ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: «ΣΤΙΓΜΑΤΑ» των Δημήτρη Ντάσκα και Θάλειας Γρίβα

By on 07/12/2017
ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: «ΣΤΙΓΜΑΤΑ»

Οι ιστορίες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το μικρό και ευαίσθητο λουλούδι του κρόκου, του “κόκκινου χρυσαφιού”. Αγρότες, εργάτες, έμποροι, μεσάζοντες, γυναίκες και άντρες, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ιστορίες προσωπικές, ιστορίες ερωτικές, ιστορίες αίματος, επιβίωσης, εξουσίας.

Για τη συγγραφή του κειμένου, ο Δημήτρης Ντάσκας και η Θάλεια Γρίβα μίλησαν με κατοίκους του μικρού χωριού Κρόκος, λίγο έξω από Κοζάνη, άντρες και γυναίκες από 25 έως 85 ετών, συνομιλίες που καταγράφηκαν και αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τα ΣΤΙΓΜΑΤΑ.Η συλλογή και η καταγραφή αυτών των αφηγήσεων θύμισε τη διαδικασία διαλογής του κρόκου, τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη: άνθρωποι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι, που μοιράζονται απλόχερα τα βιώματά τους, όσο τα χέρια τους ξεχωρίζουν τα άχρηστα πέταλα, από τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού. Αφηγήσεις προσωπικές για την κούραση και το κρύο, για τα γέλια και τη χαρά, για την αγάπη και το θάνατο. Ο κύκλος της ζωής αυτών των ανθρώπων, άμεσα συνδεδεμένος με τον κύκλο της ζωής του λουλουδιού.

Παράλληλα προχωρούσε η έρευνα στα αρχεία της πόλης, ακόμα και η μελέτη πολυάριθμων λογοτεχνικών κειμένων: πράγματι, από τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς, περνώντας από το Βυζάντιο, μέχρι τις μέρες μας, πολλοί συγγραφείς έχουν γοητευτεί από τις σχεδόν μαγικές ιδιότητες του άνθους αυτού. Έτσι, οι προσωπικές ιστορίες των κροκοκαλλιεργητών από το 1913 μέχρι σήμερα, συνάντησαν την ιστορία του κρόκου, που φαίνεται να στοιχειώνει το φαντασιακό ανθρώπων αλλά και θεών, εδώ και χιλιετίες.

Η παράσταση ΣΤΙΓΜΑΤΑ γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα μιας τοπικής κοινωνίας και γι’αυτό, είναι ακριβώς τα μέλη της κοινωνίας αυτής που βγαίνουν επί σκηνής και παίρνουν το λόγο: πολίτες της Κοζάνης, απόφοιτοι των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, άνθρωποι που οι μνήμες και τα βιώματα τους είναι παραπλήσια ή και ταυτόσημα με τους χαρακτήρες του έργου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της επί χρόνια πολυσχιδούς συνεργάτιδας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Σοφίας Αντωνίου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ελένη Δημοπούλου, ενισχύει για άλλη μια φορά έμπρακτα τη νέα ελληνική δραματουργία. Τα ΣΤΙΓΜΑΤΑ είναι το τέταρτο κατά σειρά νεοελληνικό έργο που κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, μέσα σε διάστημα μόλις τριών χρόνων.

ΣΤΙΓΜΑΤΑ

των Δημήτρη Ντάσκα και Θάλειας Γρίβα

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Αντωνίου
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Μουσική: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης
Σκηνικά-φωτισμοί: Richard Antony
Σχεδιασμός αφίσας : Ιφιγένεια Δούρα
Παίζουν τα μέλη της ομάδας “Η πόλη στη σκηνή” : Αλεξία Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Βαϊνά, Μάνθος Βαϊσίδης, Ντόνα Βασιλοπούλου, Πελαγία Γιαλλουράκη, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Σόνια Κούτσιανου, Βάια Λαμπροπούλου, Φωτεινή Πατσιούρα, Χάρης Σισμανίδης, Λόλα Τσίτσαρη

Παραστάσεις:
8-12 Δεκεμβρίου στις 21.15

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Αίθουσα Τέχνης
Πάρκο Αγ.Δημητρίου

Δη.Πε.Θε Κοζάνης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: