Φθηνά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες

By on 24/02/2012

ΠΑΤΑΤΕΣΤα «πάνω κάτω» στη λειτουργία της λιανεμπορικής αγοράς και της παρασιτικής δράσης των μεσαζόντων, που λυμαίνονται την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή, φέρνει πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, η οποία τείνει να λάβει υπερτοπική διάσταση, μεταβάλλοντας πιθανώς κατεστημένες καταναλωτικές συνήθειες.

 

Πηγή:imerisia.gr

 

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα όταν η Εθελοντική Ομάδα ανακοίνωσε πως ήρθε σε επαφή με παραγωγό πατάτας από το Νευροκόπι, ο οποίος προτίθεται να διαθέσει μεγάλες ποσότητες προϊόντος, άριστης ποιότητας, προς 0,25 ευρώ/κιλό ή 2,5 ευρώ για τη συσκευασία των 10 κιλών.

 

Η Ομάδα, που δεν διαθέτει οργανωτικές δομές και προεδρείο, αλλά μόνο ισότιμα μέλη, επισήμανε μάλιστα πως θα θέσει σε λειτουργία από τον ιστότοπό της (www.otoposmou.gr), ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για να καταχωρηθούν οι παραγγελίες όσων επιθυμούν να αγοράσουν πατάτες με όριο τα 100 κιλά ανά άτομο. Από την επόμενη της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας και πριν καν καταρτιστεί ο κατάλογος με τις ποσότητες ανά άτομο, εκδηλώθηκε αντίδραση των λιανεμπορικών αλυσίδων του νομού, στο επίπεδο των τιμών.

 

Έτσι ενώ τα σούπερ μάρκετ στην Πιερία πωλούσαν πατάτες προς 0,60-0,70 ευρώ/κιλό, την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, λιανεμπορική αλυσίδα ανακοίνωσε προσφορά για πατάτες Νευροκοπίου προς 0,34 ευρώ/κιλό, επιχειρώντας να «πλαγιοκοπήσει» την κίνηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης.

Εντός των επόμενων ωρών επακολούθησε μπαράζ μειώσεων τιμών απ’ όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του νομού, τα οποία αίφνης άρχισαν να πωλούν τις πατάτες από 0,34-0,39 ευρώ/κιλό, καταδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και τα περιθώρια κέρδους με τα οποία δραστηριοποιούνται, αλλά και τα κόστη, που επωμίζεται ο καταναλωτής, εξαιτίας της δράσης των μεσαζόντων.

Σε 12 ώρες
Οι «εκπλήξεις» όμως από την κίνηση αυτή δεν σταμάτησαν εδώ, αλλά είχαν ακόμη πιο εντυπωσιακή εξέλιξη. Την Τετάρτη τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στο Internet για τις παραγγελίες και μέσα σε 12 ώρες πάνω από 460 άτομα δήλωσαν ότι θέλουν να αγοράσουν πατάτες, καλύπτοντας την ποσότητα των 24 τόνων, για τις οποίες υπήρξε συνεννόηση με τον παραγωγό από το Νευροκόπι. «Η ανταπόκριση των πολιτών είναι τεράστια. Πλήττουμε τους μεσάζοντες μ’ αυτήν την ενέργεια. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε στην Ελλάδα την πατάτα 0,60-0,70 ευρώ/κιλό, όταν από τον παραγωγό φεύγει με 0,12 ευρώ/κιλό και στη Γερμανία 3 κιλά βιολογικές πατάτες κοστίζουν συνολικά 0,89 λεπτά» τονίζει στην «Η» ο εκ των πρωτεργατών δημιουργίας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ηλίας Τσολακίδης. Αύριο το πρωί στην Κατερίνη θα παραδοθούν από τον παραγωγό του Νευροκοπίου οι προσυμφωνημένες ποσότητες στους πολίτες, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία να αγοράσουν.

Αλλα προϊόντα
Όμως θα υπάρξει και συνέχεια, η οποία αφορά στην υλοποίηση και 2ου καλέσματος προς πολίτες-καταναλωτές για ακόμη 24 τόνους πατάτας, αλλά και για προμήθεια σε πολύ χαμηλές τιμές ελληνικού ρυζιού από την κεντρική Μακεδονία. «Δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφωνημάτων από πολλές ανάλογες Εθελοντικές Ομάδες απ’ όλη τη χώρα, οι οποίες θέλουν να τους δώσουμε τη σχετική διαδικτυακή τεχνογνωσία για να προχωρήσουν σε παρόμοια εγχειρήματα. Θεωρώ ότι άτυπα δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο τέτοιων Ομάδων Δράσης», επισημαίνει ο ίδιος.

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: