2ον: Έφεσος – Άγιος Θεολόγος – Θεολόγος – Αγιασολούκ – Σελτσούκ – Η ιστορία της την Μεταχριστιανική εποχή & τα διαχρονικά ονόματα

By on 17/12/2019

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δώσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας αρκετές πληροφορίες για την αρχαία Έφεσο, στην σημερινή δημοσίευση θα αναφερθούμε στην Έφεσο της μεταχριστιανικής εποχής και κυρίως της περιόδου που η πόλη υποβαθμίστηκε λόγω του μεγάλου σεισμού του 614 μ.Χ, μέχρι την εποχή που εκδιώχθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
Σήμερα η Έφεσος μα την ονομασία Σελτσούκ βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΐστρου ,νοτιοανατολικά της Σμύρνης, από την οποία απέχει 56 χιλιόμετρα. Από το Κουσάντασι απέχει 15 χιλιόμετρα βορειανατολικά και από το Αϊδίνιο, 46 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.
Η Νέα πόλη αποτελεί ουσιαστικά την συνέχεια και του βυζαντινού οικισμού του Θεολόγου (ο οικισμός αυτός αναπτύχθηκε γύρω από τον τοιχισμένο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου τη μεσοβυζαντινή εποχή, όταν το λιμάνι της Εφέσου άρχιζε να παρακμάζει λόγω των προσχώσεων του ποταμού Καΐστρου
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922
1480 μ.Χ Στην απογραφή αυτή καταγράφηκαν 300 περίπου Χριστιανοί σε 70 σπίτια και σε 3 συνοικίες (συνολικά ο οικισμός αποτελούνταν από 17 συνοικίες)
1620 μ.Χ Κοντογιάννης αναφέρει άτι το χωριό αυτό είναι ασήμαντο και πτωχικό,κατοικούν μόνο 350 Έλληνες
. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο συνολικός αριθμός των κατοίκων του, μουσουλμάνων και χριστιανών ορθόδοξων,ανερχόταν σε 2.793
Σύμφωνα με το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών υπήρχαν περίπου 200 χριστιανικά νοικοκυριά και 50 μουσουλμανικά, σε άλλο φάκελο όμως αναφέρεται διαφορετικός αριθμός των νοικοκυριών,150 χριστιανικά και 20 μουσουλμανικά.
Μόνο από τον Κιρκιντζέ κατάγονταν 50 οικογένειες Οι υπόλοιποι κάτοικοι κατάγονταν από την Κρήτη, τη Σάμο, τη Ρούμελη, τα Σώκια .
Μετά το 1912 έφτασαν στο Αγιασολούκ Μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Μακεδονία, περίπου 30 οικογένειες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και Τουρκοκρητικοί που ήδη είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή μετά τον διωγμό τους από την Κρήτη. Οι πρόσφυγες έχτισαν στο φρούριο έξω από το χωριό ένα μικρό συνοικισμό τον οποίο ονόμασαν Γιουρούκικα.
Το 1921 μετά την κατάληψη του χωριού από τα Ελληνικά στρατεύματα κατοικούσαν στο Αγιασολούκ 580 Έλληνες,10 Τούρκοι και 10 Αρμένιοι
Για την ίδια εποχή ο Κοντογιάννης περιορίζει σε 350 άτομα τον αριθμό των Ελλήνων κατοίκων
ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Στο Αγιασολούκ υπήρχαν τρεις συνοικίες: ο Απάνω Μαχαλάς, ο Κάτω Μαχαλάς και η συνοικία του Σταθμού. Οι συνοικίες αυτές ήταν αραιοκατοικημένες.

11 ΕΦΕΣΟΣ.jpg

ΟΝΟΜΑΤΑ
– Άγιος Θεολόγος Η πόλη της Εφέσου κατά στην Βυζαντινή εποχή πήρε το όνομα Άγιος Θεολόγος που ήταν η ονομασία του Ιωάννη του Ευαγγελιστή που έζησε για μεγάλο διάστημα στην Έφεσο.
– Θεολόγος Η ονομασία του οικισμού Θεολόγος προερχόταν από την συντόμευση της ονομασίας της πόλης με την αφαίρεση της λέξης Άγιος από την προηγούμενη ονομασία της λέξης Άγιος Θεολόγος .

Αγιασολούκ
Το Αγιασολούκ αποτελεί ουσιαστικά παραφθορά του Ελληνικού ονόματος Άγιος Θεολόγος πρώτο ακούστηκε τον 14ο αιώνα μετά την μόνιμη εγκατάσταση των Οθωμανών στην πόλη
Σελτσούκ
Το 1914, το Αγιασολούκ μετονομάστηκε σε Σελτζούκ από τους Σελτζούκους Τούρκους, οι οποίοι κατά τον 12ο αιώνα οδήγησαν τους Τούρκους για πρώτη φορά στην περιοχή.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η πόλη της Εφεσου αποτέλεσε το κέντρο διάδοσης του Χριστιανισμού ,έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ένα πλήθος Αγίων πέρασε από εκεί
Όπως η Παναγιά η μητέρα του Χριστού, ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής η Ιωάννης ο Θεολόγος που την συνόδευε,ο Απόστολος Παύλος,η Μαρία Μαγδαληνή που πέθανε στην Έφεσο.
οι 7 Παίδες εν Εφέσω Μαξιμιλιανός, Εξακουστωδιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος και Κωνσταντίνος.
Ο Απόστολος Τιμόθεος, η Ερμιόνη, ο Φίλιππος ο Ευαγγελιστής, ο αδελφός του αποστόλου Βαρνάβα Αριστόβουλος, ο Παύλος των Θηβών (κατά την παράδοση ο πρώτος μοναχός) και ο μάρτυρας Άδαυκτος με την κόρη του την Καλλισθένη, που αγιοποιήθηκαν, έζησαν και πέθαναν στην Έφεσο.,η Αγία Θέκλα ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα κ.α.
Υπάρχουν κάποια μνημεία που επιβεβαιώνουν αυτή την δραστηριότητα τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης ,ο οίκος της Παναγίας ,η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Η φυλακή , το σπήλαιο ,και η πλατεία που κήρυξε ο Απόστολος Παύλος και το σπήλαιο των 7 παίδων εν Εφέσω που θα δώσουμε κάποιες πληροφορίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ο Άγιος Ιωάννης επισκέφθηκε την Έφεσο. Ήρθε με τη Μαρία – τη μητέρα του Ιησού, όπως είχε υποσχεθεί να την φροντίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τελείωσε τη ζωή της εκεί. Το σπίτι στο οποίο έζησε (που ονομάζεται Meryemana από τους Τούρκους
Ο Οίκος της Παναγίας
Για τους χριστιανούς όχι μόνο του χωριού,αλλά και της περιοχής,υπήρχε ο Οίκος της Παναγίας (MeryemAnna) ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτίρια, το οποίο υπάρχει και σήμερα
Ο οίκος βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ΝΔ της σημερινής πάλης. Σύμφωνα με την παράδοση τέσσερα ή έξι χρόνια μετά την Ανάληψη του Χριστού η Παναγία ήρθε μαζί με τον άγιο Ιωάννη στην Έφεσο και μετά το θάνατό της θάφτηκε σε αυτό τον τόπο. Από το 1896 και μέχρι το 1914 αποτέλεσε πόλο έλξης για ομάδες προσκυνητών.
ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ή Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
Μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. η Έφεσος έγινε το μέγα κέντρο του Χριστιανισμού όπου ήλθαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί μαθητές των Αποστόλων καθώς και κάποιοι επιζώντες Απόστολοι , όπως και ο λεγόμενος επιστήθιος μαθητής του Ιησού Χριστού, ο Απόστολος Ιωάννης συνοδεύοντας, κατά την τοπική παράδοση, την Παναγία.
Κατά τους διωγμούς του Δομιτιανού που ακολούθησαν ο Ιωάννης εξορίσθηκε το 96 στην Πάτμο όπου εκεί έγραψε την Αποκάλυψη.
Μετά παρέλευση ενός έτους, πέθανε ο Δομιτιανός, και ο Ιωάννης επέστρεψε στην Έφεσο όπου και συνέγραψε το Ευαγγέλιό του.
Τέλος αναφέρεται ότι ο Ιωάννης πέθανε στην Έφεσο και ετάφη εκεί το 98 ή κατ΄ άλλους το 100
**Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου
Οι δε Χριστιανοί της Εφέσου ανήγειραν στη συνέχεια επί του τάφου του ναό τον οποίο αργότερα ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανοικοδόμησε μεγαλοπρεπέστερο.
Σημειώνεται ότι τα λείψανα του παραπάνω ναού ανευρέθηκαν από τον Έλληνα αρχαιολόγο Γ. Σωτηρίου κατά το διάστημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας το 1922.
.Υπάρχουν αναφορές για την κατασκευή μιας εκκλησίας από τους ορθοδόξους χριστιανούς της πόλης ανάμεσα στα 1464‐66 ο μεγάλος ναός είχε καταστραφεί

14 ΕΦΕΣΟΣ.png

**Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ
Απόστολος Παύλος πέρασε από την Έφεσο κατά τη Β΄ και τη Γ΄ Περιοδεία του και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης πέθανε εκεί σε βαθύ γήρας. Μια μεγάλη σε μέλη, οργάνωση και πνευματικότητα Εκκλησία είχε αρχίσει να εξελίσσεται στην Έφεσο από τον 2ο αι., με πρώτον επίσκοπο τον μαθητή του Παύλου Τιμόθεο.
Ο Απόστολος Παύλος επέλεξε τη Έφεσο σαν κέντρο από όπου θα μπορούσε επισκεπτόμενος την Μ. Ασία και την υπολειπόμενη Ελλάδα να κήρυξη το Ευαγγέλιο,παρέμεινε στην Έφεσο τρία ολόκληρα χρόνια.
Στην Έφεσο ο Παύλος βάπτισε πρώην οπαδούς του Ιωάννη του Προδρόμου που αγνοούσαν το Άγιο Πνεύμα. Έκανε επίσης πολλά θαύματα
Εκεί εργάζονταν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα, και για τρεις περίπου μήνες κήρυττε στη Συναγωγή. Αφού συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από Εβραίους και ειδωλολάτρες, των οποίων θίγονταν τα συμφέροντα, περιόρισε για δυο χρόνια περίπου τη διδασκαλία του στους Χριστιανούς.
**Η φυλακή & η πλατεία του αρχαίου θεάτρου όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος
Σήμερα στην Έφεσο σώζονται πολλά μνημεία που υπενθυμίζουν τόσο τη διέλευση του Αποστόλου Παύλου από την περιοχή καθώς και διάφορα χριστιανικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων είναι οι λεγόμενες “φυλακές του Παύλου” καθώς και η πλατεία του αρχαίου θεάτρου όπου σ΄ αυτόν τον χώρο το πλήθος της αρχαίας Εφέσου υποκινούμενο υπό τον Δημήτριο κραύγαζε την ιστορική φράση “Μεγάλη είναι η Άρτεμις η Εφεσία”, εξοβελίζοντας έτσι οποιαδήποτε άλλη διδασκαλία και προσηλυτισμό.
**Το ”Σπήλαιο του Αγίου Παύλου”
Είναι ένα σπήλαιο όπου,αρχικά σύμφωνα με την παράδοση, κατοίκησε η Παναγία
Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε “Σπήλαιο του Αγίου Παύλου,” λόγω των παλαιοχριστιανικών τοιχογραφιών και επιγραφών στους τοίχους που αναφέρονται στον Παύλο. Το σπήλαιο έχει ένα χριστιανικό ιερό χώρο από τον 1ο ή 2ο αιώνα. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες και επιγραφές κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, σοβαντισμένοι αρκετές φορές, στη συνέχεια εκ νέου ζωγραφισμένοι με νέες εικόνες. Ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα άλλα και (6ο αι.) τοιχογραφίες, που συνοδεύονται από επιγραφές, και απεικονίζουν την Παναγία, τον Απ. Παύλο και τη Αγία Θέκλα.
**7 ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΕΦΕΣΩ
Στην Έφεσο υπάρχει ένα σπήλαιο που κατά την παράδοση σχετιζόταν με τους «επτά κοιμωμένους παίδες» της Εφέσου.
Επτα παιδιά Μαξιμιλιανός, Εξακουστωδιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος και Κωνσταντίνος κατηγορήθηκαν ανάμεσα στο 249 και το 251 επί αυτοκράτορα Δέκιου για τη Χριστιανική τους πίστη. Για να αποφύγουν το διωγμό, μοίρασαν όλα τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς και αποσύρθηκαν σε σπήλαιο της Εφέσου, κοιμήθηκαν και ξύπνησαν έπειτα από σχεδόν 200 χρόνια, επί της βασιλείας του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (408-440)
Η Χριστιανική θρησκεία θεωρεί ότι οι 7 παίδες αναστήθηκαν έτσι στο σπήλαιο αυτό που έγινε το θαύμα της ανάστασης τους, χτίστηκε τους επόμενους αιώνες ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα και ήρθε στην επιφάνεια, μετά από ανασκαφές, το 1927.
Ανακαλύφθηκαν αρκετές εκατοντάδες τάφοι του 5ου και του 6ου αιώνα και επιγραφές αφιερωμένες στους 7 παίδες.
Τα 7 παιδιά ανακηρύχθηκαν Άγιοι και η γιορτή τους κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία που τιμά την μνήμη τους είναι στις 4 Αυγούστου.

15 ΕΦΕΣΟΣ.jpg

Η ΕΦΕΣΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής εποχής η η Έφεσος διατήρησε την αίγλη της, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 614 μ.Χ, που σηματοδότησε την αρχή της παρακμής της.
Οι προσχώσεις του ποταμού Καΐστρου είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της πόλης από τη θάλασσα σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, και, κατά συνέπεια, την απώλεια του λιμανιού στο Αιγαίο Πέλαγος.
Έτσι, όταν η Έφεσος καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους Τούρκους το 1090, δεν ήταν παρά ένα μικρό χωριουδάκι.
Υπήρχαν και αλυκές όπου εργαζόταν αρκετοί κάτοικοι το καλοκαίρι.ε σε Άγιος Θεολόγος από την ομώνυμη εκκλησία, και μετά αλλεπάλληλες κατακτήσεις και αναταραχές, η Έφεσος γίνεται οριστικά πόλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1425.
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ
1390 μ.Χ.
Το Αγιασολούκ καταλήφθηκε για πρώτη φορά το 1390 από τους Οθωμανούς.
Το 1402 επιστράφηκε από τον Ταμερλάνο .
1425, μ.Χ.
Το 1425, εποχή του Μουράτ Β ́, το Αγιασολούκ καταλήφθηκε πάλι εκ νέου από τους Οθωμανούς και εντάχθηκε οριστικά στα εδάφη τους.
Το Αγιασολούκ γνώρισε μεγάλη ακμή. Έγινε Καζάς και οικονομικό κέντρο της περιοχής
Η ακμή αυτή συνεχίστηκε κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα
Από την Οθωμανική κατάκτηση το 15ο αιώνα μέχρι τα τέλη του ίδιου αιώνα το Αγιασολούκ λόγω του λιμανιού παράμεινε ένα σημαντικά εμπορικό κέντρο μέσω του οποίου γίνονταν εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων στη Μ. Ασία..
1451‐1481. μ.Χ.
Η πρώτη μαρτυρία για το Αγιασολούκ βρίσκεται σε μία οθωμανική απογραφή του 1451‐1481. )
1461 μ.Χ.
. Το 1461 στο Αγιασολούκ κατοικούσαν 18.000 χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Όχι όμως μαζί αλλά σε διαφορετικές γειτονίες,Οι χριστιανοί κατοικούσαν κοντά στο υδραγωγείο και οι μουσουλμάνοι κατοικούσαν στο φρούριο και στα κάτω τμήματα της πόλης.
Το νομισματοκοπείο του Αγιασολούκ το 1470 ήταν ίνα από τα σημαντικότερα της Αυτοκρατορίας.
Ο πληθυσμός αυτός άρχισε να μειώνεται σταδιακά λόγω των προσχώσεων στο λιμάνι.
Στη διάρκεια του 16ου αιώνα διατηρεί την εμπορική του σημασία, στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα όμως, όχι μόνο δεν κατάφερε να αναπτυχθεί περαιτέρω, αλλά έχασε και την προνομιακή του θέση.
1523 μ.Χ.
Στις αρχές της εποχής του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή ως το 1523 το Αγιασολούκ παραμένει καζάς. άνηκε στο σαντζάκι του Αϊδινίου
Στη διάρκεια του 17ου αιώνα δεν είχε καμία ιδιαίτερη εμπορική
1764 μ.Χ.
Στα μέσα του 18ου αιώνα φαίνεται ότι ο ορθόδοξος χριστιανός πληθυσμός εξαφανίστηκε. Πιθανώς μετακινήθηκε σε καινούριους και άλλους πιο υγιεινούς οικισμούς στα ανατολικά, όπως ο Κιρκιντζές. Όμως το 1764 στο κατοικούσαν λίγοι φτωχοί χριστιανοί ορθόδοξοι αγρότες στο αρχαίο τμήμα, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο από το 17ο αιώνα. Οι κάτοικοι του ζούσαν σε μικρά και βρόμικα καλύβια από ξύλο με πήλινους τοίχους, οι στέγες των οποίων ήταν καλυμμένες με κλαδιά και χώματα
1775 μ.Χ.
Το 1775 ο Chandler αναφέρει το ως μουσουλμανικό χωριό, όπου ζούσαν λίγοι Τούρκοι
Στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχαν 15 με 20 νοικοκυριά. Στη διάρκεια της περιόδου το χωριό ερημώθηκε λόγω λεηλασίας των Σαμιωτών, και το 1863 κατοικούσαν εκεί λίγοι κάτοικοι. Μετά την έναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Σμύρνης-Ντενιζλί αυξήθηκε εκ νέου ο πληθυσμός του χωριού.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα σχολεία του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα βρισκόταν κοντά στο διοικητήριο, υπήρχε ένας δάσκαλος με περίπου 20 μαθητές. ήταν μεικτό και δίδασκαν μια δασκάλα και ένας δάσκαλος και φοιτούσαν εκεί περιπου 100 μαθητές και μαθήτριες .
Ο οικισμός παρέμεινε υποβαθμισμένος σε όλο τον 18ο αιώνα και ως τον 19ο. Στις αρχές του 19ου αιώνα δεν αναφέρονται σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες
Στα τέλη του 19ου αιώνα η αύξηση του πληθυσμού επιταχύνεται λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος που παρατηρήθηκε από τα νησιά του Αιγαίου, κυρίως από τη Σάμο.
.Με την ίδρυση σιδηροδρομικής γραμμής Σμύρνης‐ Ντενιζλί και τη δημιουργία σιδηροδρομικού σταθμού το χωριό μετατράπηκε σε μεταφορικό κέντρο της περιοχής. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής το Αγιασολούκ έγινε το εμπορικό κέντρο των χωριών της γύρω περιοχή

13 fantastikh apeik efes.png

ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Στα χρόνια της ακμής της Εφέσου δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Εφέσου στην οποία ανήκε και η χριστιανική κοινότητα της πόλης
Σύμφωνα με την χριστιανική εκκλησιαστική ιστορία η Εκκλησία της Εφέσου είναι μία από τις πρώτες “επτά εκκλησίες” αποκληθείσες επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψης. Οι μητροπολίτες της αναμείχθηκαν ενεργά σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την Εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η μητρόπολη της Εφέσου παρέμεινε καθ όλη τη Βυζαντινή εποχή η εκκλησιαστική πρωτεύουσα της επαρχίας Ασίας ,όπου και υπάγονταν ες και 39 επισκοπές
Αλλά τον 20ό αιώνα εκκλησιαστικά το Αγιασολούκ υπαγόταν στη Μητρόπολη Ηλιουπόλεως και Θυατείρων.
Το 1922 η μοναδική εκκλησία του χωριού ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, βρισκόταν στον Απάνω Μαχαλά . Η εκκλησία βρισκόταν δίπλα στο παλιό φρούριο και είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε.
Το 1906 στο Αγιασολούκ υπήρχαν και έξι ξωκλήσια
Του Αγίου Αντωνίου,
Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Του Αγίου Δημητρίου,
Των Επτά Παίδων,
Της Κρυφής Παναγίας και
Του Αγίου Παντελεήμονος) .

ΠΑΙΔΕΙΑ
Λειτουργούσαν σχολεία αρρένων και θηλέων από το 1883.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα σχολεία του χωριού στις αρχες του 20ου αιώνα βρισκόταν κοντά στο διοικητήριο, υπήρχε ένας δάσκαλος με περίπου 20 μαθητές. ήταν μεικτό και δίδασκαν μια δασκάλα και ένας δάσκαλος και φοιτούσαν εκεί περιπου 100 μαθητές και μαθήτριες .
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι Έλληνες κάτοικοι του Αγιοσολούκ ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία.
Παρήγαγαν :
Σύκα ,Καπνά και άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα
Τα σύκα ήταν από τα σημαντικότερα προϊόντα του. Οι έμποροι της Σμύρνης έρχονταν στο χωριό, αγόραζαν μεγάλες ποσότητες σύκων και τις έστελναν σιδηροδρομικώς στη Σμύρνη.
Τα Καπνά . Στο χωρίο λειτουργούσε μονοπώλιο καπνών και η μεγάλη αποθήκη των καπνών βρισκόταν κοντά στο σταθμό του τρένου. –
Τα άλλα προϊόντα που παρήγαν οι κάτοικοι ήταν γάλα, τυρί, κατσικίσιο μαλλί, σιτάρι, κριθάρι, σουσάμι, ρεβίθια, φασόλια, καλαμπόκι και βαμβάκι, τα οποία έστελναν στο Κουσάντασι.
Υπήρχε κτηνοτροφία, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων του χωριού. . Η κύρια ασχολία των μουσουλμάνων κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία.
Υπήρχαν και αλυκές όπου εργαζόταν αρκετοί κάτοικοι το καλοκαίρι.
Ενοικιάζονταν μέσω δημοπρασίας στην οποία συμμετείχαν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Το συμβόλαιο κρατούσε δύο ή τρία χρόνια.
-Αλιεία Με την αλιεία επαγγελματικά ασχολούνταν Κοζάκοι οι οποίοι έμεναν δίπλα στον ποταμό σε πρόχειρες παράγκες.
Στο χωριό δεν υπήρχε κεντρική αγορά μολονότι τα καταστήματα (καφενεία, παντοπωλεία, ταβέρνες) ήταν μαζεμένα γύρω από το σταθμό. Στο δρόμο προς το Κουσάντασι υπήρχαν κάποια καταστήματα και ο τόπος λεγόταν Κάτω Αγορά.
. Οι σημαντικότερες εμπορικές συναλλαγές του χωριού γίνονταν με το Κουσάντασι και τη Σμύρνη.
ΔΙΩΞΕΙΣ
.Οι σχάσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων ήταν καλός μέχρι τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 1914 και μετά άλλαξαν οι καταστάσεις εις βάρος των Χριστιανών. Απαγορεύτηκε η διδασκαλία της Ελληνικής ιστορίας. Οι Χριστιανοί κάτοικοι φοβούνταν να δουλέψουν στα χωράφια τους.
Στις 22 Μαΐου 1919 το χωριό έφθασαν τα Ελληνικά στρατεύματα. Τον Αύγουστο του 1922 οι Χριστιανοί ορθόδοξοι κάτοικοι του Αγιασολούκ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στη Σάμο.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1922 οι Τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό
TO SELTSUK ΣΗΜΕΡΑ
Η πόλη που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης της Έφεσου το 2012 είχε 28,213 κατοίκους
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ο πλέον πολυσύχναστος της Μικράς Ασίας, με περισσότερους από 2.500.000 επισκέπτες το χρόνο. Μεγάλο μέρος των μνημείων της πόλης έχει αναστηλωθεί αποτυπώνοντας κυρίως την όψη της Ρωμαϊκής πόλης

 

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: