Στις 12 Σεπτεμβρίου Οριστικοποιείται η Ρύθμιση για τα Κριτήρια του Πετρελαίου Θέρμανσης

By on 07/09/2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣΤην ερχόμενη Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στους πολίτες, το οποίο θα βασίζεται σε τεσσάρων ειδών κριτήρια: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και επιφάνεια κατοικίας.

Πηγή:energia.gr

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου εξισώνονται οι φόροι του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, με συνέπεια την αύξηση των τιμών πώλησης του τελευταίου στο 1,40 ευρώ το λίτρο (+ 40%), ενώ επίκειται περαιτέρω επιδείνωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο που θα εξισώνει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία είθισται να αρχίζει παραδοσιακά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να χορηγηθεί στις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε το παλαιότερο σχέδιο. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 120- 150 εκατ. ευρώ. Όμως, αυτό το ποσό δεν έχει προβλεφθεί στον εφετινό προϋπολογισμό και πρέπει να εξευρεθεί από άλλη πηγή.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και γενικότερα πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας, όπου η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο- Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή. Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος σε αυτές τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι, το θέμα του πετρελαίου και του επιδόματος, αλλά και γενικότερα η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, τέθηκαν επί τάπητος χθες, στη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Απ. Βεζυρόπουλο από τη ΝΔ, Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μεταξύ των νέων φορολογικών αλλαγών θα περιλαμβάνονται η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το νέο- ηπιότερο- ποινολόγιο για φορολογικές παραβάσεις.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Skip to toolbar