Ψήφισμα του Συλλόγου Καθηγητών 5ου Γυμνασίου

By on 18/02/2011

 

ΣΧΟΛΕΙΟΗ προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να συγχωνεύσει σχολικές μονάδες είναι κατανοητή αν σκεφτεί κανείς την γενικότερη οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

 

Με δεδομένο ότι η συγχώνευση των σχολικών μονάδων έχει σαν στόχο την παροχή καλύτερης και ποιοτικότερης εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου της Κοζάνης  δεν μπορεί να κατανοήσει με ποιο τρόπο η δημιουργία ενός σχολείου των 660 μαθητών, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του 5ου και του 2ου Γυμνασίου, μπορεί να συμβάλλει στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

 

Η δημιουργία ενός απρόσωπου και αχανούς σχολείου δυσχεραίνει το έργο της εκπαίδευσης των παιδιών μας και δε βοηθάει στη δημιουργία σωστών διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους. Ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος της παραβατικότητας όταν αυξάνεται υπερβολικά ο αριθμός των μαθητών ενός σχολείου.

 

Αυτή τη στιγμή στο 5ο Γυμνάσιο υπάρχει έλλειψη ζωτικού χώρου, διότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το Σχολείο χτίστηκε εντός του τομέα ευθύνης του 5ου Γυμνασίου για να μπορούν να έρχονται σ’ αυτό τα παιδιά της συγκεκριμένης περιοχής. Στο ίδιο κτήριο εγκαταστάθηκε και το 2ο Γυμνάσιο, το οποίο δέχεται μαθητές από άλλη περιοχή της πόλης και πάντως μακριά από τη δική μας περιοχή.

 

 Έτσι υποχρεωθήκαμε να κλείσουμε διαδρόμους ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε αποθηκευτικούς χώρους για να δημιουργήσουμε σχολικές αίθουσες. Συγχωνεύσαμε κάποια εργαστήρια και γενικότερα προσπαθήσαμε να εξοικονομήσουμε χώρο για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με το άλλο σχολείο. Και ενώ περιμέναμε από καιρό να μετακινηθεί το 2ο Γυμνάσιο σε ένα δικό του κτήριο για να αποσυμφορηθεί το 5ο Γυμνάσιο που είναι και το μεγαλύτερο Γυμνάσιο της πόλης, τώρα με λύπη βλέπουμε πως η επικείμενη συγχώνευση των δύο σχολείων θα παγιώσει μια πολύ δύσκολη σχολική κατάσταση.

 

Το 5ο Γυμνάσιο δέχεται μαθητές από ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης. Βρίσκεται σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή και μελλοντικά θα δέχεται κάθε χρονιά μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, ακόμα και από την περιφέρεια. Επιπλέον οι πολλές και παράτυπες μετακινήσεις μαθητών προς το 5ο Γυμνάσιο έχουν σαν αποτέλεσμα το σχολείο μας να λειτουργεί με έως και 30 μαθητές σε κάποια τμήματα, ενώ ο μέγιστος αριθμός μαθητών που προτείνεται από το Υπουργείο είναι οι 27 μαθητές. Το σχολείο μας έχει τον υψηλότερο μέσο όρο μαθητών ανά τμήμα (27,38 μαθητές ) στην πόλη της Κοζάνης, τη στιγμή που ο μέσος όρος όλων των Γυμνασίων είναι 15-25 μαθητές.

 

Ο σύλλογος των διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές μας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό η συγχώνευση των δύο σχολείων θα καλυτερεύσει τη παρεχόμενη εκπαίδευση και τη σχολική ζωή των μαθητών του σχολείου μας. Το 5ο Γυμνάσιο έχει ήδη 356 μαθητές και η πρόβλεψη για την επόμενη σχολική χρονιά είναι να γίνουν μόνο οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου 360. Ούτε βέβαια κατανοούμε πώς θα συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση πόρων, όταν απλώς αυτά που θα καταργηθούν είναι: μία θέση Διευθυντή και μία θέση Υποδιευθυντή.

 

Εάν το Υπουργείο αποφασίσει τη συγχώνευση του 5ου Γυμνασίου και του 2ου θα δημιουργήσει ένα τεράστιο, δυσλειτουργικό σχολείο 660 και πάνω μαθητών, ενώ υπάρχει Γυμνάσιο στην πόλη που λειτουργεί με λιγότερους από 210 μαθητές.

 

Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου δεν προάγει το εκπαιδευτικό έργο γενικότερα. Το παράδειγμα της συγχώνευσης και κατόπιν του διαχωρισμού του 2ου και 4ου Λυκείου της πόλης μας έχει αποδείξει την δυσλειτουργικότητα των τεράστιων σχολείων (μαμούθ) και την ανάγκη να γίνουν αυτά τα σχολεία μικρότερα για να είναι πιο λειτουργικά και εκπαιδευτικά παραγωγικότερα.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα δημιουργηθούν από τη φημολογούμενη συγχώνευση των δύο αυτών σχολείων και θα σκεφθείτε ξανά εάν είναι προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης η δημιουργία ενός αχανούς σχολείου.

 

Κοζάνη  15-2-2011
Ο Σύλλογος των καθηγητών
του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης

 

One Comment

  1. tttzzz

    18/02/2011 at 18:18

    Και πόσα έχουμε να δούμε ακόμα..Οι αντιστάσεις μας τώρα θα φανούν.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: