταματούν τις σχέσεις τους με κακοπληρωτές πελάτες και ετοιμάζονται για μία ενδεχόμενη μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή.

 

Ο Σ. Τζέιμς αναφέρει ότι η Dixons διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει κλείσιμο των καταστημάτων της για ένα διάστημα προκειμένου -όπως λέει- να προστατευτεί η εταιρεία από την απειλή της κοινωνικής αναταραχής και να προετοιμαστεί για τη μετάβαση στη δραχμή.

 

Η Diageo, η μεγαλύτερη εταιρεία οινοπνευματωδών στον κόσμο, η οποία βρίσκεται πίσω από το Johnnie Walker και τη Smirnoff, περιέκοψε τη διαφημιστική της δαπάνη στην Ελλάδα, μείωσε τα επίπεδα των αποθεμάτων της, και βγάζει εκτός χώρας το ρευστό της, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία της για την πτώση στις πωλήσεις της στη χώρα μας.

 

Το Reuters σημειώνει ότι τα στελέχη της Diageo έχουν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να μειώσουν την έκθεση της εταιρείας στην Ελλάδα, να προστατεύσουν τις υπάρχουσες πωλήσεις εστιάζοντας στο δικό τους δίκτυο διανομής, ενώ έχουν αποφασίσει να διακόψουν την παροχή προϊόντων τους σε μικρότερα μπαρ, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε μεγάλα ξενοδοχεία και clubs.

 

Η ζοφερή εικόνα για τα μελλούμενα στη χώρα μας συνεχίζεται στο δημοσίευμα του Reuters. Στο Λονδίνο, η Συνομοσπονδία Εμπορίου επισημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα οφείλουν τα λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως το να ζητούν μετρητά κατά την παράδοση των προϊόντων τους και έγγραφες συμβάσεις πώλησης σε άλλο νόμισμα- σε λίρες ή δολάρια.

Η KPMG, από την πλευρά της, εκτιμά ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος του τουρισμού και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Οι επιτελείς της BMW, σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζουν ότι είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, έχοντας ήδη δει μία κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις τους στη χώρα μας.

Ο υπεύθυνος των διεθνών πωλήσεων, Ίαν Ρομπέρτσον, τονίζει ότι η εταιρεία είναι εξαιρετική στην ανάλυση των σεναρίων. Επ’ αυτού εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι “το ευρώ έχει μέλλον ακόμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα παραμείνει με την υπάρχουσα δομή”.

Το πρακτορείο Τουρισμού TUI AG έχει λάβει μέτρα ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ζήτησε από τους ξενοδόχους να υπογράψουν νέα συμβόλαια ώστε να τους πληρώνει σε δραχμές με τη συναλλαγματική ισοτιμία που θα αποφασίσει η κυβέρνηση, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Επίσης έχει έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μετακινήσει τους πελάτες της σε άλλους προορισμούς, στην περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές.

 

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες GlaxoSmithKline και Roche βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές προετοιμάζοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μην σταματήσει η εισαγωγή φαρμάκων σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

 

 

sofokleousin.gr

 

Lena


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: