11η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

By on 17/07/2017

21-23 Ιουλίου 2017 στους Φιλιππαίους Γρεβενών

Για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος η Πανελλήνια Εξόρμηση των Ερασιτεχνών Αστρονόμων, 21-23 Ιουλίου 2017, σε ένα από τα ορεινότερα χωριά της χώρας μας, στους Φιλιππαίους Γρεβενών.
Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή όσων αγαπούν και μελετάνε τον έναστρο ουρανό.

Η 11η ΠΕΕΑ διοργανώνεται φέτος από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας και αφορά κυρίως ερασιτέχνες αστρονόμους, οι σύλλογοι των οποίων έχουν πλέον ξεπεράσει τους 25 σε αριθμό σε όλη την Ελλάδα, αστροφωτογράφους, αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους και όσους από το ευρύ κοινό λατρεύουν την αστρονομία και τον έναστρο ουρανό.
Εκεί καλούνται να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν και κυρίως να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν τον νυχτερινό ουρανό υπό συνθήκες χωρίς φωτορύπανση. Για το λόγο αυτό επιλέγονται για κάθε εξόρμηση προορισμοί μακριά από τα φώτα των πόλεων.

 

Η οργανωτική επιτροπή της 11ης ΠΕΕΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες και θα είναι όλα έτοιμα για την έναρξη στις 21 Ιουλίου.

 

Στόχος του συλλόγου μας και της ΠΕΕΑ είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι, επιστήμονες και όλοι όσοι αγαπάνε την αστρονομία να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, επιστημονικές τεχνικές και τελικά όλο και περισσότεροι να έρθουν σε επαφή με την αστρονομική κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της 11ης ΠΕΕΑ  peea.astrodym.gr

Ραντεβού στην 11η ΠΕΕΑ

Με εκτίμηση

Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας

Οργανωτική Επιτροπή 11ης ΠΕΕΑ

Τηλ. Επικοινωνίας:

Πλεξίδας Νικόλαος 6939669800

Τζήμκας Νικόλαος 6937219339

peea.astrodym.gr

Facebook: 11η ΠΕΕΑ – Αστροεξόρμηση 2017

email: [email protected]

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/7/2017



18:00
Φωτογραφίζοντας το Σύμπαν
Καλλίας Ιωαννίδης
“Τι είναι η αστροφωτογραφία και ποιος ο σκοπός της; Πως ερμηνεύεται η ομορφιά και τι συνδέει την τεχνική με την τέχνη; Γιατί κάποιος να θελήσει να ασχοληθεί με μια τόσο απαιτητική δραστηριότητα τόσο τεχνικά όσο και οινονομικά; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρόκειται να δοθούν μέσα από την προσωπική εμπειρία ετών και την οπτική του ομιλητή.”

19:00
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Β’   :  Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Ευαγγελόπουλος Θανάσης
“Ο Ηλιος ειναι λευκος ή κιτρινος; Γιατι ο ουρανος και η θαλασσα δεν ειναι μωβ, αφου το μωβ σκεδαζεται εντονοτερα απο το μπλε; Αν ειναι θεμα των ματιων μας, γιατι τα φωτογραφικα φιλμ δεν απεικονιζουν μωβ τον ουρανο; Εχουμε την ικανοτητα να δουμε το υπεριωδες δια γυμνου οφθαλμου, και πώς; Γιατι η Αφροδιτη φαινεται στο υπεριωδες; Γιατι δεν υπαρχουν πρασινα αστερια; Αν ειναι θεμα των ματιων μας, γιατι οι φωτογραφιες δεν δειχνουν καποια αστερια πρασινα; Γιατι τα φυτα ειναι πρασινα; Τι χρωμα θα εχουν τα γηινα φυτα σε αλλον πλανητη, οπου ο ουρανος δεν ειναι μπλε; Τι χρωμα θα εχουν τα φυτα σε εναν πλανητη γυρω απο καποιο κοκκινο ή καποιο μπλε αστρο; Γιατι στο ηλιοβασιλεμα ο ουρανος κοκκινιζει, αφου η σκεδαση εντεινεται, αρα θα επρεπε να γινεται εντονα μπλε; Γιατι τα συννεφα ειναι συνηθως λευκα; Γιατι σε εκλειψη Σεληνης, φαινεται κοκκινη η Σεληνη, αντι να εξαφανισθει και να φαινεται μαυρη; Πως φαινεται το ουρανιο τοξο σε ασπρομαυρο φιλμ και γιατι; Οι μηχανισμοι που εξηγουν την αντιληψη των χρωματων, σε μια επιστημονικη αλλα απλη και κατανοητη παρουσιαση απο τον ιατρο-Ενδοκρινολογο Θαναση Ευαγγελοπουλο”

20:00
Πειραματικές διατάξεις και παρατηρησεις κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου
Αριστείδης Βούλγαρης
– – –

21:00
Γιατί και πως, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αναζητούν υπερκαινοφανείς
Έμμανουηλίδης Κώστας
Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον έναστρο ουρανό από τον οποίο αντλούν γνώση και έμπνευση. Είναι άνθρωποι καθημερινοί που πολλές φορές μετά την δουλειά τους τρέχουν για να θαυμάσουν τα τηλεσκοπικά είδωλα μακρινών γαλαξιών ή νεφελωμάτων σε περιοχές όπου συντελείται αστρογέννεση. Η Ελληνική Ομάδα Εύρεσης Υπερκαινοφανών παρατηρεί μακρινούς γαλαξίες με σκοπό την ανακάλυψη Supernovae. Με πάθος και αγάπη εξελίσσεται συνεχώς προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του σύμπαντος, να εκπαιδεύσει νέους παρατηρητές και πάνω από όλα να θαυμάσει τον Κόσμο που μας περιβάλλει!

22:00
Ουρανογραφία Ι
Τσουκάπας Δημόκριτος
– – –

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/7/2017



12:00
Παρουσίαση Βιβλίου: Του Ουρανού τα Παραμύθια
Τσουκάπας Δημόκριτος
Για χιλιάδες χρόνια τώρα τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μεγάλωναν με τα παραμύθια του Ουρανού. Παραμύθια που, πέρα από το μυστήριο και τη φαντασία που έκρυβαν, ήταν φορτωμένα και με αναρίθμητες αλήθειες. Μέσα από τις ιστορίες του Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου, τα παιδιά γνώριζαν τον έναστρο ουρανό και μάθαιναν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τα ζώδια, τον γαλαξία, τους κομήτες. Πλούσια η Ελληνική Μυθολογία με τις πανάρχαιες ιστορίες ενός κόσμου μαγικού, που μας ταξιδεύει ως τις γοητευτικές απαρχές του Σύμπαντος. Ιστορίες με θεούς, ήρωες και μυθικά όντα, όλα περιτυλιγμένα με το άπλετο φως των αστεριών. Καιρός να γνωρίσουν και τα σύγχρονα Ελληνόπουλα τα παραμύθια των παππούδων, να μάθουν για τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και για τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.

13:00
Μαύρες Τρύπες
Μόκρης Αλέξανδρος
Αναφορά στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άινστάιν. Αναφορά στην γέννηση και των θάνατο των άστρων. Σύντομη ιστορική αναδρομή για τις Μαύρες Τρύπες. Τι είναι οι Μαύρες Τρύπες; Ξεφλουδίζοντας μια Μαύρη Τρύπα. Ορίζοντας Κοσί Ιδιομορφία Κέρ κ.λ.π. Μαύρες Τρύπες και χρόνος. Λευκές Τρύπες Δημιουργία μιας Σκουληκότρυπας και αναφορά στις ιδιότητές της Κοσμικές Χορδές Εξωτική Ύλη Θεωρία Μεμβρανών (Μ) Κβαντικός Αφρός  Πως να κατασκευάσουμε μια Χρονομηχανή. Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο;

17:00
Εναλλακτικός τρόπος αστροφωτογράφισης στο πεδίο
Κεχαγιάς Άγγελος
– – –

18:00
Ευθυγράμμιση τηλεσκοπίων και αναγνώριση οπτικών σφαλμάτων
Σουγλάκος Ευάγγελος
Η παρουσίαση θα εστιάζει στην σωστή ευθυγράμισση των διαφόρων τύπων τηλεσκοπίων καθώς και στην αναγνώριση οπτικών σφαλμάτων που γίνονται αντιληπα είτε με προσοφθάλμιο είτε με ccd κάμερες.
Θα δωθεί έμφαση στη χρήση διαφόρων τύπων γυαλιού / επιστρώσεων, μηχανική κατασκευή και χρήση cell καθώς και προσαρτήσεις reducer/flatener και άλλων δευτερευόντων οπτικών στοιχείων.

20:30
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ “Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno”
Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού

Workshop Παρατήρησης 1/2
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος
– – –

21:30
Ουρανογραφία ΙΙ
Ευαγγελόπουλος Θανάσης
– – –

Workshop Παρατήρησης 2/2
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος
– – –

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: