Χωρίς την παρουσία Λαού, ένεκα της πανδημίας του φονικού ιού, η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού

By on 29/03/2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Χωρίς την παρουσία Λαού, ένεκα της πανδημίας του φονικού ιού, η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών (Παρασκευή, 27-3-2020) στον Ιερό Ναό Αγίου  Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Στα άδεια στασίδια (όπου τα φυσικά πρόσωπα συμπροσεύχονται στα σπίτια τους) προσφέρεται θυμίαμα. Αυτό ως προσευχή περνάει από τα εικονιζόμενα στους τοίχους πρόσωπα των Αγίων (Μαρτύρων, Ιεραρχών, Οσίων) που με τη δική τους συνηγορία κατευθύνεται, διά της Θεοτόκου, στο Χριστό. Οπότε ο Ναός έστω κι αν είναι κενός, είναι όμως ενεργός. Υπομονή και θάρρος. ‘Oλα αυτά ‘’άχρι καιρού’’.  

Συνδεόμαστε νοητικά με τον Ιερό Ενοριακό μας Ναό, όπου ο παπάς μπροστά από την στολισμένη με ανοιξιάτικα άνθη εικόνα της Παναγίας διαβάζει (μόνος), τους ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ για όλους, για την πατρίδα μας, για τους ακρίτες του Έβρου, της Χίου, της Μυτιλήνης, του Καστελόριζου, για τους φαντάρους, για τα παιδιά της αστυνομίας που είναι στους δρόμους, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δίνουν τιτάνια μάχη στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη θεραπεία των ανθρώπων από τον επελαύνοντα φονικό ιό. Διαβάζει για τη σωτηρία μας και για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. 

Τείχος ει των Παρθένων Θεοτόκε Παρθένε, και πάντων των εις σε προστρεχόντων”.

 

Η Παναγία είναι ‘’τείχος’’. Το ασάλευτο τείχος προστασίας πάντων των εις αυτήν προστρεχόντων.

 

Αυτό το “τείχος”, το προστατευτικό τείχος, δηλαδή αυτήν την ίδια την Παναγία επιζητούμε για τη σωτηρία μας, για την προστασία μας και για την προστασία του ανθρώπινου γένους πάντα, τώρα και από την απειλή του επιτιθέμενου αόρατου και φονικού ιού.

Σε κάθε τροπάριο του Κανόνα ‘’Ανοίξω το στόμα μου και πληρωθήσεται πνεύματος’’ προτάσσεται ο στίχος: ‘’Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς’’. 

 

Ας γίνει ο στίχος αυτός η αδιάλειπτη προσευχή μας. Η Παναγία θα απαντήσει. 

Η εικόνα της Παναγίας στολισμένη με ανοιξιάτικα άνθη στα προσκυνητάρια των Ναών στους Χαιρετισμούς είναι ένα μικρό δείγμα του σεβασμού του λαού μας στο πρόσωπό της.

 

‘’Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια // …..  // Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε’’.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

28-3-2020

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: