Απαγορευμένα λόγια

By on 30/03/2012

alt Λέξεις όπως χορός, γενέθλια, φτώχεια

κόβονται από τα δημοτικά σχολεία της Νέας Υόρκης!

 

Η λέξη «δεινόσαυρος» απαγορεύεται, για να μην προσβληθούν αυτοί που πιστεύουν στη δημιουργία ως αρχή του κόσμου – ένας από τους οποίους μάλιστα, ο Ρικ Σαντόρουμ, θέλει να εκλεγεί φέτος στον Λευκό Οίκο.

 

Απαγορεύεται επίσης η λέξη «dancing» επειδή φέρνει στον νου σέξι κινήσεις, καλύτερα να χρησιμοποιείται η λέξη μπαλέτο.

Απαγορεύεται ακόμη και η λέξη «γενέθλια»: οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν τα γιορτάζουν και μπορεί να πληγωθεί η ευαισθησία κάποιου νεαρού πιστού τους. Καλωσήρθατε στην πιο πολιτικά ορθή τάξη του κόσμου, όπου η φροντίδα να μην προσβληθεί κανένας αγγίζει τα όρια του γελοίου.

 

Φροντίζει γι’ αυτό η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης, η οποία υιοθέτησε για τα δημόσια δημοτικά σχολεία έναν κατάλογο με λέξεις που πρέπει να αποφεύγονται στις εξετάσεις των μαθητών επειδή μπορεί «να δείχνουν προκατάληψη» ή να τους «προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα».

 

Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ.

 

Ο κατάλογος με τις απαγορευμένες λέξεις (50 τον αριθμό) είναι η τελευταία «τρέλα» της πολιτικής ορθότητας στην αμερικανική μεγαλούπολη.

 

Αν βγάλουμε από τη μέση τις πιο αμφιλεγόμενες λέξεις, πώς θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις γνώσεις των παιδιών μας, ρωτάνε οι ειδικοί.

Δεν πρέπει χρησιμοποιείται η λέξη «φτώχεια», επειδή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία τον μαθητή με άνεργο μπαμπά.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε η λέξη «διαζύγιο», επειδή μπορεί να κάνει τους μικρούς να αναβιώσουν ένα οικογενειακό σοκ.

 

Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε η λέξη «δουλεία», επειδή μπορεί να προσβάλει την ευαισθησία των μικρών Αφροαμερικανών.

Δεν υπάρχει θέση ούτε για τον καημένο τον ΕΤ, διότι η λέξη «εξωγήινος» μπορεί να διαταράξει τη φαντασία των πιο ευαίσθητων…

 

Ακούγονται εξωπραγματικές, όμως οι παραπάνω οδηγίες είναι όλες γραμμένες στην επιστολή που η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης έστειλε στις εταιρείες που συντάσσουν τα τεστ (στα αγγλικά, τα μαθηματικά, τις φυσικές και τις κοινωνικές επιστήμες) στα οποία υποβάλλονται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο οι μαθητές των δημόσιων δημοτικών σχολείων για να εκτιμηθεί η πρόοδός τους.

 

Η «Νιου Γιορκ Ποστ», που αναφέρθηκε πρώτη στο θέμα, επισήμανε πως η απαγόρευση χρήσης ορισμένων λέξεων στις εξετάσεις είναι συνήθης διαδικασία, όμως ο κατάλογός τους στη Νέα Υόρκη είναι διπλάσιος απ’ ό,τι σε άλλες πόλεις.

 

tanea.gr

 

 

Lena 


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: