Φωτοανάγνωση: Μια απλή φόρμουλα για μυαλό ξυράφι

By on 25/03/2012


alt  Μάθε πώς μπορείς να διαβάζεις

και να απορροφάς την πληροφορία γρήγορα κι εύκολα.

 

Πόσες φορές σου έχει τύχει να στοιβάζονται έγγραφα στο γραφείο σου ή να ψάχνεις για πληροφορίες στον υπολογιστή ενώ ο χρόνος σε πιέζει; Όπως και να το κάνεις ο όγκος των κειμένων είναι τόσο μεγάλος που οι υπερωρίες φαίνεται πως είναι η μόνη λύση. Κι όμως υπάρχει κι άλλη διέξοδος και δεν είναι άλλη από την φωτοανάγνωση!

Η ικανότητα του μυαλού είναι τέτοια που δεν μπορείς καν να φανταστείς! Μάθε πώς μπορείς να διαβάζεις και να απορροφάς τα γραπτά γρήγορα κι εύκολα.

 

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Το 80% του νοήματος ενός κειμένου εμπεριέχεται μόνο στο 20% των λέξεων που διαβάζουμε. Προσπαθώντας λοιπόν να διαβάσουμε αργά και προσεκτικά δίνοντας σε κάθε λέξη ιδιαίτερη βαρύτητα, περιορίζουμε τη φυσική ικανότητα μας να αντλήσουμε πληροφορίες με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Βέβαια, κάθε είδος ανάγνωσης θέλει τον τρόπο της κι αυτό διότι ο στόχος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν πολλοί τύποι ανάγνωσης και κάθε ένας προσφέρεται για διαφορετικούς τύπους υλικού.

4 διαφορετικoί τύποι ανάγνωσης για κάθε ανάγκη

Πριν ξεκινήσεις την ανάγνωση σκέψου αν θέλεις απλώς να κατανοήσεις την κεντρική ιδέα ή αν θες να το «απορροφήσεις» λέξη προς λέξη για να μπορέσεις να επιλέξεις τον σωστό τύπο. Σκέψου ακόμη τον σκοπό της ανάγνωσης αλλά και τον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, ώστε να καταλήξεις στον πιο σωστό τύπο.

1. Αργή ανάγνωση προς τέρψη κι απόλαυση

Είναι ο πιο αργός τύπος ανάγνωσης κι αυτό διότι δεν έχεις λόγο να βιαστείς. Ο στόχος σου δεν είναι άλλος από το να περάσεις την ώρα σου ευχάριστα απολαμβάνοντας την εμπειρία της ανάγνωσης με έναν χαλαρό κι άνετο ρυθμό.

Είτε λοιπόν διαβάζεις περιοδικό πίνοντας τον καφέ σου το Σαββατοκύριακό είτε ξεκοκαλίζεις το νέο λογοτεχνικό best seller ή ακόμη κι αν σερφάρεις στο διαδίκτυο για να μάθεις τα νέα του κους-κους, το μόνο σίγουρο είναι πως έχεις ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου που θέλεις να περάσεις ευχάριστα. Οπότε προς τι η πίεση;

2. Ταχεία ανάγνωση για “ακόνισμα” του μυαλού

Η ταχεία ανάγνωση προϋποθέτει να έχεις βρει τρόπους ώστε να επιταχύνεις τον κανονικό ρυθμό ανάγνωσης.Πρόκειται στην πραγματικότητα για «ακόνισμα» του μυαλού κι εξάσκησή του ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει περισσότερες λέξεις σε σχέση με ότι έχει συνηθίσει.

Μια απλή πρακτική είναι – με τη βοήθεια ενός στυλό ή και δίχως αυτού – να κινείς το χέρι σου κατά μήκος της σελίδας που διαβάζεις, σαν να ακολουθείς το βλέμμα σου όταν διαβάζεις τα γράμματα και τις αράδες. Καθώς επιταχύνεις σταδιακά τον ρυθμό κίνησης του χεριού θα διαπιστώσεις πως θα αυξάνεται και η ταχύτητα ανάγνωσής σου.

Αυτό βέβαια είναι ένα μόνο από τα πολλά τεχνάσματα που μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα ανάγνωσής σου δίχως καμία απώλεια στην κατανόηση.

3. Διαγώνια ανάγνωση για να κερδίζεις χρόνια

Όταν περνάς γρήγορα, με μια διαγώνια ανάγνωση ένα κείμενο, επιτρέπεις στον εαυτό σου να καταλάβει περί τίνος πρόκειται ώστε να αποφασίσεις αν σε ενδιαφέρει να επιστρέψεις σε αυτό ή όχι. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή σίγουρα ο στόχος σου δεν είναι η μάθηση ούτε η βαθύτερη κατανόηση.

Για να το κάνεις τοποθέτησε το χέρι σου στο κέντρο, στο πάνω μέρος της σελίδας και κίνησέ το με μια αργή κίνηση προς τα κάτω. Τα μάτια σου θα ακολουθήσουν την κίνηση και προς έκπληξή σου θα δεις πως θα έχεις προσλάβει το κεντρικό νόημα της παραγράφου. Μόνο όταν κάτι σου τραβήξει την προσοχή θα επιβραδύνεις για να το κατανοήσεις καλύτερα.

4. Φωτοανάγνωση για σωστούς βιβλιοφάγους!

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρεις ένα γενικό νόημα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Paul Scheele μέσω της οποίας μπορείς να επιτύχεις – μετά από εξάσκηση – ταχύτητα ανάγνωσης μέχρι και 65.000 λέξεων ανά λεπτό, 250 φορές δηλαδή περισσότερο από την ταχύτητα του μέσου αναγνώστη.

Η ιδέα πίσω από την φωτοανάγνωση κρύβεται στο ότι το όριο ταχύτητας στη ανάγνωση δεν εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαβάσουμε κάτι αλλά από την προσπάθειά μας να αποκωδικοποιήσουμε την πληροφορία.

Τα μάτια μας έχουν περισσότερους από 260 εκατ. υποδοχείς φωτός ενώ μόνο το 15% αυτών είναι σχεδιασμένοι για να απορροφούν συνειδητά πληροφορίες και να τις διοχετεύουν στο μυαλό. Το υπόλοιπο 85% του οπτικού μας πεδίου, που ονομάζεται περιφερική όραση έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει πληροφορίες πέρα από το συνειδητό.

Αν κάποιος μάθει να παρακάμπτει το συνειδητό αυτό στάδιο της επεξεργασίας κι αποκωδικοποίησης και αφήσει το γραπτό να περάσει κατευθείαν στο ασυνείδητο θα έχει σίγουρα κερδίσει χρόνο και κόπο. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει μάθει τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρει να ενεργοποιήσει την πληροφορία και να την επαναφέρει στο συνειδητό επίπεδο.

Είναι η ίδια λειτουργία με αυτή των κρυμμένων εικόνων που πιθανότατα έχεις δει. Μπορεί αρχικά να βλέπεις κουκίδες ή ένα ασαφές σχέδιο αλλά μετά από μερικά δευτερόλεπτα παρατήρησης το κρυμμένο μήνυμα αποκαλύπτεται ευθύς μπροστά στα μάτια σου.

 

 

womenonly

 

Lena

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: